Page 10 - Revista ZIUA Cargo Septembrie 2019
P. 10

Pachetul Mobilitate 1,
în trialog?
Este o întrebare la care am putea avea un răspuns la finalul lunii septembrie, când Comisia pentru Transport și Turism (TRAN), din cadrul Parlamentului European, se va reuni pentru a lua o decizie în acest sens. Din păcate, numărul statelor care susțin poziția țărilor vest-europene este în creștere.
  P arlamentul European urmează să decidă intrarea în trialog cu Consiliul de Transport UE privind Pachetul Mobilitate 1. Conform UNTRR, forul legislativ a desemnat raportorii pentru toate cele 3 dosare fierbinți ale Pachetului Mobilitate 1. Astfel, pentru „Regulile privind timpii de condus și de odihnă”, raportor va fi Henna Virkkunen (PPE, Finlanda), pentru „Detașarea șoferilor” – Katerina Konecna (GUE/NGL, Republica Cehă), iar pentru dosarul „Accesul la profesie și la piața de transport rutier de marfă”, desemnat a fost Ismail Ertug (S&D,
Germania).
Rezultatele consultărilor la nivelul PE
UNTRR precizează că președinte- le TRAN, Karima Delli, a transmis coordonatorilor grupurilor politice din cadrul comisiei solicitarea să ofere poziția la următoarea întrebare: „Do- rește grupul dumneavoastră să retrimi- tă în Comisia Europeană cele trei pro-
puneri ale Pachetului Mobilitate către Parlamentul European (conform art. 61 din Regulamentul de procedură)?”.
Iar coordonatorii grupurilor politice din Parlamentul European au avut ter- men până pe 6 septembrie să ofere răspunsul la consultarea lansată de președintele TRAN. Iată rezultatele:
Cele trei dosare ale Pachetului Mobilitate 1 nu vor fi trimise înapoi Comisiei Europene.
În urma răspunsurilor primite de la coordonatorii tuturor grupurilor politice din TRAN, Karima Delli a transmis un e-mail coordonatorilor prin care le-a comunicat că nu există o majoritate care să ceară Comisiei Europene să trimită, din nou, la Parlamentul European, propunerile sale pe cele trei dosare.
Comitetul TRAN se va reuni, în 24 septembrie 2019, pentru a decide cu privire la intrarea în trialog cu Consiliul privind Pachetul Mobilitate 1.
Rezultatul nefavorabil al acestei consultări semnalează faptul că tot mai multe țări se orientează spre po- ziția vesticilor, iar numărul țărilor ră- mase de aceeași parte cu România este în scădere și cu o poziție mai slab susținută.
UNTRR
solicită sprijinul eurodeputaților români
UNTRR a solicitat sprijinul tuturor eurodeputaților români, pentru întoar- cerea Pachetului Mobilitate 1 la Comi- sia Europeană și evitarea începerii trialogului pe cele 3 dosare legislative periculoase ale Pachetului Mobilita- te 1, afectând grav activitatea trans- portatorilor români în UE. Uniunea consideră necesară evaluarea impac- tului măsurilor propuse de Pachetul Mobilitate 1 și identificarea unor soluții echilibrate, care să nu afecteze func- ționarea pieței unice a transporturilor în UE și politicile de mediu ale UE.
ACTUALITATE
 10............................................................................................................................................ septembrie 2019

















































































   8   9   10   11   12