„Rabla” pornește la 1 aprilie. Valoarea eco-bonusurilor, mărită

Sesiunea de depunere și validare a dosarelor producătorilor, importatorilor de autoturisme și distribuitorilor pentru „Rabla 2015” începe mâine, 1 aprilie, iar programul destinat persoanelor fizice va demara imediat după validarea agenților economici, informează Ministerul Mediului.

Prima de casare rămâne 6.500 lei, însă valoarea eco-bonusurilor a fost majorată, menținându-se posibilitatea cumulării a maxim două astfel de tichete la achiziționarea unui autoturism cu sistem de propulsie electric hibrid ce beneficiază de tehnologii avansate (de tipul plug-in).

Astfel, se acordă un tichet de 750 lei pentru un autovehicul nou al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km, în regim de funcționare mixt, potrivit mențiunilor înscrise în certificatul de conformitate.

La achiziționarea unuia cu sistem de propulsie hibrid (tehnologii hibrid convenționale) se va acorda un eco-bonus în valoare de 1.500 lei.

Pentru cumpărarea unui autovehicul nou electric hibrid (tehnologii avansate de tip plug-in) se va da un eco-bonus în valoare de 2.500 lei.

Programului are finanțare totală de 200 milioane lei pentru 20.000 de tichete ce vor fi atribuite persoanelor fizice și 5.000 celor juridice și instituțiilor publice. Tichetele vor fi alocate electronic, în sistemul informatic gestionat de Administrația Fondului pentru Mediu.

Ghidul de finanțare, publicat pe site-ul AFM, a fost aprobat prin Ordinul ministrului Mediului și publicat în 30 martie în Monitorul Oficial. Acolo pot fi găsite condițiile de participare, precum și documentele pe care trebuie să le depună producătorii și dealerii auto. Termenul limită de depunere a dosarelor de validare este 10 aprilie.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLȘU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.