Page 58 - Revista ZIUA Cargo februarie 2019
P. 58

Starea în transportul de călători:
  cTeață deasă
Cuvântul de ordine în transportul de pasageri este „nesiguranță”. Schimbările majore la nivel legislativ fac imposibil de anticipat viitorul transporturilor de călători, chiar și pentru câteva luni.
otul s-a reconfigurat în trans- portul de călători anul trecut, în special în a doua jumătate
 a anului, prin schimbările legislative ce afectează transportul județean și interjudețean.
Transportul județean capătă un alt chip
ACTUALITATE
Transportul public local ia o cu totul altă direcție, o dată cu publicarea Legii 328/2018, actul normativ de modifi- care a Legii 92/2007.
O primă observație este faptul că gruparea traseelor la transportul jude- țean pare inevitabilă, în noul context. În plus, devine posibilă atribuirea între- gului program județean de transport.
„Legea permite asocierea între fir- mele private. Evident că gruparea tra- seelor și realizarea unor programe de transport mult mai complexe face ca, pentru orice operator de transport ju- dețean din România, să fie greu să realizeze eforturile investiționale și operaționale pentru a intra la licitație, în vederea contractării întregii rețele de transport județean. Poate, pentru unii, grupările de trasee vor fi mai ac- cesibile, însă un întreg program de transport județean va fi aproape impo- sibil de acoperit, din punct de vedere logistic și investițional, de către un operator de transport”, a comentat Augustin Hagiu, președinte FORT, în cadrul unei prezentări, realizată la conferința IFPTR, desfășurată la Poiana Brașov, la finalul lunii ianuarie.
Președintele FORT a atras atenția și asupra importanței pe care o capă- tă, în noul context, capacitatea de a dialoga cu autoritățile.
„FORT încearcă, de mulți ani, să determine transportatorii să se gru- peze, la nivel local, județean și regio- nal, în forme asociative. Astăzi, acest lucru a devenit obligatoriu. Dacă, în 2019, nu ai o asociație la nivel jude- țean, în care să te regăsești, ca trans- portator, dacă nu există un nucleu de firme care să se cunoască între ele și
Augustin Hagiu
58 .............................................................................................................................................. februarie 2019





















































































   56   57   58   59   60