Page 14 - Revista ZIUA Cargo aprilie 2019
P. 14

  Regulamentul va intra în vigoare la 20 de zile de la data publicării în Jurnalul Oficial al UE și se va aplica după alte 30 de luni. Este prevăzută o dată de aplicare mai îndepărtată în cazul unui număr limitat de caracteristici, pentru a permite producătorilor să își adapteze producția la noile cerințe.
  NOU REGULAMENT UE
Sisteme pentru
Pdetectarea pietonilor
Uniunea Europeană impune standarde de siguranță sporite pentru producătorii de autovehicule, pentru a reduce semnificativ numărul deceselor și al vătămărilor rezultate în urma accidentelor rutiere.
e lângă cerințele generale și sistemele existente (cum sunt sistemul de avertizare la tre-
Al 3-lea pachet, „Europa în mișcare”
  Regulamentul face parte din al treilea pachet, „Europa în mișcare”, al cerea involuntară peste linia de sepa- Comisiei Europene, lansat în mai 2018. Pachetul urmărește să asigure o
rare a benzilor de circulație și sistemul avansat de frânare de urgență), cami- oanele și autobuzele trebuie să fie echipate cu sisteme avansate capabile să detecteze pietonii și cicliștii aflați în imediata apropiere a vehiculului și să reducă în mod semnificativ unghiurile moarte din jurul acestuia.
tranziție lină către un sistem de mobilitate sigur, curat și automatizat. La zece ani de la adoptarea Regulamentului privind siguranța generală 661/2009, noul Regulament va oferi un impuls reînnoit acțiunii de la nivelul UE privind siguranța rutieră și va contribui la realizarea obiectivului de zero decese și vătămări grave din accidentele rutiere până în 2050. Pentru prima dată, acesta abordează de o manieră exhaustivă problematica specifică utilizatorilor vulnerabili ai drumurilor (în special pietoni și bicicliști).
tare sport – vor trebui să fie echipate cu următoarele elemente de siguranță: sisteme de asistență inteligentă pentru controlul vitezei; facilitarea instalării sistemelor anti-demaraj cu etilotest; sisteme de avertizare cu privire la somnolență și la lipsa de atenție a conducătorului auto; sisteme avansate de avertizare cu privire la starea de distragere a atenției conducătorului auto; semnale pentru oprirea de ur- gență; sisteme de alertă la mersul înapoi; dispozitive de înregistrare a datelor privind evenimentele rutiere (accidente); sisteme de monitorizare a presiunii în pneuri.
Și în cazul autoturismelor și auto- vehiculelor comerciale ușoare, vor fi necesare măsuri de siguranță supli- mentare: sisteme avansate de frânare de urgență; sisteme de urgență de păstrare a benzii de circulație; zone extinse de protecție a capului în cazul unui impact, care pot atenua leziunile provocate de coliziuni cu utilizatorii vulnerabili ai drumurilor, precum pie- tonii și bicicliștii.
În plus, regulamentul permite Comi- siei Europene să adopte norme speci- fice privind siguranța vehiculelor pe bază de hidrogen și a vehiculelor auto- matizate. De asemenea, Comisia este în măsură să actualizeze specificațiile tehnice menționate anterior, pentru a ține seama de evoluțiile tehnice viitoare.
  Echipamente avansate de siguranță pentru toate mașinile
Obiectiv: reducerea numărului deceselor
Potrivit noilor norme, toate autove- hiculele – inclusiv camioanele, auto- buzele, furgonetele și vehiculele utili-
Acordul provizoriu la care s-a ajuns între Președinția Română și Parlamentul European, cu privire la proiectul de Regulament privind sigu- ranța generală a vehiculelor cu motor și protecția ocupanților vehiculelor și a utilizatorilor vulnerabili ai drumurilor, a fost aprobat de ambasadorii statelor membre, reuniți în cadrul Comitetului Reprezentanților Permanenți ai Consi- liului UE. „Începând cu prima parte a anului 2022, noile tehnologii și sisteme vor deveni obligatorii pentru vehiculele noi de diferite tipuri”, a precizat Niculae Bădălău, ministrul Economiei.
  14 .................................................................................................................................................... aprilie 2019
Magda SEVERIN
magda.severin@ziuacargo.ro
ACTUALITATE














































































   12   13   14   15   16