Legea publicitatii va fi modificata

Legea privind amplasarea si autorizarea mijloacelor de publicitate, elaborata la initiativa Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), va putea fi aplicata dupa modificarea de catre Parlament a datei-limita pana la care mijloacele de publicitate pot fi mentinute in amplasamentele autorizate, a anuntat, joi, ministerul. Reamintim ca, la sesizarea USL, magistratii Curtii Constitutionale au declarat, miercuri, neconstitutional actul normativ, din motivul aratat mai sus. Deputatii Opozitiei au invocat insa, fara succes, si alte motive, printre care si acela ca demolarea fara acordul proprietarului a unei reclame ilegal amplasate pe domeniul privat contravine Constitutiei, in sensul ca  incalca dreptul la proprietate.  

“In urma deciziei Curtii Constitutionale, legea va intra in vigoare dupa modificarea de catre Parlament a datei-limita pana la care mijloacele de publicitate pot fi mentinute in amplasamentele autorizate, 1 ianuarie 2012 – data deja anterioara promulgarii legii. Dupa promulgare, autoritatile publice locale vor fi responsabile cu aplicarea prevederilor legii, inclusiv cu desfiintarea constructiilor/amplasamentelor care nu vor respecta prevederile legale”, se arata intr-un comunicat al MDRT.

Legea stabileste cadrul general prin care primariile vor putea elabora regulamentul local privind amplasarea reclamelor si adauga conditii mai restrictive, menite sa protejeze aspectul vizual al localitatilor si siguranta cetatenilor.

Restrictii la reclame

Printre altele, legea va interzice acoperirea cu orice mijloc de publicitate a suprafetelor vitrate ale cladirilor, precum si amplasarea de reclame pe obiectele de arta monumentala, pe cladirile reprezentand monumente istorice, pe arbori, pe zona carosabila a strazilor si a drumurilor, in intersectii, in sensurile giratorii si in spatiul destinat circulatiei autovehiculelor si semnalizarii rutiere. Legea mai prevede ca regulamentul local privind amplasarea mijloacelor de publicitate va fi corelat cu prevederile documentatiilor de urbanism aprobate, iar in procesul de stabilire a regulamentului vor fi consultati si specialisti din urbanism, arhitectura, design si peisagistica.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.