Ministrul Mediului: Taxa auto NU poate fi reintrodusă

Taxa auto nu poate fi reintrodusă, a recunoscut ministrul Mediului, Grațiela Vasilescu, în 18 martie la Craiova, la Forumul Industriei Auto Europene 2019.

Grațiela Gavrileacu, ministrul Mediului

Motivul: nu s-a găsit o formulă care să nu poată fi atacată în justiție – și, evident, să nu cadă. Amintim că taxa auto a fost eliminată la data de 1 februarie 2017 de către Guvernul Dăncilă, în urma Deciziei Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) din 9 iunie 2016, care a stabilit că acest bir impus românilor încă din timpul Guvernului Tăriceanu este ilegală.

“În grupul de lucru, din care fac parte inclusiv conducătorii și multe dintre ministerele abilitate, nu au reușit să găsească formula matematică, astfel încât să nu poată fi atacabilă în justiție, așa cum s-a întâmplat cu toate celelalte taxe de poluare, inclusiv cu timbrul de mediu”, a declarat luni, la Craiova, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.

Ea anunțase în repetate rânduri că analizează introducerea unei noi taxe de poluare, bazată pe mai multe criterii, respectiv emisia de carbon, norma de poluare, capacitatea cilindrică și vechimea. 

În România sunt înmatriculate 6,4 milioane de autoturisme, dintre care sub 550.000 au cel mult cinci ani vechime și peste 3 milioane au peste 15 ani vechime, potrivit datelor DRPCIV.

De la eliminarea timbrului de mediu, la 1 februarie 2017, ponderea mașinilor mai vechi de zece ani a crescut de la 71% la 79%, iar parcul auto a crescut cu aproape 20%, cu tot cu vânzările de mașini noi, care, de asemenea, au crescut.

Potrivit celor mai recente date comunicate de ACAROM,  românii au cumpărat în primele 2 luni ale acestui an 12.071 de autoturisme noi, cu 26,81% mai multe față de aceeași perioadă din 2018, și 72.933 de mașini second hand, cu 7,8% mai puține față de anul trecut.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.