Solaris Hybrid pentru Satu Mare

Municipiul Satu Mare se înnoiește cu autobuze hibride, cu emisii reduse, produse de către Solaris.

Mijlocul lunii noiembrie i-a adus împreună pe reprezentanții Consiliului Municipal din Satu Mare și pe cei ai companiei Solaris Bus & Coach pentru semnarea contractului, încheiat în urma unei licitații publice. Operatorul municipal a selectat furnizorul Solaris pentru a achiziționa 11 autobuze hibride, modelul Solaris Urbino 12 Hybrid, care, potrivit contractului, vor fi livrate în a doua jumătate a anului 2020.

Concomitent cu comanda pentru cele 11 autobuze Urbino 12 Hybrid (ce au lungimea de 12 metri) părțile au semnat un acord-cadru care permite extinderea colaborării și în viitor. Acordul vizează furnizarea a încă patru autobuze Solaris Urbino Hybrid 12 și a două autobuze Solaris Urbino Hybrid 18, acestea din urmă fiind articulate, cu lungimea de 18 metri.

Configurația sătmăreană

Autobuzele de 12 metri Solaris vor fi echipate cu grupul propulsor hibrid compus dintr-un motor electric de 120 kW și un motor diesel de 151 kW. De asemenea, vor avea supercapacitoare, care fac posibilă stocarea și apoi utilizarea energiei recuperate. În echiparea autobuzelor se regăsește funcția Stop&Go care controlează funcționarea motorului diesel: întrerupe motorul atunci când autobuzul se oprește la stațiile de autobuz și îl pornește din nou o dată ce autovehiculul este pornit. Astfel, se realizează o reducere considerabilă a emisiilor și a consumului de combustibil în comparație cu vehiculele cu acționare convențională.

Modelele Urbino 12 Hybrid vor fi adaptate pentru a transporta un număr maxim de 96 persoane, cu locuri pe scaune pentru 31 dintre acestea.

Pentru confortul călătorilor, vehiculele de transport public pentru Satu Mare vor avea aer condiționat și supraveghere video, crescând, astfel, inclusiv siguranța călătorilor. Datorită faptului că vehiculele vor fi dotate cu un sistem de numărare a pasagerilor, operatorul va avea acces la informații cu privire la numărul de persoane care frecventează anumite rute. Livrarea autobuzelor hibride către Satu Mare va fi o premieră pentru acest oraș, chiar dacă prezența producătorului în parcurile operatorilor de transport din România este înregistrată încă din 2002. De atunci, Solaris a furnizat aproape 250 de autobuze și troleibuze orașelor românești, inclusiv peste 40 de autobuze cu acționări electrice către Cluj-Napoca.

Despre Solaris

Solaris Bus & Coach este unul dintre principalii producători europeni de autobuze și troleibuze. Beneficiind de peste 20 de ani de experiență și producând peste 17.000 de vehicule, Solaris susține realizarea transportului în sute de orașe din Europa, în fiecare zi. Gândind spre viitor, compania țintește sus și este ajutată de dezvoltarea dinamică a produselor sale, în special în sectorul electromobilității. Produsele Solaris au fost premiate în mod repetat pentru calitate și inovație în Polonia, precum și în alte țări. Solaris Urbino 12 electric a câștigat prestigioasa competiție europeană „International Bus of the Year 2017”. În septembrie 2019, Solaris Bus & Coach s-a alăturat grupului CAF, care a achiziționat 100% din acțiunile companiei.

Alexandru STOIAN

alexandru.stoian@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.