Page 61 - Revista ZIUA Cargo noiembrie 2011
P. 61

  Repere de control Fuji Xerox pentru partenerii de reciclare
1. Sistemul de management al protecției mediului
este disponibil și funcționează.
2. Sunt adoptate suficiente măsuri de medicina
și protecția muncii.
3. Există un program de monitorizare, înregistrare și raportare pentru protecția mediului și pentru siguranță.
4. Există un program de educare a angajaților.
5. Există un plan de măsuri în caz de urgență.
Certificat de o terță parte.
Este emis un raport anual. Certificate de către o terță parte.
Suficiente măsuri sunt luate pentru angajați.
Sunt suficiente măsuri adoptate pentru
minimizarea impactului asupra vecinilor.
Impactul asupra mediului (apă reziduală, emisii poluante, zgomot etc) este monitorizat în permanență, în conformitate cu prevederile legale.
Sunt înregistrate accidentele angajaților.
Dacă deșeurile nu pot fi tratate de către companie, trebuie colectate și tratate printr-o metodă prietenoasă cu mediul. Există un program educațional pentru identificarea
și manipularea substanțelor periculoase, iar administratorul acestora este antrenat să evite pericolele și să ia măsuri
de intervenție de urgență.
Sunt documentate responsabilitatea, autoritatea și relațiile dintre angajații care administrează performanțele și monitorizarea elementelor cu impact asupra mediului. Există un plan de măsuri de urgență.
Se realizează training-uri de prevenire
a dezastrelor.
     sării acestora este în scădere, iar nivelul profitului companiilor autorizate crește.
Produs nereciclat, viitor produs falsificat
Conform unui articol al jurnalistului Tim Culpan, scris pentru Bloomberg în urmă cu trei ani, punctul de referință este să încerci să colectezi și să reci- clezi 70% din dispozitivele produse în urmă cu șapte ani. Apple a depășit acest standard, ajungând la 85%, reci- clând chiar și unele produse non-Apple, aduse de clienți.
Reportajul Bloomberg a subliniat faptul că Apple ar fi trebui să colecteze și să distrugă echivalentul a peste 9 milioane unități iPhone 3Gs produse în 2009, într-un an, din toată lumea. Cu vânzările iPhone crescând la 217 milioane de unități anul trecut, reci- clarea devine o afacere cu o creștere semnificativă.
Deci, ce se întâmplă cu tehnologia reciclată, rebranduită și revândută? Raportul „Impactul Economic al Con- trafacerii și Pirateriei”, publicat în 2017, avertiza că valoarea globală a acestor fenomene poate ajunge la 2,3 trilioane de dolari, până în 2022.
Companii precum Apple au cerințe stringente de securitate pentru furni- zorii lor de servicii de reciclare (RSP). Aceste standarde sunt foarte înalte, iar pentru operatorii RSP acestea repre- zintă o adevărată provocare. Crește- rea explozivă în industria electronice- lor a condus la o escaladare rapidă a
problemelor legate de către produsele aflate la sfârșitul vieții sau e-deșeuri. Dacă eforturile de reciclare nu sunt realizate corect, dispozitivele electro- nice vechi pot emana materii toxice. În același timp, unii producători lan- sează produse noi, ieftine, cu actua- lizări anuale, care să stimuleze clienții să își upgradeze echipamentele, ac- celerând, astfel, cantitatea de e-de- șeuri.
Ne îngropăm în aparatură defectă?
Aceste deșeuri fiind în creștere, apare necesitatea unor programe de reciclare eficiente. Conform unui raport din ianuarie 2019 al Forumului Eco- nomic Mondial, e-deșeurile reprezintă fluxul de deșeuri cu creșterea cea mai rapidă din lume, estimările fiind de aproximativ 48,5 milioane de tone în 2018.
Este de așteptat o creștere explo- zivă a industriei de reciclare tehnolo- gică, tot mai mulți oameni căutând informații despre reciclarea televizoa- relor, a computerelor și despre alte programe care îi vor ajuta să „scape” în mod responsabil de echipamentele pe care nu le mai folosesc, minimi- zând, în același timp, riscurile de furt de date sau de identitate. Reciclarea în siguranță a dispozitivelor electronice primește tot mai multă atenție din partea factorilor de decizie politică, a reprezentanților industriei, dar și din partea consumatorilor. Există multe oportunități pentru furnizorii de servicii de reciclare de a ajuta numeroșii clienți care încă nu știu sigur cum să se de- baraseze în siguranță de computere, telefoane inteligente sau de alte dis- pozitive electronice vechi. S-a raportat
că 75% dintre produsele electronice vechi rămân prin gospodării pentru că nu sunt disponibile opțiuni convenabile de reciclare.
Multe companii importante se stră- duie din greu să încurajeze și să faci- liteze reciclarea. Ca exemplu, în Tabe- lul prezentat în acest material, este ilustrată lista Fuji Xerox pentru fur- nizorii săi de servicii de reciclare, care conține parametri de protecție a me- diului și de siguranță. Acesta sublinia- ză necesitatea de a avea în vedere și astfel de parametri, dar și măsuri de securitate specifice reciclării.
Beneficiile aplicării unui standard de securitate recunoscut la nivel global pentru reciclarea produselor electroni- ce sunt reprezentate de crearea unui reper singular pentru supply chain. Provocările pe care le întâmpină in- dustria reciclării sunt generate de ne- cesitatea de a te asigura că dispoziti- vele respective nu vor deveni produse contrafăcute, care să fie apoi vândute pe piața secundară.
În același timp, mărcile globale sunt îngrijorate de potențiala contami- nare toxică generată de produsele lor și de coșmarul PR care s-ar putea produce din această cauză. Astfel, nu este surprinzător faptul că aproape toate mărcile globale, cum ar fi HP, Huawei, Amazon sau Microsoft, au pus la punct protocoale pentru reciclare.
În numărul următor, vă vom pre- zenta propunerile concrete ale celor doi semnatari ai studiului pentru un eventual standard în domeniul secu- rității reciclării e-deșeurilor.
(Va urma)
traducerea și adaptarea: Raluca MIHĂILESCU raluca.mihailescu@ziuacargo.ro sursa: Vigilant, septembrie
  Durata medie de viață a unui telefon mobil este de 18 luni, deși durata de viață constructivă este de 7 ani.
noiembrie 2019 ............................................................................................................................................ 61
 LOGISTICĂ


























































   59   60   61   62   63