Page 43 - Revista ZIUA Cargo decembrie 2019
P. 43

  Astfel, un manager de departament merge și susține în cadrul board-ului sau în fata antreprenorului aceste 2 componente: indicatori de performanță și bugetul de cheltuieli și investiții.
3. Bugetul consolidat (Master Budget)
Directorul financiar pune cap la cap ipotezele și le va- lidează cu CEO/antreprenorul, căruia îi prezintă bugetul consolidat de venituri și cheltuieli, precum și indicatorii de performanță globali. Se fac ajustări, pentru ca bugetul să reflecte nivelul de profitabilitate dorit.
În această etapă sunt chemați managerii să lucreze în sinergie, să definească proiecte comune, de exemplu: vânzări-marketing, resurse umane-vânzări, vânzări-lo- gistică.
Bugetul dinamic sau Simulatorul de Business
Se discută tot mai mult că a lucra pe baza unui buget te limitează în a beneficia de oportunități și a lua decizii diferite de paradigma în care bugetul a fost construit.
De aceea, propun să înțelegem și să implementăm Simulatorul de Business în rutina de management și raportare financiară. Simulatorul de business este un buget dinamic, în care intervii și recalibrezi ipotezele periodic, în funcție de deciziile noi de business, de rezultatele obținute deja și de condițiile/previziunile macro- economice/din industrie/piață.
Particularități în transporturi
Întrucât agilitatea în situații de ajustare a activității este limitată, de exemplu în situații de scădere a activității pe un anumit segment, capacitatea neutilizată cauzează pier- deri, recomandăm ca activitatea de bugetare să fie însoțită de următoarele aspecte:
• analiza gradului de dependență de unul/mai mulți clienți și a estimărilor furnizate de aceștia
• analiza gradului de dependență de o industrie și a previziunilor disponibile pentru anul următor
• stabilirea panului B în cazul materializării riscului de scădere a activității pe un contract important. Ce oportunități ai la îndemână pentru a acoperi capacitatea neutilizată?
• estimarea unei „rezerve” care să fie inclusă în Cash- Flow, astfel încât să securizezi continuitatea activității în caz de contracție a veniturilor
• analiză – plan de răspuns – în situația unor oportunități care depășesc capacitatea proprie; ce variante ai: subcontractare? Parteneriate?
De ce un consultant extern?
• Avem experiență în lucrul cu organizații diverse și în structuri și sectoare de activitate variate.
• Aducem experiență în managementul de proiect: implementarea corectă a proiectului și transferul de cunoș- tințe către echipa internă, respectarea termenelor agreate, crearea de proceduri de lucru și co-interesarea echipei interne pentru realizarea proiectului.
• Asigurăm transparență maximă față de management. • Suntem independenți.
• Profesionalism – cu experiență, putem integra rezul-
tatele acestui proiect prin recomandări pentru strategia companiei, dar și în operațional, prin monitorizarea bugetului companiei.
Ioana ARSENIE
www.ioanaarsenie.ro tel.: 0727.765.520
INFORMAȚII DE PRINS ÎN BUGET
Supraacciza și suprataxarea contractelor part-time, eliminate
De la 1 ianuarie 2020, vor dispărea atât supraacciza la benzină și motorină, cât și supraimpozitarea contractelor part-time. Parlamentul a aprobat, cu larg consens între putere și opoziție (280 de voturi „pentru” și două abțineri), abrogarea acestor două biruri introduse în septembrie 2017 de Guvernul Tudose. Totuși, parla- mentarii PSD sunt reticenți în privința ieftinirii carburanților, astfel că vor merge la pompe în benzinării și vor face poze pentru a demonstra că prețurile nu au scăzut la 1 ianuarie, așa cum s-a întâmplat și după eliminarea supraaccizei introduse de Guvernul Ponta, în 2014. Statul strângea anual, la buget, circa 3,4 miliarde de lei din supraacciză și 1,5 miliarde de lei din impozitarea muncii part-time, potrivit datelor oficiale.
Salariul minim crește la 2.230 de lei
Guvernul Orban va majora, de la 1 ianuarie 2020, sa- lariul minim brut pe țară garantat în plată, la 2.230 de lei/lună (+7,2%), de la 1.080 de lei, cât este în prezent. În România beneficiază, în prezent, de salariul minim brut garantat în plată 1.370.232 de salariați, respectiv 24% din totalul de 5.631.757 salariați activi. Numai 33 de funcționari publici mai au salariul minim. Ceilalți aproape 1,4 milioane au primit majorări consistente, în ultimii ani. În schimb, vor îngheța salariul minim diferențiat de 2.350 de lei pentru cei cu studii superioare și salariul de 3.000 de lei pentru cei 310.778 angajații din construcții, pe care le-a acordat Guvernul Dăncilă începând de la 1 ianuarie 2019. (Magda SEVERIN)
 decembrie 2019 .......................................................................................................................................... 43
 ACTUALITATE






































































   41   42   43   44   45