CCR a declarat neconstituțională legea asumată de Guvern pentru abrogarea OUG 51

Curtea Constituțională a româniei (CCR) a declarat neconstituțională, în 29 ianuarie, Legea de abrogare a OUG 51/2019, lege pentru care Guvernul Orban și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului, în decembrie 2019.

Astfel, judecătorii constituționali au admis sesizarea PSD care a invocat faptul că există în Parlament, la vot final, o lege pentru aprobarea OUG 51.

Prin OUG 51/2019, transportul rutier judeţean de călători a fost eliminat din sfera serviciilor publice, astfel că acesta se desfăşoară în regim comercial, cu respectarea Ordonanţei Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere.

Totodată, OUG 51 a prelungit cu 4 ani, până în iunie 2023, programele de transport județean.

În 12 decembrie 2019 însă, Guvernul Orban şi-a angajat răspunderea pe o lege de abrogare a OUG nr. 51/2019, astfel încât transportul rutier contra cost de persoane prin servicii regulate la nivel judeţean reintra în sfera serviciilor publice.

Premierul Ludovic Orban a anunțat atunci că o licitație pentru atribuirea noilor programe de transport va avea loc până la sfârșitul anului 2020.

UPDATE: În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia şi a constatat că Legea pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane este neconstituţională, în ansamblul său.

Motivarea deciziei de neconstituționalitate urmează să fie publicată de CCR în următoarele zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.