Page 54 - Revista ZIUA Cargo februarie 2019
P. 54

Negocieri la Ministerul
  TPransporturilor
Ministrul interimar al Transporturilor, Rovana Plumb, a lansat o serie de întâlniri cu reprezentanții patronatelor din transporturile rutiere, la care i-a chemat și pe șefii Autorității Rutiere Române (ARR).
rima întrevedere a ministrului diu de mobilitate la nivel național, nu a fost cu delegația Federației este adaptat nevoilor de mobilitate ale Operatorilor Români de Trans- populației, nu corespunde deloc reali-
Contradicție cu legislația UE
port (FORT). Pe agenda discuțiilor, au tății curente, este dublat de transpor-
Totodată, proiectul Programului de transport intră în contradicție cu legis- lația europeană, deoarece impune obligații caracteristice serviciilor publi- ce (frecvență, regularitate), fără, însă, a genera un drept exclusiv sau o com- pensație materială. „În întreaga UE, sunt două moduri consacrate de întoc-
fost subiecte precum OMT 1824/2018, situația generată de aplicarea suprac- cizei pe carburanți, identificarea de soluții pentru problemele existente în domeniul transportului rutier de călă- tori și mărfuri.
turi nereglementate, care acoperă, însă, mult mai bine nevoia de depla- sare și punctele de interes ale pasa- gerilor, nu se integrează cu celelalte moduri de transport și, mai cu seamă, nu este construit pe baza solicitărilor transportatorilor”.
ACTUALITATE
FORT: ARR să retragă proiectul Programului de transport interjudețean
 Reprezentanții FORT au solicitat retragerea de pe site-ul ARR a proiec- tului Programului de transport interju- dețean cu valabilitate 01.07.2019 – 30.06.2024 și amânarea organizării atribuirii acestuia, cu argumentul prin- cipal că nu există nicio bază legală prin care ARR să își asume elaborarea unui astfel de proiect/program și atri- buirea. „Este în afara legii”, a acuzat Augustin Hagiu, președintele FORT. „Potrivit art. 4, pct. 74 al HG 21/2015 (Ministerul Transporturilor elaborează planul general de transport pentru toa- te formele de transport din România, în concordanță cu politicile Guvernului și nevoile de dezvoltare a transportului la nivel național), coroborat cu preve- derilor Ordonanței 19/1997 și ale OG 27/2011, ARR își poate asuma elabo- rarea unui Program de Transport nu- mai la solicitarea expresă a autorității publice centrale responsabile cu im- plementarea politicilor de transport adoptate la nivelul Uniunii Europene, printr-un document asumat de MT. Ori, acest document nu există”, a ex- plicat liderul FORT.
Studiu de mobilitate – lipsă
Ministrul interimar al Transporturilor, Rovana Plumb: „Vă adresez invitația ca aceste întâlniri să devină parte a unui dialog permanent, în care soluțiile propuse de dumneavoastră să se concretizeze inclusiv sub forma unor inițiative legislative”.
Augustin Hagiu a atras atenția asupra unui alt aspect important: „Proiectul ARR nu are la bază un stu-
54 .............................................................................................................................................. februarie 2019



















































































   52   53   54   55   56