Page 64 - Revista ZIUA Cargo noiembrie 2011
P. 64

 TURDA, LOCUL 1 ÎN ACCESAREA FONDURILOR EUROPENE
 Având proiecte în valoare de 100 de milioane de euro, Primăria Turda ocupă primul loc în accesarea fondurilor europene, la categoria municipiilor care nu sunt reședință de județ. Municipiul Turda este campion în accesarea fondurilor europene la nivel național, în categoria orașelor din care face parte, având nu mai puțin de 12 contracte mari de finanțare semnate, proiecte care se află deja în implementare.
De asemenea, mai are
4 proiecte admise la finanțare și 3 proiecte aflate în faza de evaluare. Valoarea totală a celor 19 proiecte este de
453 de milioane de lei (aproximativ 100 de milioane de euro). Cele mai importante proiecte europene câștigate sunt cele obținute pe baza Planului de Mobilitate Urbană, care prevăd asfaltarea și modernizarea străzilor principale pe care circulă mijloacele de
transport în comun (cu piste de biciclete, alveole pentru autobuze, construirea de stații moderne, e-ticketing, monitorizare video), achiziția a 20 de autobuze electrice și implementarea sistemului de bike sharing (închiriere biciclete). Acest proiect este deja în desfășurare. Au fost demarate lucrări de modernizare și au fost livrate 18 autobuze electrice din cele 20, urmând ca, în luna decembrie, să fie inaugurată noua companie de transport public a municipiului Turda, subordonată Consiliului Local. Astfel, Turda va trece la un sistem de transport modern, la standarde europene.
    CURSELE CHARTER, ÎN CREȘTERE CU 40%, LA TIMIȘOARA
Cursele charter de vacanță au înregistrat la Aeroportul Internațional din Timișoara, în primele nouă luni, o creștere cu 40% față de aceeași perioadă din 2018. Dacă, în anii precedenți, aceste zboruri erau operate până la jumătatea lunii septembrie, anul acesta, datorită introducerii noilor destinații de vacanță disponibile de pe acest aeroport din zona de vest a țării, unde clima favorizează un sejur extins, unele agenții de turism au crescut perioada de operare până în luna noiembrie. Acum se stabilesc deja rutele de vacanțe estivale pentru 2020.
PASAGERI-RECORD
Peste 166.700 de călători au tranzitat, în luna august, Aeroportul Internațional Timișoara, reprezentând un record lunar istoric pentru această aerogară din vestul țării. În septembrie, au fost peste 158.000 de pasageri, cu 13,4% mai mulți față de anul precedent. Totodată, numărul zborurilor a crescut cu 9,6%, comparativ cu aceeași lună din 2018, înregistrându-se 1.640 de aeronave care au aterizat sau decolat de la Timișoara. Primele nouă luni din 2019 au adus o creștere cu 2,5% a numărului de pasageri, față de aceeași perioadă a anului precedent. Astfel, 1.185.212 pasageri au călătorit spre/dinspre Aeroportul Timișoara, față de 1.156.011,
anul trecut.
ZBORURI NOI ÎN SEZONUL DE IARNĂ
O dată cu trecerea la ora de iarnă, Ryanair a introdus de la Timișoara un nou zbor, în zilele de luni și vineri, spre și dinspre București-Otopeni. În total, sunt 84 de curse săptămânale pe această rută, operate de TAROM și Ryanair. Tarom a păstrat cursele spre/dinspre Iași, cu o frecvență de 3 zboruri pe săptămână. Ryanair va opera, în continuare, cursele spre București și Bergamo, iar Lufthansa va avea 4 curse zilnice spre Frankfurt și München. Pe destinația Stuttgart, Eurowings a introdus cel de-al patrulea zbor. Wizz Air are destinații directe din Timișoara spre Germania, Italia, Spania, Franța, Marea Britanie, Israel, Belgia și Danemarca. În medie, aproximativ 270 de curse aeriene de pasageri decolează sau aterizează la Timișoara, în fiecare săptămână. La acestea se adaugă alte 48 de curse săptămânale de transport marfă, spre sau dinspre Köln, Budapesta, Katowice, Cluj, Nürnberg și München. Singura cursă charter de vacanță, disponibilă parțial și în programul de iarnă, pe ruta Timișoara-Hurghada, va fi operată până în 7 noiembrie, în fiecare zi de joi.
TOT MAI PUȚINE AUTOTURISME DIESEL ÎN UE
Înmatriculările de autoturisme noi cu motoare diesel au scăzut cu 16,4% în Uniunea Europeană, în primele 9 luni din 2019, comparativ cu perioada similară din 2018, totalizând 3.607.037 de unități, potrivit datelor comunicate de Asociația Constructorilor de Automobile din România, membră a ACEA. În același timp, autoturismele cu motoare pe benzină au înregistrat o creștere cu 3,4%, atingând valoarea de 6.929.897 de unități. În Romania, înmatriculările de autoturisme noi cu motoare diesel au scăzut cu 27,3%, comparativ cu perioada similară din 2018, ajungând la 32.858 de unități, iar cele cu motoare pe benzină au crescut cu 46,4%, atingând un volum de 83.476 de unități.
  64 ............................................................................................................................................ noiembrie 2019
ȘTIRI


















































































   62   63   64   65   66