Page 48 - ZIUA Cargo
P. 48

Ca sugestie, va îndemn să vă folosiți de experiența celor din domeniu. Nu trebuie să inventați roata sau să vă lăsați păcăliți de tot felul de furnizori care urmăresc, în primul rând, să-și mărească nota de plată. Puteți folosi standardele TAPA ca referință – sunt gratuite și pot fi accesate pe www.tapaemea.org.
   mare valoare. Dacă nu vrei să apelezi la terțe surse pentru verificări supli- mentare, poți alege să pui mai multă presiune pe transportator privind res- pectarea normelor de securitate, intro- ducând în contract măsuri care să așeze responsabilitatea în curtea lui, în astfel de cazuri.
personal sau care se aflau pe ștatele firmelor terțe. Vizate au fost persoanele vulnerabile, toate zonele fiind acope- rite. Din păcate, până în momentul în care responsabilii din depozit și-au dat seama ce se întâmplă, s-au scurs între 6 luni și un an. Primele semne au fost identificate la inventarul de sfârșit de an. A urmat inventarul realizat după primul trimestru, pentru ca abia la inventarul semestrial să se ajungă la concluzia că există probleme.
 Aș menționa că încărcarea semire- morcii și așezarea ei într-o anumită zonă, în curte, fără verificări suplimen- tare, nu reprezintă o practică de urmat.
jații, dar nu îți verifici subcontractorii, nu ai făcut nimic. Pentru a crea circu- itul care să permită sustragerea măr- furilor, ai nevoie, de exemplu, de un om la curățenie, de unul la pază și unul la picking. Atunci când se aliniază aceste 3 persoane, lucrurile funcțio- nează.
Crimă organizată prin firma de curățenie
11 milioane de euro pierdere
Un alt incident, mai amplu, a adus în prim plan o firmă de curățenie. În mod constant, la inventarele periodice, ieșeau lipsuri, care se reconciliau, fiind unele ascunse, nu dovedite. Cumva, în fluxul intern al depozitului, bunurile respective dispăreau, efectiv.
Din acel moment, au pornit inves- tigațiile. Au fost identificate persoane care trebuiau să întreprindă anumite acțiuni. În momentul în care marfa nu a ajuns în punctul B, nu era suficient să soliciți să fie adusă încă o dată, cineva trebuia să se întrebe unde este marfa care nu a ajuns. Din păcate, nu se întâmpla acest lucru, nu se ridica nici o suspiciune, nu se făcea o cerere de investigare, ci, pur și simplu, se solicita din nou marfă. Subliniez, gru- parea de crimă organizată targeta anumite repere de valoare.
... pe frânghii... prin plafon
Dacă în fluxul de producție sau de depozitare lucrurile mergeau normal, ele se denaturau prin intermediul fluxurilor paralele, care proveneau din zonele de deșeuri, reciclare, mente- nanță, calitate.
Cel de-al treilea caz asupra căruia mă opresc aduce în prim plan un depozit securizat, unde o bandă de răufăcători a coborât, în timpul nopții, în depozit, prin sistemele de eliminare a fumului din tavan. S-a furat marfă în valoare de aproximativ 600.000 de euro. Totul a fost scos din depozit pe frânghii, pentru că doar zona dintre rafturi era nesecurizată, în rest fiind instalate sisteme de alarmă perime- trală. Au fost vizate bunuri mici și de valoare, iar operațiunea a durat câteva ore. Și aici au fost informații din inte- rior... nu știu cazuri în care cineva să fi atacat un depozit fără să dispună de informații din interior. Depozitul era mare, dar era plin cu frigidere, mașini de spălat, televizoare. Nu au coborât în acea zonă, ci acolo unde se aflau camerele video, camerele foto și tele- foanele. Din păcate, în acest caz, sis- temul de securitate a fost unul foarte slab, de la proceduri până la partea tehnică. Nimic nu a funcționat, nici verificarea angajaților, nici procedurile privind echipa de securitate sau verifi- carea perimetrală, nici echipamentele tehnice. În afara depozitului, perime- tral, nu exista nici măcar o barieră cu infraroșu, sau o cameră cu senzori de mișcare/analiză digitală. În plus, în trapele de eliminare a fumului ar fi trebuit să existe senzori sau alte so- luții mecano-tehnice de blocare/aler- tare a accesului prin tavan. În curte, hoții au sărit gardul prin spate, iar paz- nicii nu au auzit nimic. Din câte știu, nici ulterior nu au fost prinși.
La un moment dat, ca urmare a unor slăbiciuni în flux, s-a descoperit că depozitul era infiltrat de o rețea de crimă organizată. O dată cu evacua- rea deșeurilor, ieșeau din depozit și bunuri de valoare de pe rafturi. Nu pu- teai identifica, în mod exact, momentul când dispăreau, dar acest lucru se întâmpla. De exemplu, produsele dis- păreau în timpul tranzitului între punc- tul A și punctul B, iar persoana care trebuia să primească marfa cerea să îi fie încă o dată trimisă. Nu se verifica, însă, ce s-a întâmplat. Din rețea fă- ceau parte oameni de la pază, din firma de curățenie, oameni care ma- nipulau transpalete și pickeri. Erau implicați foarte puțini angajați perma- nenți din depozit, ci, mai mult, persoa- ne care lucrau în sistem de leasing de
Ancheta a fost foarte amplă. A durat două luni și s-a încheiat cu ares- tări și angajați demiși. Pierderea s-a cifrat la 11 milioane de euro.
Urmărind acest caz, putem înțe- lege importanța utilizării de sisteme care identifică abaterile de la regulă în timp real și pot genera semnale de alarmă asupra procesului, înainte de realizarea inventarului.
În general, metodele de furt și ris- curile sunt aceleași. Ca să scoți produ- se din depozit, nu există foarte multe opțiuni – firma de curățenie, firma de pază, firma de mentenanță. În general, este vorba despre firmele partenere asupra cărora rigorile nu sunt atât de dure ca în cazul angajaților. Din pă- cate, atunci când îți verifici toți anga-
 48 ............................................................................................................................................ decembrie 2018
Lucrurile nu se opresc, însă, aici. În numărul următor al revistei vom aborda furturile cu acte în regulă.
Ionel POPA
General Manager WindOne ionel.popa@windone.ro
GHID DE REDUCERE A COSTURILOR














































































   46   47   48   49   50