Vinieta Oxigen, amânată până la 1 martie 2020

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat, în 9 decembrie, în cadrul unui comandament pentru fluidizarea traficului, că amână cu două luni aplicarea vinietei Oxigen în București, de la 1 ianuarie la 1 martie 2020.
 
 
Astfel, primele două luni din anul viitor vor fi dedicate informării cetățenilor asupra introducerii acestei taxe pentru mașinile poluante.
 

“Cetăţenii trebuie să fie mai bine informaţi, să înţeleagă beneficiile acestui program. Am luat hotărârea împreună cu Direcţia Transporturi ca lunile ianuarie şi februarie să fie dedicate informării şi conştientizării acestui program, ce ajută la combaterea poluării şi diminuarea traficului, şi din martie să începem aplicarea propriu-zisă. (…) Nu e vorba de o derogare, ci e normal ca populaţia să înţeleagă rolul acestui proiect foarte necesar”, a explicat Firea.

Amintim că, în 24 octombrie, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a aprobat, la propunerea primarului Gabriela Firea, introducerea vinietei Oxigen, începând cu 1 ianuarie 2020, pentru mașinile de sub Euro 4, iar mașinile sub Euro 3 nu vor mai avea acces în centrul orașului, în restul străzilor fiind necesară plata vinietei.
 
Autoturismele Euro 4 vor plăti vinieta din 2021. Mașinile noneuro, Euro 1 și Euro 2 nu vor mai avea voie deloc în București începând cu 1 ianuarie 2022, iar cele Euro 3 vor fi interzise din anul 2024.

 

Potrivit hotărârii adoptate, accesul autovehiculelor cu masa totală maximă autorizata (MMTA) mai mică de 5 tone pe arterele din Bucureşti este restricționat zilnic, de luni pană vineri, cu exceptia sărbatorilor legale, în intervalul 07:00-22:00, după cum urmează:

  • pentru masinile electrice, hibride sau cu norma de poluare Euro 5 și Euro 6, accesul fără restrictii pe toate arterele;
  • pentru cele cu norma de poluare Euro 3 și Euro 4, accesul este pemis pe toate strazile municipiului Bucureşti numai în urma achiziționării unei viniete electronice Oxigen; Restricția pentru Euro 4 se aprobă din 2021.
  • pentru cele cu norma de poluare non-Euro, Euro 1 și Euro 2, accesul este interzis în Zona de Actiune pentru Calitatea Aerului (ZACA), fiind permis pentru restul arterelor din municipiul Bucureşti numai în urma achiziționării unei viniete electronice Oxigen
Pentru mașinile sub Euro 3 vinieta va fi de 15 lei pe zi, iar pentru cele Euro 3 și 4 – 5 lei pe zi. Șoferii care nu au vinieta corespunzătoare vor fi sancționați cu amenzi de la 1.500 la 2.000 de lei.
 
Aplicarea sancțiunilor va fi făcută de polițiștii IGPR, de polițiștii locali, dar și de ”împuterniciți ai primarului general”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.