Page 54 - ZIUA Cargo iunie 2019
P. 54

SECURITATE – TAPA EMEA Atacurile cibernetice,
 pSe o pantă abruptă
 În multe cazuri, managerii întreprinderilor mici și mijlocii au părerea preconcepută că atacurile cibernetice țintesc numai mărcile importante sau companiile multinaționale, cu o reputație înaltă de apărat. Este, oare, adevărat?
unt, de asemenea, manageri netică în rândul firmelor care au rapor- de asemenea, și frecvența atacurilor, pentru care reprezintă o pro- tat atacuri a crescut de la 220.000 la proporția firmelor care au raportat câte blemă să înțeleagă de unde 369.000 de euro, în creștere cu 61%, patru sau mai multe incidente urcând
trebuie pornit, care sunt costurile secu- firmele medii și mari adjudecându-și dela20la30%.
rității cibernetice și cum să își dea sea- ma dacă acțiunile pe care le adoptă îi protejează mai mult împotriva atacu- rilor, se arată într-un material publicat în ediția din luna aprilie a Vigilant, bu- letinul informativ al TAPA EMEA.
o valoare disproporționat de mare a acestor costuri.
• Companiile mari sunt mai sus- ceptibile a fi supuse unor atacuri repe- tate: 21% au suferit cinci sau mai multe atacuri în ultimul an.
ACTUALITATE
În acest context, asigurătorul Hiscox a publicat, recent, ediția 2019 a „Rapor- tului de Pregătire Cibernetică”, bazat pe un sondaj la care au răspuns 5.400 de firme din șapte țări, care ne dă serios de gândit cu privire la amenințările la care sunt supuse afacerile din ziua de astăzi. Una dintre cele mai importante este reprezentată de criminalitatea cibernetică.
• Aproape un sfert dintre firme (24%) au raportat infestarea cu virus sau vierme, iar 17% atacuri cu ransomware. Procentul de atacuri de tip DDoS (distributed denial-of-service) a crescut de la 10 la 15%. A crescut,
• Furtul de date a devenit o infrac- țiune obișnuită, cu incidența cererilor de răscumpărare crescând în mod constant.
 Un raport îngrijorător
• Numărul de companii care au ra- portat incidente de securitate ciber- netică a crescut de la 45 la 61%, în ultimul an.
• În timp ce companiile mai mari sunt încă cele mai susceptibile de a suferi un atac cibernetic, proporția fir- melor de dimensiuni mai mici (sub 50 de angajați) care au raportat unul sau mai multe incidente a crescut de la 33 la 47%. În cazul companiilor medii, cu un personal între 50 și 249 de anga- jați, procentul a sărit de la 36 la 63%.
• Pentru prima dată, o majoritate semnificativă din rândul firmelor ches- tionate a declarat să a suferit unul sau mai multe atacuri cibernetice, în ulti- mele 12 luni.
• Nicio industrie nu este imună, în fiecare dintre cele 15 sectoare ur- mărite în acest raport, proporția firme- lor care au raportat unul sau mai multe atacuri a crescut.
• Atât valoarea, cât și frecvența ata- curilor au crescut substanțial, compa- rativ cu anul trecut, companiile mici și medii fiind din ce în ce mai vulnerabile.
• Valoarea pagubelor asociate cu toate incidentele de securitate ciber-
54 ...................................................................................................................................................... iunie 2019















































































   52   53   54   55   56