Page 12 - Revista ZIUA Cargo noiembrie 2011
P. 12

   Deputat de Sălaj, Lucian Bode a făcut parte din Comisia parlamentară de anchetă privind activitatea TAROM, în perioada 2007-2018, dar și din cea de anchetă privind activitatea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei. Bode a mai ocupat funcția de ministru, în februarie- aprilie 2012, la Economie, în scurtul mandat al Guvernului condus de Mihai Răzvan Ungureanu.
Lucian Bode este născut în anul 1974, la Valcău de Jos, județul Sălaj, este căsătorit și are un copil. În 1998, a absolvit Universitatea din Oradea, Facultatea de Electrotehnică și Informatică, specializarea inginer electromecanic. În perioada 2001- 2008, a fost inginer la Electrica, sucursala de distribuție a energiei electrice Zalău, ocupând acest post concomitent cu funcția de consilier local (2000-2004) al comunei Valcău de Jos și consilier județean (2004-2008).
Lucian Bode este
noul ministru al
Transporturilor
Lucian Nicolae Bode este, începând din 4 noiembrie, noul ministru al Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, în Guvernul Orban, după ce Guvernul Dăncilă a fost demis, prin moțiune de cenzură.
L ucian Bode a condus, înce- pând din decembrie 2016, Co- misia de Transporturi și Infra-
structură din Camera Deputaților. El se află la al treilea mandat de parla- mentar, intrând în Legislativ în urmă cu 11 ani, în anul 2008.
La audierea în comisiile de specia- litate ale Parlamentului, Lucian Bode a precizat că în noua configurație a Ministerului Transporturilor, Infrastruc- turii și Comunicațiilor „au intrat Poșta Română, SNR, participațiile statului la Telekom, Centrul de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) și ICI (institut care gestio- nează domeniile de internet .ro – n.r.), cu alte cuvinte, componenta de infra- structură din fostul MCSI”. „La Comu- nicații, vreau să precizez: nu separăm componenta de comunicații de cea de societate informațională. Noi sepa- răm componenta de infrastructură de cea de digitalizare. Guvernul are în vedere organizarea de parteneriate publice-private pentru servicii publice din sectorul IT și transferul de know- how dinspre firmele competitive. În vederea eficientizării actului public, Guvernul susține măsuri de reorgani- zare printre care si înființarea Autorității pentru Digitalizarea României (ADR).
Nicio promisiune fără acoperire
Întrebat de jurnaliști despre câți kilometri de autostradă vor fi dați în trafic până la finalizarea mandatului
său, Bode nu a vrut să facă promisiuni fără acoperire: „Eu vă promit că vom da în trafic toate tronsoanele de auto- stradă finalizate și recepționate, așa cum scrie în contract. Până la final de an, va trebui să luăm o decizie foarte clară pe Lugoj-Deva, lotul 3. Acolo se face o expertiză. S-a finalizat expertiza pe partea de drum, se continuă exper- tiza pe partea de poduri, este în exe- cuție un contract încheiat, înțeleg, și în derulare, ca în 14 zile să vină cu remedierea la podul peste Mureș. Atunci o să vă spun exact ce se întâm- plă cu Lugoj-Deva lotul 3, cei 21 de kilometri. (...) În acest an, au fost dați în trafic 22 de kilometri de autostradă: Lugoj-Deva, lotul 4. De ce atât de puțini? Vă rog să îl întrebați pe domnul Cuc. O să iau fiecare obiectiv de au- tostradă să văd exact pe fiecare lot cum stăm cu stadiul fizic, cu stadiul financiar, să văd dacă au fost plătiți subcontractorii, pentru că și asta am înțeles că a fost o problemă...".
Audit intern și extern
În prima sa zi de lucru la minister, Lucian Bode i-a chemat la discuții pe secretarul general al MT și pe directorii TAROM, CFR Marfă, CNAIR, „pentru că sunt câteva chestiuni care necesită decizii urgente”. „Avem un prim draft pe care l-am discutat, draft de dosar de predare-primire. Vom analiza, eu cu echipa mea, aceste documente și am cerut să introducem obligatoriu în procesul de predare-primire o notă în
Lucian Bode
   12 .............................................................................................................................................. noiembrie 2019
care să spunem că aceste chestiuni sunt valabile sub rezerva efectuării unui audit. Va fi un audit intern cu toate direcțiile pe care le avem în minister și, bineînțeles, vom contracta un audit extern ", a explicat noul ministru.
Magda SEVERIN
magda.severin@ziuacargo.ro
ACTUALITATE















































































   10   11   12   13   14