Page 65 - Revista ZIUA Cargo Septembrie 2019
P. 65

Taxă de acces,
în București
Primăria Capitalei va introduce vinietă online pentru mașinile din afara Bucureștiului și a județului Ilfov, iar pe toate cele poluante, inclusiv ale bucureștenilor, le interzice în centrul orașului.
 Mai mult decât atât, toate au- toturismele Euro 3 vor avea acces în zona centrală doar contra unei taxe.
Un proiect de hotărâre în acest sens a fost lansat în dezbatere publică, pentru 45 de zile, iar, la finalul lunii sep- tembrie, va fi supus aprobării Consi- liului General al Municipiului București.
Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului (ZACA)
Specialiștii Primăriei Capitalei au denumit perimetrul central al orașului „Zona de Acțiune pentru Calitatea Ae- rului (ZACA)”, delimitată de: Piața Vic- toriei-Bd. Iancu de Hunedoara-Șos. Ștefan cel Mare-Str. Polonă-Str. Mihai Eminescu-Str. Traian-Bd. Nerva Traian -Bd. Gheorghe Șincai-Str. Lânăriei- Calea Șerban Vodă-Bd. Mărășești- Str. Mitropolit Nifon-Bd. Libertății- Calea 13 Septembrie-Str. Izvor-Str. B.P. Hașdeu-Str. Vasile Pârvan-Str. Berzei-Str. Buzești-Piața Victoriei.
Vinieta Oxigen-B (București)
„Prima categorie: pentru autoturis- mele înmatriculate în alte orașe sau alte state se va achiziționa vinieta electronică Oxigen-B (București) de acces pentru
o zi, care va costa 10 lei, iar pentru un an, 1.900 lei. Excepția fac doar mașinile din județul Ilfov – unde, în cea mai mare parte, locuiesc tot bucureșteni și re- prezintă zona metropolitană a Capitalei”, a anunțat Gabriela Firea.
Vinieta Oxigen-C (Centru)
„A doua categorie: pentru toate autovehiculele, inclusiv din Capitală și Ilfov, care au normă de poluare Euro 3, accesul va fi permis numai în urma achiziționării unei viniete electronice de tip Oxigen-C, de 75 de lei/lună sau de 900 de lei/an. De asemenea, auto- turismele înmatriculate în București și Ilfov, cu grad mare de poluare – non- euro, Euro 1, Euro 2 – vor fi interzise în zona centrală, care suferă cel mai mult din cauza poluării intense”, a adăugat edilul. Vinieta se va aplica de la 1 ianuarie 2020, zilnic, de luni până vineri, în intervalul orar 07:00-22:00, cu excepția sărbătorilor legale.
Autovehiculele cu norma de po- luare Euro 4, 5 și 6, hibride sau elec- trice vor avea acces pe toate străzile și bulevardele din București.
Amenzi
Cuantumul amenzilor este între 1.500 și 2.000 lei. „Constatarea con- travențiilor și aplicarea sancțiunilor din prezenta hotărâre se fac de către Po- liție, Poliția Locală și împuterniciți ai Primarului General, conform compe- tențelor”, se arată în proiect.
Mihai Teodorescu, șeful Direcției Transporturi din PMP, a explicat cum se vor face verificările: „Pentru moni- torizarea circulației va fi utilizat siste- mul ANPR (Automatic Number Plate
Recognition) – un sistem inteligent, special creat pentru identificarea vehi- culelor prin recunoașterea numerelor de înmatriculare. Este nevoie de insta- larea a 194 de camere video, imaginile urmând a fi transmise Poliției Locale, iar amenzile se vor trimite acasă, pe modelul utilizat în restul țării.”
1,6 milioane de mașini
Gabriela Firea a precizat că, în București și Ilfov, sunt înmatriculate 1,6 milioane de mașini, astfel: 261 non-euro; 7.000 Euro 1; 113.000 Euro 2; 213.000 Euro 3; 440.000 Euro 4; 253.000 Euro 5; 331.000 Euro 6.
Edilul a arătat, însă, că orașul este tranzitat zilnic de încă o jumătate de milion de autovehicule, venite din țară, dar și din străinătate. „Traficul rutier intens este printre principalele motive care determină valori-record de po- luare, deoarece, în ultimii zece ani, numărul mașinilor care circulă prin oraș s-a dublat”, a spus Firea.
Magda SEVERIN
magda.severin@ziuacargo.ro
   Gabriela Firea, primar general: „Capitala are valori de 9 ori mai mari decât limitele admise ale poluării. Din cauză că în ultimii 30 de ani nu s-a luat nicio măsură, Bucureștiul a ajuns pe un nedorit loc 6 în topul celor mai poluate orașe din Europa, iar România se află, din anul 2011, în procedura de infringement. Este nevoie, acum, de o măsură care poate părea drastică, însă viitorul apropiat va arăta că este singura decizie pe care o putem lua”.
  septembrie 2019 .......................................................................................................................................... 65
 ACTUALITATE










































































   63   64   65   66   67