Page 30 - Revista ZIUA Cargo ianuarie 2020
P. 30

Ce este un broker de
asigurare?
Un broker de asigurare este un consultant profesionist, expert în asigurări și în managementul riscului. Rolul său nu încetează atunci când polița de asigurare a fost negociată și contractată. Un broker profesionist lucrează pentru și în interesul clientului, nu este doar un vânzător de polițe.
  După semnarea poliței de asi- gurare, rolul său continuă, în consecință, putându-se ob- serva cu adevărat, în acest fel, cali- tățile și nivelul de profesionalism al consultantului.
Broker-ul trebuie să fie acolo de fiecare dată când avem nevoie.
Dezvoltarea activității presupune noi riscuri, fie că extindem planul de achiziții sau începem un nou proiect complex. Pentru fiecare pas, este necesară o discuție cu broker-ul, pentru a identifica riscurile și a primi cea mai bună soluție în a ne proteja cât mai bine afacerea.
De ce să lucrăm cu un broker și cum ar trebui să arate parteneriatul cu acesta:
Ne ajută să reducem primele de asigurare și să salvăm mult timp. Complexitatea unor polițe de asigurare este ridicată, însă broker-ul ne ajută să înțelegem conținutul până
la cel mai mic detaliu.
Este expert în identificarea și
dimensionarea riscului, astfel încât ne ajută să înțelegem expunerea și oferă consultanță în implementarea de stra- tegii pentru diminuarea și prevenirea riscului.
Broker-ul gestionează, moni- torizează și reînnoiește permanent contractele de asigurare, în acord cu dinamica riscurilor existente.
Oferă consultanță în soluțio- narea dosarelor de daună și ne asistă în documentarea corectă și completă. Negociază în numele nostru atât cu terții reclamanți cât și cu asiguratorii.
Broker-ul este partenerul de afaceri cel mai apropiat antrepreno- rului, fără de care nu este recomandat să facem niciun pas în lumea riscantă a afacerilor.
Sunt toți brokerii la fel? Evident că nu.
În piața locală și internațională, există clasificări pentru companiile care prestează consultanță în dome- niul asigurărilor, atât din perspectiva calității juridice, experienței cât și a in- tereselor pe care le reprezintă. Iată doar o parte din cele mai prezente:
Alin Dicu
Analiza ofertelor nu înseamnă exclusiv comparația prețului, pentru că totul este diferit.
Companiile de transport sunt di- ferite, camioanele sunt diferite, șoferii sunt diferiți. Există diferențe foarte mari sub toate aspectele, iar, pentru a performa, este necesar să alegem ce este mai bun și mai potrivit pentru afacerea noastră.
Dacă ar fi să analizăm primele trei cele mai întâlnite forme de asigurare în lumea transportului, cu siguranță vom face referire la CMR, CASCO și RCA.
Asigurarea CMR
Există pe piață oferte care acoperă răspunderea doar pentru anumite ca- tegorii de marfă.
Situații unde clasificarea mărfurilor generale se face incomplet și limitat doar la anumite tipuri de marfă. Oferte care nu acordă despăgubiri, deși răs- punderea transportatorului este indu- bitabilă. Interpretări eronate asupra răspunderii, atât sub aspectul înca- drării, cât și al valorii de despăgubire. Aceste abordări sunt de evitat pe cât posibil, pentru a ne asigura cât mai bine compania.
În fapt, obiectul asigurării este răs- punderea din contractul de transport. Pe scurt, se înțelege că toate daunele ce decurg din neîndeplinirea contrac- tului și intră în răspunderea transpor- tatorului trebuie plătite. Deteriorarea mărfii, lipsa/furtul de marfă, dar și în- târzierea la livrare sunt principalele răspunderi pentru care transportatorul este obligat să răspundă față de clien- tul său.
   Brokeri de asigurare pe seg- mentul RETAIL, care se adresează în special persoanelor fizice, dar pot presta și pentru persoane juridice. Re- prezintă interesul clientului.
Brokeri de asigurare pe seg- mentul CORPORATE, ce se adresea- ză în special companiilor din diferite industrii. Reprezintă interesele clien- tului.
Brokeri de asigurare SPECIA- LIZAȚI într-o anumită industrie, califi- cați în domeniul respectiv cu exper- tiză vastă la nivel corporate. Reprezintă interesele clientului.
Assekuradeur, companie ce poate propune soluții de asigurare, de regulă prin alți intermediari. Reprezintă interesele asigurătorului.
Înainte de încheierea unei polițe de asigurare, este foarte important să analizăm ofertele din piață.
  SIGURANȚĂ ȘI SECURITATE
       30 ................................................................................................................................................ ianuarie 2020




































































   28   29   30   31   32