CGMB a modificat Regulamentul de taximetrie

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a modificat și completat în ședința din 19 decembrie, cu 32 de voturi “pentru” și 20 de voturi împotrivă, Regulamentul de taximetrie, la propunerea primarului general Gabriela Firea, care a introdus suplimentar pe ordinea de zi un proiect de hotărâre în acest sens.

foto: Jean-Mihai Pâlșu

La începutul ședinței, edilul Capitalei a anunţat că activitatea de taximetrie se va face în mod obligatoriu printr-un dispecerat, iar şoferii nu pot purta discuţii despre politică, religie şi sex. “Taximetriştii nu mai au voie să refuze curse sau să ceară bonusuri. Să nu fumeze şi să aibă o ţinută decentă. Să nu vorbească la telefon sau să nu asculte muzică tare. Să nu se angajeze, cu clienţii, în discuţii privind subiecte sensibile care ar putea să contravină principiilor, convingerilor clientului în religie, politică şi domeniul sexual (..) Se instituie obligativitate ca activitatea de taximetrie să se facă printr-un dispecerat”, a declarat primarul general.

De asemenea, Gabriela Firea a precizat că toţi taximetriştii trebuie să ofere clienţilor posibilitatea de a plăti şi cu cardul.

Astfel, a fost modificată și completată Hotărârii CGMB nr. 178/2008 privind aprobarea Regulamentului-cadru, a caietului de sarcini și a contractului de atribuire în gestiune delegată pentru organizarea și executarea serviciului public de transport local în regim de taxi.

Au votat “pentru” 24 de consilieri PSD, 4 consilieri ALDE și 4 consilieri PMP. Împotriva proiectului au votat 7 consilieri PNL și 13 consilieri USR.

Primarul general, Gabriela Firea: „In urma numeroaselor luari de pozitie in spatiul public, atat ale taximetristilor cat si ale utilizatorilor acestui serviciu, am luat decizia sa modificam Regulamentul de functionare al acestei activitati, in sensul sporirii confortului si sigurantei pasagerilor. Prin acest  proiect de Hotarare  se instituie obligativitatea ca activitatea de taximetrie sa se faca exclusiv prin intermediul unui dispecerat autorizat, in conditiile in care se asigura posibilitatea clientului de a apela aceste servicii prin comenzi telefonice sau prin intermediul aplicatiilor online care apartin respectivului dispecerat si pot fi identificate ca atare.

De asemenea, au fost reformulate si completate anumite prevederi din vechiul Regulament, referitoare la conduita soferilor de taxi, accentul fiind pus pe obligativitatea acestora de a avea o tinuta decenta si un comportament adecvat. Sub sanctiunea unor amenzi severe, acestia nu vor avea voie sa fumeze in masina, savorbeasca la telefonul mobil in timpul curselor, sa asculte muzica daca acest lucru il deranjeaza pe client, sa angajeze discutii pe teme sensibile care pot aduce atingere convingerilor clientului, cum ar fi cele religioase, politice sau legate de sex. Nu in ultimul rand, taximetristii nu vor putea refuza curse si nici nu vor putea impune preturi mai mari decat cele indicate de aparatul de marcat”.

Primarul General a aratat ca alte modificari de substanta ale Regulamentului au fost puse deja in dezbatere publica pe site-ul Primariei, urmand sa faca obiectul unei viitoare Hotarari de Consiliu General. Printre acestea se afla:

  • Modificarea regimul sanctiunilor (amenzi si suspendari sau anulari de licente),
  • cesionarea licentelor,
  • introducerea obligativitatii afisarii in toate taxiurile a unui numar de telverde la care clientii pot face reclamatii direct la Autoritatea Publica (nu prin dispeceratele companiilor),
  • obligativitatea dotarii tuturor taxiurilor cu POS-uri, astfel incat cursele sa poata fi platite cu cardul bancar
  • adaptarea criteriilor de departajare la normele de poluare (minim Euro5).

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.