Page 26 - ZIUA Cargo
P. 26

penalitățile de întârziere au fost făcute. Sigur că ele se vor încheia în ziua în care segmentul de autostradă va pu- tea fi folosit. Până atunci, calculăm. Am informații generale că ar fi vorba de 0,1% pe zi de întârziere”, a precizat ministrul.
Lucian Șova, ministrul Transporturilor:
   Realizarea acestor ultimi 3 km rămași „în aer” încă de acum 6 ani (2012), când au fost deschiși circulației cei 60 km ai Autostrăzii A3 București – Ploiești, a fost contractată în decem- brie 2015, cu termen de finalizare no- iembrie 2017. Contractul de proiectare și execuție a fost atribuit Asocierii Aktor – Euroconstruct Trading ’98, pentru 129 de milioane de lei, fără TVA. Con- tractul vizează sectorul de autostradă București – Ploiești, km 0+000 (Intersecție Petricani) – km 3+325 și două noduri de circulație: pe Centura București și la Moara Vlăsiei.
„Au fost multe probleme pe șantiere, m-am implicat încă de la începutul mandatului meu. Problemele legate de autorizații s-au rezolvat suficient de repede, pentru ca antreprenorii să aibă front de lucru”.
SF pentru Autostrada Unirii
Înlungimede17,7km(km0–km 17,7), dintre care 10,165 km situați pe curbe (ce reprezintă 57% din tra- seu), acest tronson are ca punct de început desprinderea din varianta de ocolire Nord a municipiului Craiova (unde este prevăzută amenajarea unui nod rutier), iar ca punct final – limita județelor Dolj cu Olt. Șoseaua va tra- versa teritoriile administrative ale mu- nicipiului Craiova și localităților Ghercești, Pielești și Robănești.
Centură la Slatina
Despre Autostrada Unirii (Târgu Mureș – Iași), pe care Parlamentul a aprobat-o prin lege, astfel că se va realiza cu fonduri europene și nu prin parteneriat public-privat, cum stabilise Guvernul, ministrul Transporturilor a spus că licitația pentru studiul de fezabilitate va fi lansată în decembrie anul acesta sau în ianuarie 2019. „Legat de A8: așa cum am spus-o întotdeauna, este un proiect care va fi făcut pe fonduri europene”, a decla- rat Lucian Șova.
Vor fi două noduri rutiere, la km 0 – intersecția cu DN65F – Centura Nord Craiova și la km 1,4 – intersecția cu DC4 – Craiova Vest, 5 poduri, 4 pa- saje și o parcare de scurtă durată (la km 14,2).
Lotul 2, de 21,35 km, se va întinde între km 36,2 – km 57,5 și va repre- zenta Varianta de ocolire Slatina – un oraș, de asemenea, traversat, în pre- zent, de traficul greu, care va fi redi- recționat în afara localității. Centura va traversa teritoriile administrative ale localităților Slătioara, Ulmi, Milcov, Slatina și Valea Mare. Va fi un singur nod rutier, la km 50, la intersecția cu DJ546 – Slatina Sud – Est, 7 poduri și o parcare (la km 55,3, stânga și dreapta).
Potrivit legii adoptate în noiembrie, Ministerul Transporturilor este respon- sabil pentru coordonarea realizării Au- tostrăzii Unirii și trebuie să demareze, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, procedurile necesare pentru acest obiectiv de investiții. Autostrada Unirii va începe la granița României cu Republica Moldova, prin- tr-un nou pod peste râul Prut, și se va termina printr-o conexiune cu auto- strada A3 Brașov – Borș, în apropierea orașului Târgu Mureș.
Tronsonul 2, de 39,85 km, a fost împărțit în două loturi, ambele câș- tigate de Asocierea SA&PE Construct – Spedition UMB – Tehnostrade – Consitrans. Oferta pentru primul lot a fost de aproximativ 661,5 milioane de lei (141 de milioane de euro) fără TVA, cu un cost/km de 7,6 milioane de euro, fără TVA, iar pentru al doilea lot, de aproximativ 792 de milioane de lei (168 de milioane de euro), fără TVA, având un cost/km de 7,8 milioane de euro, fără TVA.
Durata de realizare a acestor por- țiuni de drum expres a fost stabilită la 36 de luni, din care 12 luni pentru proiec- tare și 24 de luni pentru execuția lu- crărilor. Garanția lucrărilor va fi de 7 ani.
Jumătate din Drumul Expres Craiova – Pitești, contractată
După reevaluarea ofertelor, decisă de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor și Curtea de Apel București, CNAIR a desemnat alt con- structor pentru Lotul 1 Târgu Mureș – Ungheni (4,5 km) al Autostrăzii Târgu Mureș – Cluj – Oradea și pentru drumul de legătură (4,7 km).
Drumul Expres Craiova – Pitești începe să prindă contur: CNAIR a semnat contractele pentru proiectarea și execuția primelor 3 loturi, în lungime de 57,55 km, din totalul celor 120 km și în valoare de peste 1,8 miliarde de lei (385 de milioane de euro), fără TVA, cu finanțare POIM – fonduri eu- ropene nerambursabile.
Centură la Balș
Astfel, câștigătorul licitației este Asocierea Itinera Spa – Retter Projectmanagement, cu o valoare a propunerii financiare de 210 milioane de lei, fără TVA, echivalentul a 44,6 milioane de euro. Durata de realizare a investiției este de 18 luni, iar pe- rioada de garanție a lucrărilor, 9 ani.
Tronsonul 1, în valoare de apro- ximativ 358 de milioane de lei (76 de milioane de euro) fără TVA, cu un cost/km de 4,3 milioane de euro fără
Lotul 1, de 18,5 km, se va întinde între km 17,7 – km 36,2 al Drumului Expres Craiova – Pitești și va repre- zenta varianta de ocolire a orașului Balș, traversat, în prezent, pe întreaga lungime, de traficul greu, astfel că cir- culația va fi descongestionată. Centura va traversa teritoriile administrative ale
Magda SEVERIN
TVA, a fost câștigat de Tirrena Scavi Spa.
localităților Balș, Bârza, Piatra Olt. Ca specificații tehnice, șoseaua va avea noduri rutiere la km 19,4 – DN65 Balș Vest, la km 27,6 DJ644 Bârza Nord și la km 35,7 – intersecția cu DC13 – Piatra Olt Nord – Vest, 3 poduri, 5 pa- saje și o parcare (la km 29,5, stânga și dreapta).
ACTUALITATE
Acest tronson se întinde între km 17,7 și km 57,5, cu punct de pornire limita dintre județele Dolj și Olt, iar punct final – vecinătatea municipiului Slatina, la intersecția cu DN65B, în zona localității Valea Mare. Astfel, tronsonul 2 va traversa teritoriile ad- ministrative ale localităților Balș, Bârza, Piatra Olt, Slătioara, Ulmi, Milcov, Slatina și Valea Mare.
Constructor nou pentru Lotul 1 Târgu Mureș – Ungheni
26 ............................................................................................................................................ decembrie 2018
magda.severin@ziuacargo.ro







































































   24   25   26   27   28