UPDATE! Dan Motreanu, acuzat de spălarea banilor în campania din 2008

Un alt corifeu al PNL, Dan Motreanu, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, este urmărit penal de procurorii DNA pentru spălarea banilor şi folosirea influenței și autorității conferite de funcția de conducere într-un partid politic în scopul obținerii pentru altul a unui folos necuvenit.

Concret, el ar fi primit mită 250.000 de euro pentru campania electorală de la alegerile locale şi parlamentare din 2008.

Motreanu este cercetat penal în dosarul fostului consilier al preşedintelui Klaus Iohannis, George Scutaru – pus sub control judiciar în aprilie, pentru complicitate la luare de mită și spălare de bani în timpul campaniei electorale din 2008.

UPDATE 28 septembrie: Dan Moreanu şi George Scutaru – aflat sub control judiciar –   au fost trimişi în judecată pentru spălare de bani, împreună cu Ana Maria Schaer, administrator al unei societăți comerciale.

Potrivit DNA, în 2008, o persoană cu funcție de conducere în administrația locală – denunțător în cauză – a pretins și primit de la o altă persoană suma de aproximativ 1 milion euro, cu titlu de mită, în schimbul sprijinirii acestuia din urmă în demersurile de punere în posesie cu suprafețe de teren aflate pe raza municipiului Buzău.

„Din suma de 700.000 euro, bani primiți efectiv de persoana denunțătoare, aceasta le-a remis inculpaților Scutaru și Motreanu, sumele de 170.000 euro, respectiv 250.000 euro, conform unei înțelegeri anterioare. Ambele sume au fost date în același scop, respectiv pentru finanțarea campaniei electorale din 2008 (alegeri locale și generale) a candidaților partidului din care fac parte cele două persoane ultim menționate. Pentru a disimula proveniența acestor sume de bani, Scutaru, Motreanu și Schaer au inițiat un mecanism financiar fictiv, folosindu-se de documente justificative ce nu corespund realității, prin care suma de 1.213.085 lei a fost transferată, în mai multe tranșe, din contul societății administrată de către aceasta din urmă către o firmă care a produs articole de vestimentație folosite ca materiale în campania electorală”, susțin procurorii.

DNA precizează că față de cei trei a fost dispusă măsura sechestrului asigurător și poprire asupra bunurilor mobile și imobile aflate în proprietatea acestora, până la concurența sumei de peste 1,2 milioane lei, sumă care a fost efectiv plătită firmei producătoare a materialelor electorale.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Motreanu s-a prezentat în această dimineaţă la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru a i se aduce la cunoştinţă acuzaţiile. Urmează să fie audiat în zilele următoare.

Anchetatorii nu au dispus vreo măsură preventivă asupra lui.

În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cursul anului 2008, o persoană cu funcție de conducere în administrația locală – denunțător în cauză – a pretins și primit mită de la o altă persoană aproximativ 1 milion euro, în schimbul sprijinirii acestuia din urmă în demersurile de punere în posesie cu suprafețe de teren aflate pe raza municipiului Buzău.

“Din banii primiți, aproximativ 700.000 euro, conform unei înțelegeri anterioare, persoana denunțătoare i-a dat lui Scutaru George-Adrian, la data faptelor deputat și membru cu funcție de conducere într-un partid (inculpat în prezenta cauză) suma de 170.000 euro, iar suma de 250.000 euro i-a fost remisă lui Motreanu Dan Ștefan, ambele sume fiind date în același scop, respectiv pentru finanțarea campaniei electorale din 2008 (alegeri locale și generale) a candidaților partidului din care fac parte cele două persoane ultim menționate”, arată procurorii.

“Există date că proveniența și modul în care s-au obținut banii erau cunoscute exact de cei doi beneficiari ai sumelor de bani”, precizează DNA.

În dosar se efectuează acte de urmărire penale și față de alte persoane.

Magda SEVERIN

Foto: Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.