UPDATE 2! Primarul şi viceprimarul din Miercurea Ciuc, judecaţi în stare de arest la domiciliu

Procurorii DNA i-au trimis astăzi în judecată, în stare de arest la domiciliu, pe Raduly Robert – Kalman (foto), primarul UDMR suspendat al municipiului Miercurea Ciuc pentru abuz în serviciu (3 infracțiuni) şi conflict de interese, precum şi pe mâna sa dreaptă, viceprimarul Szoke Domokos, suspendat şi el din fucţie, sub acuzaţiile de abuz în serviciu  (4 infracțiuni) şi instigare la fals material în înscrisuri oficiale.

În 29 aprilie a.c., cei doi au fost reţinuţi de anchetatori după percheziţiile făcute cu mascaţii la domiciliile acestora şi la sediul Primăriei Miercurea Ciuc, precum şi la firmele Garden Center Grup SRL, Topo Service SA şi RVA Mureș Insolvency Specialists.

UPDATE 18 iunie: Raduly a fost eliberat din arestul la domiciliu şi urmează a fi judecat în stare de libertate, după ce magistrații Tribunalului Harghita au decis, ieri revocarea măsurii dispuse de procurorii DNA.

Totodată, instanţa a înlocuit arestul la domiciliu pentru viceprimarul Szoke Domokos, cu măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 zile, cu interdicția de a-și exercita funcția.

UPDATE: Raduly a demisionat din funcţia de primar, motivând că este un gest de onoare. Oricum nu mai putea merge la primărie de o lună şi jumătate, fiind arestat la domiciliu. Atât el, cât şi Domokos, au fost suspendați din funcție în 14 mai, prin ordine ale prefectului Harghitei, Andrei Jean Adrian. 

Duşi în faţa instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, primarul şi viceprimarulau fost plasaţi în arest la domiciliu.

Iată faptele comise de cei doi, aşa cum apar în rechizitoriul procurorilor:

“În perioada septembrie-octombrie 2014, în calitate de primar, inculpatul Raduly Robert-Kalman a aprobat ilegal o autorizație de construcție pe baza unor documentații incomplete, aferente reabilitării/modernizării unui imobil în care își desfășoară activitatea filiala din Miercurea Ciuc a Universității Sapientia.

Acest lucru s-a produs și ca urmare a relațiilor existente între inculpatul Raduly Robert-Kalman și conducerea instituției de învățământ, primarul fiind și cadru didactic la filiala din municipiu a universității respective.

În perioada 2007 – 2011, inculpații Raduly Robert-Kalman și Szoke Domokos, în calitate de primar, respectiv viceprimar, au aprobat efectuarea de plăți nejustificate, în mai multe tranșe, în favoarea S.C. Topo Service S.A. în lipsa recepției legale a lucrărilor de cadastru general efectuate de această firmă.

Plățile nejustificate s-au efectuat în baza unui contract încheiat între primăria Miercurea Ciuc cu S.C. Topo Service S.A., în care s-a menționat inițial prețul de 640.904 lei, majorat la 961.304 lei prin act adițional.

Actele întocmite de S.C. Topo Service S.A., pentru care aceasta a primit sumele de bani menționate în contractul și actul adițional întocmit, nu au avut ca rezultat deschiderea cărților funciare ori realizarea unei evidențe actualizate de cadastru și publicitate imobiliară la nivelul mun. Miercurea Ciuc, fiind prejudiciat bugetul local cu sumele de bani achitate pentru lucrări lipsite de valoare juridică și finalitate.

În cursul anului 2014, inculpatul Szoke Domokos, viceprimar al municipiului Miercurea Ciuc, a determinat modificarea ilegală, în favoarea unui om de afaceri, a unui contract de închiriere ce avea ca obiect închirierea de către o societate comercială a unui spațiu comercial proprietate privată a administrației locale Miercurea Ciuc, utilizat de societate ca punct de lucru.

La data de 22 iunie 2014, inculpatul Szoke Domokos a fost solicitat de persoana respectivă să altereze conținutul contractului de închiriere, pentru a permite chiriașului să subînchirieze parte din imobil, încălcându-se astfel prevederile contractuale inițiale, adoptate printr-o hotărâre a Consiliu Local.

În acest sens, inculpatul a dat ordin unei subordonate din cadrul Compartimentului de evidență a patrimoniului, concesionări și închirieri, să modifice ilegal paragraful care făcea referire la interdicția subînchirierii, lucru pe care aceasta din urmă l-a și făcut.

Ulterior, la data de 02 iulie 2014, inculpatul Szoke Domokos, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu și în mod nelegal, a aprobat două contracte de subînchiriere încheiate de firma omului de afaceri cu două societăți comerciale.

În cursul anului 2011, inculpatul Szoke Domokos, în calitate de președinte al Comisiei de evaluare a ofertelor depuse la o licitație organizată de primăria Miercurea Ciuc pentru atribuirea unui contract de lucrări de amenajare zonă verde, în valoare estimată de 1.320.170 lei, a acceptat și declarat câștigătoare o ofertă neconformă depusă de către S.C. Garden Center Grup S.R.L. din București, iar ulterior a semnat acte administrative pe baza cărora au fost aprobate decontări ilegale în favoarea firmei, în temeiul unei documentații neconforme realității care atesta lucrări pentru suprafață de teren de 100 mai mare decât cea reală.

În perioada 2014 – 2015, inculpații Raduly Robert-Kalman și Szoke Domokos au folosit câte un autoturism de serviciu, din dotarea primăriei, pentru a se deplasa strict în interes personal, de la domiciliul lor din Miercurea Ciuc, în diferite locații din țară.

Cheltuielile cu combustibilul, imputate Primăriei Mun. Miercurea Ciuc, constituie prejudiciu material cauzat instituției publice.

În cauză, a fost instituită măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților Raduly Robert – Kalman și Szoke Domokos.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Harghita, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză”. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.