Studiu FlixBus: Românii cumpără biletele în ziua călătoriei

Mai puțin de jumătate dintre pasagerii români își cumpără din timp biletele pentru călătoriile cu autocarul pe distanțe lungi, potrivit celui mai recent studiu realizat de FlixBus pe piața din România. Deși se informează online, atunci când vine vorba de metodele de plată, majoritatea celor care călătoresc cu autocarul obișnuiesc să achiziționeze biletul direct de la șofer sau din autogară.

Flixbus, compania care operează cea mai mare rețea de autocare interurbane din Europa, a derulat un studiu la nivel național despre piața de transport de persoane din România pentru a analiza nivelul digitalizării în ceea ce privește procesul de cumpărare al biletelor pentru călătoriile pe distanțe lungi în România și a afla care sunt sursele de informare la care apelează pasagerii români.

Online vs Offline

Rezultatele studiului arată că mai mult de jumătate dintre călătorii cu autocarul pe distanțe lungi în România (53%) obișnuiesc să cumpăre biletul la momentul realizării călătoriei. Dintre aceștia, 80% folosesc mijloace clasice de achiziționare (direct de la șofer, din autogară sau agenție) și doar 20% apelează la metodele de plată online.

Chiar și în cazul celor care își achiziționează biletele de călătorie din timp (47%), mai mult de jumătate dintre ei apelează la modalități de plată clasice (54%), în timp ce 46% folosesc modalitățile de plată online. 

Doar 32% dintre toți călătorii obișnuiesc să achiziționeze biletul pentru autocar online, cei mai mulți dintre ei preferând să facă achiziția cu cel puțin o zi înainte de realizarea călătoriei, potrivit studiului derulat în colaborare cu MKOR Consulting.

Vârsta nu influențează obiceiurile de cumpărare, păstrându-se procente similare de aproximativ 30% a celor care plătesc online pentru toate categoriile de vârstă.

Decalaj semnificativ între sursele de informare online și preferința pentru plățile offline

Atunci când se informează despre opțiunile pe care le au pentru a se deplasa dintr-un oraș în altul, călătorii români apelează la diferite metode de căutare. Potrivit studiului derulat de online de FlixBus, mediul online este principalul canal de informare. Cu toate acestea, deși se informează preponderent online în privința curselor de autocar, pasagerii români încă preferă să plătească biletele de călătorie la șofer. Astfel, 60% dintre cei care călătoresc cu autocarul obișnuiesc să achiziționeze biletul direct de la șofer, de cele mai multe ori chiar la momentul călătoriei.

Cei mai mulți dintre pasagerii care călătoresc cu autocarul pe distanțe lungi în România utilizează Google (51%) sau accesează site-urile agențiilor de transport (36%) și ale autogărilor (32%) pentru a afla informații despre cursele de autocar.

Sursele de informare online sunt utilizate în special de cei care locuiesc în orașe mari  în proporție de 56%, în timp ce majoritatea locuitorilor zonelor rurale și ale orașelor mici folosesc încă tind să apeleze la t surse de informare offline. Pentru orasele medii procentul scade la 50%, în timp ce pentru localitățile mici (cu mai puțin de 15.000 de locuitori) doar 47% dintre pasageri optează pentru surse de informare online.

Mediul online este utilizat ca sursă principală de informare în aceeași măsură de catre persoanele tinere cat si cele cu vârste cuprinse între 18 și 53 de ani (54%). Totuși, persoanele cu vârste cuprinse între 54-64 ani încă apelează la surse de informare offline (telefonic la agenție, direct din autogară sau de la șofer) în proporție de 51%.

Studiul a avut un eșantion de 1064 respondenți cu vârste cuprinse între 18-64 ani, persoane care au călătorit cu autocarul în România în ultimul an, cel puțin o dată sau de două ori. Eșantionul este reprezentativ național, pe criterii de distribuție geografică (regiuni de dezvoltare, gen și vârstă). Dintre aceștia, 74% călătoresc cu autocarul de câteva ori pe an sau mai des. Mai mult, una din cinci persoane călătorește de cel puțin câteva ori pe lună pe distanțe mai lungi de 100 km (19%).

Digitalizarea unei industrii tradiționale

Transformarea unei industrii tradiționale precum cea a transportului cu autocarul pe distanțe lungi prin digitalizare se află în centrul modelului de afaceri FlixBus. Fiind o combinație de start-up în domeniul tehnologiei, platformă de e-commerce și servicii de transport, FlixBus oferă o serie de soluții digitale pasagerilor de la primul pas al căutării călătoriei până în momentul în care ajung la destinația dorită. Astfel, toate conexiunile operate de operatorul de autocar sunt integrate în Google Maps. Pasagerii pot achiziționa biletele online sau prin intermediul aplicației și au la dispoziție posibilitata de a-și modifica rezervarea cu până la 15 minute înaintea plecarii.

Prin intermediul checkin-ului electronic prin cod QR, rezervări și management al întârzierilor prin aplicația mobilă, urmărirea în timp real prin GPS a autocarelor și prețuri dinamice similare cu cele ale companiilor aeriene, FlixBus stabilește noi standarde în industria mobilității. În plus, plățile electronice se pot realiza în siguranță prin intermediul Apple Pay și Google Pay.

„Unul dintre cei mai importanți factori din spatele succesului pe care îl înregistrează FlixBus la nivel global este cu siguranță digitalizarea. Cu ajutorul tehnologiei, călătoria cu autocarul nu este doar mai atractivă și mai convenabilă, dar devine de asemenea mai simplă pentru pasageri. Scopul nostru este să convingem tot mai mulți pasageri români să opteze pentru servicii de transport în comun în detrimentul autoturismelor personale”, a declarat László Arany, Managing Director Regional FlixBus.

În România, FlixBus oferă linii internaționale spre Europa, pasagerii având la dispoziție conexiuni directe spre 15 țări.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.