31 de dosare penale pentru vandalii de la miting si 4 plangeri impotriva jandarmilor

Procurorii au intocmit 31 de dosare penale pe numele celor care s-au manifestat violent in Bucuresti si un dosar penal pe numele minorului care a lovit un jandarm in Pitesti. Totodata, s-au inregistrat 4 plangeri penale impotriva jandarmilor care au asigurat ordinea si linistea publica in timpul desfasurarii protestelor in perioada 15-19 ianuarie, informeaza, vineri, Ministerul Public. Simpla inregistrare a unor astfel de reclamatii nu incrimineaza insa modul de interventie al Jandarmeriei, procurorii fiind cei care vor dispune solutia legala, a precizat Marius Militaru, purtatorul de cuvant al MAI.

Pe rolul Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 1 au fost constituite 12 dosare in care se efectueaza cercetari sub aspectul infractiunilor de ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea grava a ordinii si linistii publice, distrugere si ultraj. Cercetarile se efectueaza fata de Vasile Karol-Dieter care, in seara de 16.01.2012 orele 21.30, impreuna cu alte 5 persoane, ar fi provocat scandal in zona Caii Victoriei. Cei 6 ar fi dat cu picioarele intr-un autoturism, caruia i-ar fi distrus oglinda si aripa. Karol-Dieter a fost retinut de Politie pentru 24 de ore, fiind prezentat in 17 ianuarie procurorilor Parchetului de pe langa Judecatoria Sector 1, care au dispus masura preventiva a obligarii de a nu parasi localitatea si continuarea cercetarilor pentru stabilirea tuturor imprejurarilor cauzei.

Pe rolul Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 2 au fost intocmite 7 dosare, in care se efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor de distrugere si ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea grava a ordinii si linistii publice.

Procurori ai Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 3 au solicitat instantei, in 17.01.2012, arestarea preventiva a unui inculpat, sub aspectul savarsirii infractiunii de furt calificat. Cererea a fost admisa, fiind dispus mandat de arestare preventiva pentru 25 de zile pe numele acestuia. “Din primele cercetari a rezultat ca, in contextul creat de incidentele petrecute in 15.01.2012, inculpatul a participat la sustragerea mai multor telefoane mobile expuse spre vanzare intr-un punct de lucru al unei societati de telefonie mobila, prin distrugerea geamurilor si altor bunuri din interior”, se arata in comunicatul Ministerului Public.

Alti doi inculpati in aceeasi cauza au fost eliberati, dar procurorii au facut recurs la instanta de control judiciar, respectiv Tribunalul Bucuresti.

Procurori ai Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 4 efectueaza cercetari intr-o cauza penala fata de inculpatul Mihai Capatana, sub aspectul savarsirii infractiunii de asociere in vederea savarsirii infractiuni, ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea grava a ordinii si linistii publice. A fost dispusa arestarea lui preventiva, sub acuzatia ca a participat alaturi de alte persoane, in data de 15.01.2012, la incendierea unor bunuri apartinand domeniului public, din zona intersectiei strazilor Cantemir cu Marasesti.

Pe rolul Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 5 a fost inregistrata o cauza penala in care se efectueaza cercetari in legatura cu incidentul din timpul manifestatiilor de protest din 19.01.2012, privind folosirea fara drept de arme albe.

Procurori ai Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti au preluat de la mai multe parchete de sector 7 dosare penale privind infractiuni savarsite in noaptea de 15-16 ianuarie, cu prilejul manifestatiilor desfasurate in zona Pietei Universitatii si in zone din imediata apropiere.

Cauzele vizeaza savarsirea unor infractiuni de port fara drept de arme albe, ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea grava a ordinii si linistii publice, distrugere. Concret, grupuri de cateva zeci de persoane au proferat cuvinte si expresii jignitoare la adresa fortelor de ordine, au rupt gardurile din metal ce separau benzile de circulatie, au aruncat cu pietre, sticle, obiecte contondente asupra persoanelor aflate in zona – si in jandarmi, si in alti protrestatari.

Intr-una din aceste cauze de la aceeasi unitate – Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti -, se efectueaza cercetari fata de o persoana pentru ofensa adusa unor insemne, deoarece “a manifestat dispret prin actiunea ce a produs degradarea unui steag arborat pe o institutie publica din zona Spitalului Coltea”.

Procurori ai Parchetului de pe langa Judecatoria Pitesti efectueaza cercetari fata de un minor, O.A. (in varsta de 17 ani), invinuit de ultraj si ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice. Tanarul a fost retinut de catre procurori pentru 24 ore si a fost prezentat instantei de judecata in cursul zilei de 17 ianuarie 2012, cu propunere de arestare preventiva.

“Din probatoriul administrat in cauza rezulta faptul ca, in seara zilei de 16.01.2012, in jurul orei 20.00, aflandu-se in zona centrala a Municipiului Pitesti, intr-un grup mai mare de protestatari, invinuitul a aruncat cu o piatra in aranjamentele ornamentale din zona si a spart geamul cladirii Casei Sindicatelor. Ulterior, in aceleasi imprejurari, in timp ce se afla in zona Oficiului Postal Central din aceeasi localitate, a lovit cu pumnul in zona fetei, un jandarm care se afla in indeplinirea atributiilor de serviciu, cauzandu-i acestuia leziuni corporale ce necesita 15 zile ingrijiri medicale (fractura de piramida nazala cu deplasare)” mai informeaza Ministerul Public.

Pe rolul Parchetului Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti, precum si pe rolul Parchetului de pe langa Judecatoria Sector 5 Bucuresti s-au inregistrat cate doua plangeri impotriva jandarmilor care au asigurat ordinea si linistea publica in timpul desfasurarii manifestarilor de strada.

In legatura cu aceste reclamatii, purtatorul de cuvant al Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), Marius Militaru, a precizat ca “nu trebuie pus semnul egal intre inregistrarea la Parchet a unei plangeri penale, care constituie un demers civic  al oricarui cetatean ce se simte lezat, si vinovatia sau nevinovatia actiunii sau modului de interventie a Jandarmeriei”. “Masurile in astfel de cazuri sunt dispuse de procuror, care da solutia legala. Deocamdata sunt doar reclamatii, urmeaza cercetari”, a explicat el.   

Magda SEVERIN

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.