OUG 51/2019, RESPINSĂ prin lege. Transportul județean, în aer!

Camera Deputaților – for decizional – a respins prin lege, în 10 martie, Ordonanța de Urgență (OUG) nr. 51/2019 privind modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane, care prevedea, printre altele, prelungirea cu 4 ani, până la 30 iunie 2023, programele de transport interjudețean.

Au fost prezenți 264 de deputați, dintre care 248 au votat pentru respingerea ordonanței, 10 au votat împotrivă iar 6 s-au abținut.

Anterior votului în plen, comisiile de specialitate (Comisia pentru transporturi și infrastructură, Comisia pentru industrii și servicii, Comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului) au votat un raport de respingere a ordonanței.

Guvernul Orban a încercat să abroge OUG 51/2019, în 4 decembrie 2019, printr-o lege pentru care și-a asumat răspunderea, însă Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, în februarie a.c., că legea este neconstituțională, deoarece ordonanța se afla pe traseul legislativ în Parlament (Senatul o adoptase deja, în 23 septembrie 2019).

Iată însă că acum Parlamentul a respins prin lege OUG 51/2019, iar programele de transport județean au rămas în aer, deoarece ele ar fi expirat la data de 30 iunie 2019, dacă nu s-ar fi adoptat această ordonanță.

În privința decontării transportului elevilor, ce fusese eliminată prin OUG 51, situația s-a rezolvat prin adoptarea, de către Guvernul Orban, a OUG 15/2020, care a scos din Legea Educației Naționale termenul „abonament”, astfel că operatorii au obligaţia să asigure transportul elevilor și pe bază de bilet. Concret, elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu, inclusiv a celor de la nivel liceal, li se decontează cheltuielile de transport, în limita a 50 km, sau contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă, din bugetul Ministerului Educaţiei și Cercetării, prin unităţile de învăţământ la care sunt şcolarizaţi.

Decontarea se va realiza din bugetul Ministerului Educaţiei și Cercetării, prin unităţile de învăţământ în cadrul cărora elevii sunt şcolarizaţi, pe baza documentelor justificative, emise de operatorii de transport.

În termen de 30 zile de la data publicării OUG, respectiv în 11 martie, Guvernul trebuie să adopte, prin Hotărâre, procedura de decontare și sumele ce pot fi decontate pentru transportul rutier al elevilor școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu.
 
Executivul a rezolvat și licențele deținute de operatorii care efectuează servicii regulate de transport de pasageri între București și localitățile din Ilfov: le-a prelungit, până la data de 31 decembrie 2020, prin OUG 89/2019, adoptată în 30 decembrie și publicată în Monitorul Oficial în ultima zi a anului 2019.
 
Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu programele de transport județene, care, practic, au expirat la 30 iunie 2019, dacă OUG 51/2019 a fost respinsă de Parlament. Până la promulgarea legii de respingere a ordonanței, de către președintele Klaus Iohannis, Guvernul va trebui să ia o decizie, printr-o nouă OUG.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.