Stații de autobuz originale

Oricine a călătorit cu autobuzul știe ce înseamnă să aștepți într-o stație în timp ce te uiți în jur și încerci să descoperi ceva interesant.

Fie că se află într-un loc îndepărtat sau într-un oraș aglomerat, stațiile de autobuz din întreaga lume nu sunt foarte spectaculoase. Dar există și excepții. Echipa Flixbus a găsit cele mai originale stații de autobuz în care călătorii se bucură de timpul de așteptare.

Fructe pentru Konagai, Japonia

Orașul Konagai din Japonia are 14 stații de autobuz în formă de fructe, create inițial pentru o expoziție pe tema călătoriilor, care a avut loc în Osaka în anul 1990. Târgul a avut atât de mare succes, încât alte orașe au copiat ideea și au organizat propriile expoziții. Stațiile de autobuz în formă de fructe au fost aduse în Konagai pentru a atrage turiștii care călătoresc în orașul cu deschidere la marea Ariake.

Stații cu aer condiționat, în Dubai

Din cauza temperaturilor foarte ridicate din Dubai, care depășesc 40 °C vara, există multe stații de autobuz care au aer condiționat.

Autoritatea de Tranzit Rutier a lansat planurile pentru stații cu aer condiționat pentru prima dată în 2006, un proiect în valoare de 20 de milioane de dolari. Prima astfel de stație a fost construită în 2007. Între timp, numărul total a ajuns la 636 de stații cu aer condiționat, pentru a face așteptarea autobuzului mai plăcută.

Leagăne la Montreal

În Montreal, o echipă de designeri locali a creat o instalație interactivă cu leagăne muzicale în apropiere unei stații de autobuz. Obiectivul este de a aduce puțină magie în viața de zi cu zi și de a privi cu alți ochi ideea de colaborare.

Leagănele cântă o melodie când pietonii nu se mișcă individual, ci în același ritm. Fiecare leagăn creează sunete diferite, iar toate leagănele formează împreună o piesă.

Pentru iubitorii de design

Scaunele Eames sunt foarte celebre și apreciate în întreaga lume pentru designul lor inovator. Cei care iubesc formele organice și designul marca Vitra se pot bucura de ele și în timpul unei călătorii cu autobuzul în Weil am Rhein în Badenul de Sud. Stația de autobuz de la campusul Vitra în apropiere de orașul Ötlingen poartă amprenta Charles & Ray Eames. Persoanele care așteaptă pot sta pe scaunele elegante de sârmă produse de Vitra.

Motto nou în fiecare an

Într-una dintre cele îndepărtate și nordice insule Shetland din Scoția, stația Unst arată foarte diferit în fiecare an și este decorată de locuitorii insulei pe diferite teme.

Unul dintre cele mai interesante a fost motto-ul din anul 2012, când stația de autobuz a fost decorată în onoarea nunții de diamant a Reginei Elizabeta a II- a și a Prințului Philip. Din 2018, stația s-a aflat sub moto-ul călătoriilor în spațiu. Stația este atât de faimoasă încât are propriul website.

Platou de filmare

În mijlocul deșertului californian, în orășelul Pioneertown, există o mică cabană din lemn care servește ca stație de autobuz. Nu există altceva decât deșertul în împrejurimi. Călătorii de aici se simt ca și cum ar fi fost transportați într-un alt timp sau într-un film western. Orașul a fost fondat în 1946, de un grup de actori și investitori de la Hollywood. Aceștia și-au dorit să îl folosească drept platou de filmare și să atragă mai mulți turiști. În anii ’40-’50 au fost filmate aici peste 50 de filme și seriale de televiziune.

Stand de vânătoare

O adevărată minune arhitecturală este stația de autobuz din Krumbach / Bregenzerwald (Austria). În cadrul proiectului Bus Stop, șapte arhitecți internaționali au conceput fiecare o stație de autobuz pentru Bregenzerwald Landbus. Proiectul a fost creat ca urmare a participării orașului Krumbach la programul european de mobilitate e5. Se dorește ca aceste construcții să contribuie la stimularea economiei și a turismului din regiune. Conceptul lui Alexander Brodsky este un design deosebit de creativ, care amintește de un stand de vânătoare din lemn.

Alexandru STOIAN

alexandru.stoian@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.