Page 18 - Revista ZiuaCargo ianuarie 2019
P. 18

asumă și de perioada pentru care își asumă acel risc și, de obicei, se reține din suma încasată de la debitor. Astfel, dobânda nu este un cost pe care clientul îl scoate din buzunar, ci este un cost care se reține din suma încasată la sca- dență. În afară de dobânzi, factoringul mai presupune și plata unui comision. Acesta se achită pentru a beneficia de serviciile de colectare a creanțelor și administrarea debitorilor și se aplică la valoarea nominală a facturii.
Companiile de factoring vor analiza firma, debitorii ei, istoricul dintre ea și debitori, precum și calitatea creanțelor.
În urma acestor analize, se va stabili dacă aderentul (firma care a solicitat) poate sau nu să acceseze acest serviciu de factoring, care dintre debitorii propuși vor fi acceptați a fi incluși în finanțare de la început, pre- cum și condițiile comerciale de deru- lare. În privința documentelor nece- sare pentru evaluarea firmelor, în principal se solicită documente stan- dard, ca la orice dosar de creditare (financiare, legale etc.). În funcție de specificul fiecărui dosar, având în ve- dere diversitatea debitorilor, Factorul poate decide să solicite clarificări sau chiar documente suplimentare.
Element sau
Efectul contractelor de leasing
   indicator
operațional
financiar
Leasing
Leasing
  Bilanț
Nici un efect. Nu sunt create active sau datorii în baza leasingului operațional.
Redevența este înregistrată drept cheltuială. Aceste redevențe sunt adesea constante.
Întreaga ieșire de numerar plătita în contractul de leasing este înregistrată drept ieșire de numerar din exploatare.
Un activ și o obligație aferentă sunt create în momentul în care este înregistrat leasingul. De-a lungul perioadei de leasing, atât componenta de dobândă este trecută pe cheltuială, cât și amortizarea activului, creându-se, astfel, o datorie netă, de-a lungul perioadei de leasing. Se generează atât o cheltuială
cu dobânda, cât și o cheltuială
  Cont de profit și pierdere
Situația fluxurilor de numerar
Marja profitului brut
Viteza de rotație a activelor imobilizate
Rata lichidității curente
Grad de îndatorare
a capitalului
Rentabilitatea activelor
Rentabilitatea capitalurilor proprii
Acoperirea dobânzii
cu amortizarea. În primii ani ai perioadei de leasing, se produce o cheltuială mai mare. De-a lungul perioadei de leasing, cheltuiala cu dobânda scade, determinând o tendință descrescătoare a cheltuielii totale.
 Acest lucru generează o tendință pozitivă la nivelul rezultatelor. În ultimii ani, rezultatele sunt mai mari
în baza metodei leasingului financiar decât la leasingul operațional. Ieșirea de numerar generată de plățile de leasing este alocată parțial unei
STRATEGIE
 Mai mare în primii ani,
componentei de capital din obligația aferentă leasingului). Amortizarea activului în regim de leasing nu reprezintă o cheltuială în numerar și, prin urmare, nu este un element de natura fluxurilor de numerar. Mai mică în primii ani, deoarece cheltuiala totală raportata în baza leasingului financiar este, în mod normal, mai mare decât plata de leasing (redevență). Totuși, marja profitului va avea o tendință ascendentă în timp, astfel încât, în ultimii ani, va depăși marja profitului aferentă leasingului operațional. Mai mică. datorită activului în regim de leasing care este creat în baza leasingului financiar. Indicatorul crește în timp, pe măsură ce activul este amortizat.
Mai mică, deoarece fracțiunea curentă din obligația aferentă leasingului financiar este
o datorie curentă.
ieșiri de numerar din exploatare sau din finanțare (cheltuială cu dobânda)
și, parțial, unei ieșiri de numerar din finanțare (rambursarea
 Leasing financiar sau operațional
deoarece cheltuiala cu chiria este, în mod normal, mai mică decât cheltuiala totala raportată în baza leasingului financiar.
Leasingul financiar este un con- tract de închiriere care îți oferă, la finele lui, posibilitatea să achiziționezi bunul și să devii proprietar contra unei valori reziduale. De cealaltă parte, leasingul operațional înseamnă tot un contract de închiriere, cu diferența că, la finele perioadei contractuale, bunul care face obiectul contractului de leasing nu poate fi achiziționat.
Mai mare, deoarece nu există active închiriate în regimde leasing,
  Leasingul operațional este mult mai strict, comparativ cu cel financiar.
Un client de leasing operațional trebuie să opteze, de la început, pen- tru o structură clară a contractului. Acesta trebuie să precizeze clar nu- mărul de kilometri parcurși în timpul desfășurării leasingului, reparațiile care vor fi făcute, dar și perioada exac- tă de desfășurare a contractului. Com- parativ, un client de leasing financiar poate să aibă o mai mare flexibilitate, prin faptul că numărul de kilometri este alegerea lui, sau poate cesiona/închi- de contractul după 12 luni.
înregistrate in baza acestui tip de leasing.
Mai mare, deoarece, în baza leasingului operațional, în bilanț nu este adăugată niciun
fel de datorie pe termen scurt.
Mai mic, deoarece leasingul operațional nu duce la crearea de datorii.
Mai mare, deoarece metoda leasingului financiar creează o datorie aferentă leasingului (care este mai mare decât activul în regim de leasing în primii ani). Totuși, gradul de îndatorare scade, în timp, deoarece scade și obligația aferentă leasingului. Mai mică în primii ani, deoarece rezultatele sunt mai scăzute și activele sunt mai mări. Totuși, indicatorul de rentabilitate a activelor crește, în timp, deoarece trendul rezultatelor este unul pozitiv, iar activele înregistrează un declin, pe măsură ce sunt amortizate. Mai mică în primii ani, deoarece rezultatele sunt mai scăzute.
    Elena RADU
Mai mare în primii ani, deoarece profiturile sunt mai ridicate și activele mai scăzute.
Mai mare în primii ani, deoarece rezultatele sunt mai mari.
Mai mare, deoarece, în baza leasingului operațional, nu apare niciun fel de cheltuială cu dobânda.
Totuși, rentabilitatea capitalurilor proprii crește, în timp, datorită unei tendințe pozitive a rezultatelor. Mai mică, deoarece cheltuiala cu dobânda este aferentă leasingului financiar. Totuși, indicatorul de acoperire a dobânzii crește, în timp, din cauza declinului în timp al cheltuielii cu dobânda.
Director Financiar PRACTICOM elena.radu@practicom.ro
18 ................................................................................................................................................ ianuarie 2019













































   16   17   18   19   20