Page 16 - Revista ZIUA Cargo februarie 2019
P. 16

   Zsolt Gogucz, Managing Director Kefren Expres:
„Astăzi, problemele apar, în majoritate, din lipsa cunoștințelor. Transportul expres este ușor accesibil și au intrat pe acest segment persoane care nu au o minimă pregătire. Mulți nu știu să își determine corect costurile, afectând întreaga piață.”
Moment de cumpănă
îUn transportul expres
Transportul comunitar realizat cu autoutilitare de 3,5 t își încetinește ritmul de dezvoltare. Se apropie o criză, sau există alte cauze?
n sondaj realizat de Kefren Expres în rândul firmelor ro- mânești de transport expres
 arată că 72% dintre acestea și-au dez- voltat activitatea în 2017, 44% în 2018 și doar 36% vor să se dezvolte în 2019 și, în plus... nu mai puțin de 50,8% dintre firme consideră că 2019 va fi un an de criză.
Cert este faptul că venim după o perioadă lungă în care costurile au crescut, fără ca acest lucru să se re- flecte în tarifele practicate.
Astfel, în 2016, s-a atins echilibrul între profitul mediu pe vehicul și venitul șoferului, acesta din urmă continuând să crească.
„În perioada 2013 – 2018, tarifele pe care lucrează transportatorii au rămas aproximativ neschimbate. În schimb, sa- lariile șoferilor au crescut continuu și, între 2015 și 2016, s-a ajuns la punctul în care profitul pe mașină s-a intersectat cu salariul șoferului. De atunci, profitul pe mașină este în scădere, iar salariile șoferilor în creștere. Sigur, trebuie să a- vem în vedere modul în care se calculea- ză profitul, existând tendința în rândul firmelor de a majora capitolul costuri cu elemente care nu au legătură directă cu activitatea”, a arătat Zsolt Gogucz, Managing Director Kefren Expres.
Un lucru rămâne clar – patronii câș- tigă tot mai puțin la fiecare mașină ex- ploatată, iar trendul va continua, dacă nu se reușește majorarea tarifelor. Însă este greu de anticipat o asemenea ma- jorare, în condițiile unei concurențe a-
 16 .............................................................................................................................................. februarie 2019
PIAȚĂ ȘI COMPANII






















































































   14   15   16   17   18