Page 31 - Revista ZIUA Cargo ianuarie 2020
P. 31

 O ofertă potrivită trebuie să con- țină minim următoarele principii:
Asigurarea să fie pentru toate daunele produse din culpa transporta- torului, atât în acord cu răspunderea pentru transportul intern, internațional, cât și cabotaj în toate statele Europene.
Asigurarea răspunderii din contractul de transport să protejeze transportatorul pe întreaga întindere a răspunderii, așa cum este reglementat de Convenția CMR, inclusiv art. 29 CMR.
Fără restricții la tipurile de măr- furi transportate.
CASCO
Este, de asemenea, o poliță facul- tativă, ce acoperă riscuri numite/inclu- se, în principal coliziune, incendiu și furt.
Fiecare poliță poate avea clauze su- plimentare adăugate, însă, cu siguran- ță, niciodată nu vom putea enumera toa- te riscurile existente, astfel încât să le avem incluse pe toate.
Printre principalele riscuri neasi- gurate, sau asigurate prin clauze speciale, identificăm:
Delapidarea săvârșita de șofer.
Accident provocat din vina șo- ferului sub influența alcoolului sau a substanțelor.
Daunele la trecerea de nivel cu calea ferată.
Daunele apărute prin neres- pectarea limitei de înălțime (trecere sub pod).
Daune provocate prin depla- sarea mărfurilor din semiremorcă.
Acoperire în afara drumurilor publice.
Daune prin utilizarea necores- punzătoare.
Daune de torsiune.
Costuri de tractare, chiar și în caz de daună totală.
Lista poate continua foarte mult. Având în vedere complexitatea acti- vității de transport, este recomandat să optăm pentru un contract „all risks”. O poliță completă, fără a fi necesar să avem riscuri numite/incluse, pentru că tot ceea ce nu este exclus, este auto- mat inclus. Acesta este principiul poli- țelor de asigurare „all risks”, absolut totul este inclus, fără a fi necesar să fie notat în poliță.
Doar în acest fel putem spune că suntem bine asigurați.
RCA
Despre RCA sunt foarte multe de spus, însă piața rezumă totul la preț.
Totuși, foarte important de știut este că posesia unei polițe RCA nu exo- nerează de răspunderea faptei. În consecință, în situația în care asigu- rătorul RCA intră în faliment, Fondul de Garantare preia doar 100.000 de euro din eventualele despăgubiri, iar pe RCA daunele se ridică la sume mult mai mari, chiar de ordinul milioa- nelor de euro.
Recomandarea este să alegem în- totdeauna un asigurător solvabil și so- lid financiar. Polița RCA acoperă dau- nele pe care asiguratul le produce terților și este obligat să le achite. Să sperăm că asigurătorul RCA le va pu- tea achita în locul asiguratului, pen- tru că, altfel, ar fi un dezastru pentru asigurat.
Anul 2020 pregătește un nou de- ceniu cu multe provocări; vă recoman- dăm să alegeți respect și încredere pentru viitor. Nu ezitați să investiți tim- pul necesar în managementul riscului și să vă asigurați că aveți lângă dum- neavoastră partenerii de care compa- nia are cea mai mare nevoie.
Alin DICU
branch manager Asko International Insurance Broker alin.dicu@asko24.com
PUBLICITATE
              







































































   29   30   31   32   33