Guvernul a adoptat OUG cerută de transportatori

Victorie de etapă pentru transportatorii FORT și COTAR care au protestat în Piața Victoriei: Guvernul a adoptat ordonanța de urgență (OUG) privind transferul la ARR a activității de rent-a-car șieliminarea sintagmei „în mod repetat” din Legea 38/2003 privind taximetria, astfel încât cei prinși că efectuează transport ilegal vor fi sancționați încă de la prima abatere. Printr-un ordin ce va fi emis de ministrul Transporturilor, urmează să fie prelungite cu 4 ani licenţele de transport județean și interjudețean de pasageri. 

Vicepremierul Daniel Suciu, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a promis, la finalul ședinței Executivului, că va fi reglementată şi activitatea de ridesharing, printr-un act normativ care va fi adoptat în maxim două – trei săptămâni, a declarat vineri vicepremierul Daniel Suciu.

„Astăzi, în şedinţa de Guvern, am adoptat o ordonanţă de urgenţă îndelung dezbătută în spaţiul public, şi anume OUG de modificare a Legii 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere. Am operat două modificări – şi anume am transferat atribuţiile privind organizarea şi efectuarea transportului în regim de închiriere de la autorităţile administraţiei publice locale la Autoritatea Rutieră Română. Această modificare a stat în transparenţă decizională timp de 10 zile, inclusiv autorităţile locale au fost de acord şi nu au ridicat observaţii vizavi de acest punct. Prin a doua modificare operată, a fost eliminată sintagma „în mod repetat” din Legea 38/2003, astfel încât „sancţiunea să fie aplicabilă atât persoanelor fizice, cât şi persoanelor juridice pentru efectuarea de transport public în mod ilegal”, a precizat vicepremierul.
 
Daniel Suciu a asigurat că “aacest act normativ nu este îndreptat împotriva nimănui, împotriva niciunei activităţi economice, ci, din contră, ne dorim să reglementăm şi punem stop şi capăt pirateriei din domeniul transporturilor, ceea ce patronatul din transporturi ne-a solicitat de foarte mult timp”.
 
“În ultimele zile, am avut discuţii şi nu puţine cu reprezentanţii platformelor de ridesharing şi, de asemenea, până la intrarea în vigoare a acestei ordonanţe, vom emite un alt act normativ astfel încât şi activitatea de ridesharing să fie reglementată. Ultima discuţie pe care am avut-o a fost alaltăieri, s-a constituit un grup de lucru alături de colegii noştri de la Ministerul Transporturilor şi vă confirm că în maxim două – trei săptămâni, aşa cum evaluăm, vom avea şi un act normativ care să reglementeze activitatea de ridesharing. Repet, nu este un act normativ îndreptat împotriva niciunei activităţi economice, ci, din contră, cei din ridesharing ne-au solicitat să reglementăm această activitate şi tocmai acest lucru – vă pot confirma – că-l vom face în perioada imediat următoare”, a mai spus vicepremierul Suciu.
 
La rândul său, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a precizat la Palatul Victoria, la finalul șdinței Executivului, că prelungirea licenţelor de transport se va face prin ordin.
 
„Suplimentar, în acel proiect de ordonanţă, mai era prelungirea licenţelor de transport pe o perioadă de 4 ani. Datorită observaţiilor pe care le-am primit de la Ministerul Justiţiei că această prelungire trebuia făcută de către autorităţile locale, în primă fază, printr-un ordin de ministru emis în 2018, ordinul de ministru fiind anulat în instanţă, această prelungire se va face prin ordin de ministru, un ordin pe care, deja, l-am pus pe transparenţă, îl voi semna în perioada imediat următoare pentru a nu exista niciun fel de probleme pe transportul interjudeţean”, a explicat Cuc.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.