Baronul de Constanța, trimis în judecată într-un nou dosar

Nicușor Constantinescu, președintele CJ Constanța, a fost trimis în judecată, sub control judiciar, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), în dosarul în care este acuzat că a împiedicat controalele Curţii de Conturi și că nu a pus în aplicare 9 hotărâri judecătoreşti definitive, care îl obligau să emită, respectiv să prelungească 11 certificate de urbanism și autorizații de construire a unor centrale și generatoare eoliene. El este acuzat de complicitate la 3 infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obținerea de foloase necuvenite, și de 21 de infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu obținerea de foloase necuvenite. Până în 5 iunie, baronul de Constanţa are liber de la DNA să se opereze în SUA de cancer la prostată. 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București. Baronul PSD face obiectul altor două dosare penale pentru infracțiuni similare, dintre care unul se află deja în judecare din aprilie a.c. – trimis de Serviciul teritorial Constanța al DNA -, iar altul se află în curs de instrumentare, tot la același serviciu.

În acest nou dosar, procurorii l-au deferit justiţiei şi pe Adrian George Gâmbuțeanu, directorul general al Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri Constanța (RAJDP Constanța), acuzat de 3 infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice.

În rechizitoriu, procurorii arată că inculpatul Gâmbuțeanu, cu sprijinul lui Nicușor Constantinescu, a refuzat, în mod repetat, să pună la dispoziția Curții de Conturi documentele necesare efectuării controlului de specialitate programat în anii 2011, 2012 și 2013.

“Astfel, efectuarea consecutivă a trei controale pe care Curtea de Conturi le avea programate conform planului de activitate nu a mai fost posibilă. În această modalitate, a fost practic blocată activitatea Curții de Conturi în raport cu regia locală menționată, Curtea de Conturi aflându-se în imposibilitatea de a-și îndeplini principala atribuție, respectiv verificarea modului în care au fost utilizate resursele financiare publice”, precizează DNA.

Regia de Drumuri şi Poduri s-a sustras controalelor

În perioada 2009-2012 – avută în vedere de controalele programate a se desfășura în anii 2011, 2012, 2013 – a fost creat un folos necuvenit RAJDP Constanța, constând în faptul că activitatea sa financiar-contabilă a fost sustrasă verificării.

Fondurile de care a beneficiat Regia din resursele publice în perioada supusă controalelor au fost de peste 200 de milioane lei.

Plăţi ilegale

“Mai mult, există date că din aceste sume au fost efectuate plăți nelegale, aspecte care impuneau lămuriri prin efectuarea controlului și care fac obiectul unui alt dosar penal aflat pe rolul DNA. Referitor la această împrejurare, sesizarea a fost înregistrată la data de 1 noiembrie 2012, ca urmare a unei plângeri penale formulate de Curtea de Conturi. În cursul anului 2011, prezentarea documentelor solicitate Regiei a fost condiționată de comunicarea, de către Curtea de Conturi, a unei dovezi că respectiva acțiune de control figura în programul de activitate al Curții. Această condiționare este contrară dispozițiilor legale (….). Cu toate acestea, Curtea a transmis dovada solicitată sub forma unui extras, însă, și în aceste condiții, efectuarea controlului a fost refuzată pe motiv că nu a fost transmisă o copie a întregului program”, arată procurorii.

„Nu sunt de acord cu controlul”

Controalele programate în anii 2012 și 2013 nu s-au putut efectua din cauza atitudinii lui Gâmbuțeanu, precum și a dispozițiilor exprese ale președintelui CJ Constanța, prin rezoluții cu textul “nu sunt de acord”, aplicate pe adresele întocmite de RAJDP Constanța, fără a invoca vreun argument care să justifice această poziție

În perioada 2007-2014, Nicușor Constantinescu nu a respectat dispozițiile legale care îl obligau să procedeze la emiterea, respectiv la prelungirea a 11 certificate de urbanism și a autorizațiilor de construire a unor centrale și generatoare eoliene, solicitate de două societăți comerciale.

9 sentinţe aruncate la coş

“Mai mult decât atât, după ce instanțele judecătorești au dispus prin 9 hotărâri definitive, pronunțate în perioada 2008 – 2011, ca președintele CJ Constanța să procedeze la emiterea documentelor respective, acesta a refuzat punerea în executare a hotărârilor prin care era obligat să-și îndeplinească atribuțiile de serviciu. Prin aceleași hotărâri, s-a dispus ca președintele CJ Constanța să plătească o amendă civilă pentru fiecare zi de întârziere, însă Nicușor Constantinescu a continuat să nu își execute obligațiile impuse de către instanța de judecată. Toate demersurile de a obține executarea silită a obligațiilor președintelui CJ Constanța au rămas fără efect, inclusiv din cauza refuzului organelor fiscale de a executa penalitățile, astfel încât Nicușor Constantinescu a lipsit practic de conținut drepturile părții vătămate, în ciuda recunoașterii acestora în mod repetat pe cale judecătorească”, menționează DNA.

În instrumentarea cauzei, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI.

În SUA până în 5 iunie, la operaţie

Nicuşor Constantinescu este cercetat sub control judiciar, dar a formulat mai multe cereri succesive prin care a solicitat încuviințarea părăsirii ţării pentru a se opera în SUA, declarând că are cancer la prostată.

Cererile au fost admise prin ordonanțele din datele de 3 aprilie, 23 aprilie, 16 mai și 20 mai și i s-a încuviințat părăsirea teritoriului României până la 5 iunie.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.