Transportul de persoane, în cifre

2019 este un an agitat pentru transportul de călători, dar cum se reflectă acest lucru în statistici?

foto: Jean-Mihai Pâlșu

Conform datelor deținute de Autoritatea Rutieră Română, la începutul acestui an sunt 6.154 de firme licențiate pentru transportul rutier de călători. Totuși, merită menționat faptul că doar 3.594 dintre acestea desfășoară activitate de transport contra cost, restul desfășurând transport în cont propriu. Parcul auto este de 32.046 autovehicule și a înregistrat creșteri importante, în ultimii ani. Numai în ultimele 12 luni, au fost achiziționate peste 1.200 de autovehicule, aspect influențat, bineînțeles, și de anunțata atribuire a programului de transport interjudețean.

Oricum, trendul crescător pentru parcul de autovehicule destinat transportului de călători reprezintă o constantă a ultimilor cinci ani. Astfel, din 2013 și până în prezent, parcul a cunoscut o creștere de peste 45%.

Piața de transport din România este alcătuită, în cea mai mare parte, din firme mici și foarte mici. Astfel, doar 571 de companii au o flotă de peste 10 autovehicule, 28 dintre acestea depășind 100 de unități.

În ceea ce privește forma de proprietate, la ora actuală, din totalul parcului, avem peste 3.300 de autovehicule în leasing, adică puțin peste 10%.

Radu BORCESCU

radu.borcescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.