Page 15 - Revista ZIUA Cargo mai 2019
P. 15

  ajutorul hărții 3D a drumurilor din Europa, o dată activat PPC pentru drumuri naționale, șoferul nu mai tre- buie decât să manevreze volanul. Pare foarte complicat și chiar ai o ușoară îngrijorare atunci când abor- dezi primele curbe periculoase fără să apeși nicio pedală sau să utilizezi retarder-ul. Însă camionul cunoaște configurația drumului și adaptează viteza, astfel încât orice porțiune de drum să fie abordată în siguranță.
Probabil vor exista multe opinii pe acest subiect. Se va vorbi despre pro- fesionalismul șoferilor, despre nechib- zuința de a te baza într-o măsură atât de mare pe tehnologie... Pentru mo- ment, eu îmi fac doar datoria de a consemna propria experiență. Și vă spun că este fantastic! Să străbați ser- pentinele concentrându-te exclusiv pe volan, cu un vehicul care adaptează perfect viteza, reprezintă noua nor- malitate, la care m-am adaptat ime- diat. Am apreciat nu numai strategia noului PPC dar și faptul că nu au existat momente în care să simți vreo bruscare.
nale are mai multe trepte la care poate fi setat, pentru un condus mai dinamic (curbele sunt abordate cu viteză mai mare) sau pentru o senzație sporită de siguranță.
   Imaginați-vă cum este să parcurgi pentru prima dată un drum dificil, cu schimbări importante de nivel și curbe strânse, pe care, de multe ori, le vezi doar parțial, partea finală a lor fiind mascată de coasta muntelui sau de vegetație. Încetinești, uneori, prea mult, alteori... Iei decizii privind utili- zarea retarder-ului (și în ce treaptă) sau a frânei de serviciu... Și peste toate acestea nu trebuie nicio clipă să uiți de consum. Cu noul PPC, toate aceste griji au dispărut. Stai cu mâinile pe volan și... asta este tot.
Și pentru că sunt foarte multe infor- mații utile afișate pe ecranul principal, care, de altfel, își schimbă configurația automat, în funcție de modul în care rulează camionul, este recomandabil să optați pentru display-ul mai mare, de 12”. Astfel, informațiile vor fi mai ușor de urmărit și de către cei cu ochi mai puțin odihniți și în plus... arată mult mai bine.
Pentru a crește și mai mult încre- derea șoferilor, display-ul principal afi- șează în avans acțiunile ce urmează să fie făcute. Practic, vezi viteza pe care o ai, precum și cea la care vehi- culul va ajunge pentru a aborda urmă- torul viraj. Cu o precizie impresionantă, camionul adaptează viteza și în cazul restricțiilor, sau atunci când intră într-o localitate, urmând să accelereze ime- diat ce zona de restricție se termină.
Este greu să definești precizia în exploatarea unui camion. Ar trebui să fie un autovehicul perfect funcțional, cu o direcție sigură, frâne bune... Apoi, bineînțeles, foarte importantă este ex- periența șoferului, abordarea corectă a virajelor, menținerea distanței sigure față de vehiculele din față... Dar șo- ferul este om și, uneori, pot apărea momente de neatenție... Aici intervin sistemele de asistență. Este bine ca șoferul să fie avertizat atunci când pă- răsește accidental banda de circulație, dar este și mai bine atunci când, o dată cu avertizarea acustică, sistemul reacționează autonom și redresează poziția autovehiculului. Totodată, noul Actros detectează pietonii și, la nevoie, frânează până la oprirea completă. De asemenea, sistemul de asistență la viraje atenționează conducătorul auto în cazul unui pericol iminent de impact, indiferent dacă este vorba des- pre o mașină, un biciclist sau un stâlp.
Pentru a „satisface” diferitele stiluri de condus, PPC pentru drumuri națio-
Cu ajutorul unei camere, Active Drive Assist (ADA) ghidează vehiculul în funcție de marcajele benzii de rulare. ADA utilizează noul sistem de direcție acționat electric, îmbunătățește manevrabilitatea și asigură conducerea semi-autonomă pentru toate intervalele de viteză.
MirrorCam aduce o îmbunătățire semnificativă în ceea ce privește aerodinamica, siguranța și manevrabilitatea autovehiculului. Sistemul, format din cele două camere montate la exteriorul autovehiculului, asigură o imagine panoramică puternic îmbunătățită.
 Precizie la un alt nivel
  mai 2019 ...................................................................................................................................................... 15
  CAMIOANE ȘI SERVICII






















































































   13   14   15   16   17