Turda a primit primul lot de autobuze electrice SOR

Anadolu Automobil Rom, unic importator al autobuzelor SOR în România, a livrat , în 13 august, primul lot de autobuze electrice la Turda. 

Primăria orașului Turda a recepționat prima parte a contractului de achiziții mijloace de transport ecologice din Planul de Mobilitate Urbană. Conform caietului de sarcini, furnizorul va instala și două stații de încărcare rapidă. Contractul a fost câștigat de către compania cehă de autobuze electrice SOR Libchavy s.r.o., al cărei importator în România este Anadolu Automobil Rom.

Primele 7 autobuze din totalul de 20 au fost recepționate de către Primăria Turda împreună cu stația de încărcare rapidă de pe strada Hațegului din localitate. Totodată s-a făcut și recepția sistemelor de e-ticketing ce sunt instalate la bordul vehiculelor. 

La eveniment au participat Cristian Matei, edilul orașului Turda, ambasadorul Republicii Cehe la București, Vladimír Války, precum și Magda Peșu, directorul general al Anadolu Automobil Rom și Chudy Jindrich, director de export al companiei SOR.  

Cele două tipuri de autobuze electrice SOR care vor circula în Turda sunt SOR EBN 9,5 și SOR EBN 11. Autobuzele EBN 9,5 au o lungime de 9,8 metri și pot transporta până la 26 de pasageri pe scaune. SOR EBN 11 are o lungime de 11,1 metri și poate oferi până la 33 de locuri pe scaune pentru pasageri. Ambele vehicule sunt cu podea complet coborâtă și au o înălțime de acces în vehicul de 32 de centimetri, conforme cu cele mai drastice norme din transportul public de persoane. 

O caracteristică interesantă a autobuzelor este aceea că modulul de acumulatori și motorul electric sunt instalate într-un compartiment special, separat de cel al pasagerilor. Astfel, echilibrul termic al acestora se realizează în condiții optime, independente de condițiile oferite călătorilor. Motorul este de tip asincron, răcit cu lichid, și are o putere de 120 kW și un cuplu de 968 Nm disponibil pe toată plaja de turații. Ambele autobuze au viteze maxime limitate electronic la 80 km/h.

Acumulatorii de 172 kWh pot asigura o autonomie urbană de 250 km. Pe parcursul zile, în afara orelor de vârf, autobuzele pot fi reîncărcate cu ajutorul celor două stații de încărcare rapidă furnizate de SOR.

Una dintre stații a fost deja instalată iar pentru cea de-a doua a fost deja instalat branșamentul urmând ca, în curând, să fie instalată și aceasta. Stațiile de încărcare sunt furnizate tot de către producătorul autobuzelor, oferind astfel o compatibilitate maximă între stația de încărcare și vehicul.

Calendarul livrărilor prevede ca toate cele 20 de autobuze să fie livrate până la sfârșitul acestui an. 

Despre SOR Libchavy s.r.o.

SOR este un producător ceh de autobuze și se află la cea de-a treia generație de autobuze electrice. Au furnizat vehicule electrice în mai multe țări europene precum Cehia, Slovacia, Elveția sau Germania, iar intrarea lor pe piața românească a fost bine primită. După Turda, și Brașovul va beneficia de 32 de autobuze electrice SOR, de 12 metri.

Despre Anadolu Automobil Rom

Anadolu Automobil Rom este o companie românească înființată în 2006 ce are ca scop furnizarea, întreținerea și repararea autobuzelor. De-a lungul timpului, AAR a devenit partener de încredere pentru mai multe firme de transport public și de transport interurban de persoane. Compania cu capital integral românesc a furnizat peste 3.000 de vehicule de transport persoane la nivel național. 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.