Page 63 - Revista ZIUA CARGO
P. 63

VOLVO BUSES
Fabrica alimentată
exclusiv cu energie
regenerabilă
Unitatea de producție a autobuzelor și autocarelor din Borås, Suedia, a devenit una dintre primele fabrici care se bazează exclusiv pe energie regenerabilă.
 T oată energia pe care o folo- sește fabrica provine din surse regenerabile, precum hidroe- nergie și biocombustibili. În plus, în ultimii ani, consumul total de energie
din fabrică a fost redus cu 15%.
Recunoaștere prin certificare
Dat fiind faptul că uzina de pro- ducție Volvo Buses din Borås se ba- zează doar pe energie regenerabilă pentru funcționarea sa, a fost certifi- cată de Volvo ca „Renewable Energy Facility” (Instalație de Energie Rege- nerabilă). Certificarea a fost emisă după mai multe etape concepute pen- tru a reduce la minimum amprenta cli- matică a fabricii.
„Suntem, desigur, foarte mândri că ne-am redus impactul asupra cli- mei, folosind numai surse regenera- bile. Utilizăm energie electrică, în pro- ducerea căreia nu au fost utilizați carburanți fosili, fiind furnizată de hidrocentrale. De asemenea, încălzi- rea noastră districtuală este asigurată de biocombustibili, iar stivuitoarele din fabrică rulează cu electricitate sau HVO, un carburant bio”, a afirmat Joakim Wretman, director de producție la uzina Volvo Buses din Borås.
Reducere a consumului și a amprentei climatice
În ultimii ani, fabrica a implemen- tat, de asemenea, o serie de măsuri care reduc, împreună, consumul de energie cu 15%. „De exemplu, am înlocuit becurile fluorescente conven- ționale cu accesorii ce folosesc tehno- logia LED, iar iluminatul fabricii este reglat automat, astfel încât este activ doar în timpul producției efective. De asemenea, ne asigurăm că niciun echipament care consumă energie electrică nu rămâne pornit atunci când nu este necesar”, adaugă Joakim Wretman. „Am remarcat un entuziasm
imens din partea tuturor angajaților noștri, iar partenerul nostru local a contribuit atât în zona de know-how, cât și în privința soluțiilor practice.”
Pentru a reduce amprenta clima- tică a plantei, este necesară coope- rarea. Un alt exemplu este participarea fabricii Borås la Autofreight, un proiect menit să reducă volumul de transport între Parcul Logistic Viared și Portul Göteborg. Este o soluție care, deja din prima zi, a contribuit la reducerea emisiilor de CO2 cu aproximativ 30 de procente.
Reducerea impactului climatic al producției reprezintă unul dintre as- pectele urmărite de Volvo Buses în direcția protecției mediului. „Conside- răm produsele noastre într-o perspec- tivă a ciclului de viață și lucrăm con- stant în vederea diminuării impactului asupra mediului, în fiecare etapă, de la producție, la operarea zilnică, reutili- zare și reciclare. Un exemplu, în acest sens, îl reprezintă proiectele în des- fășurare privind reutilizarea într-un alt scop a bateriilor autobuzelor electrice, care, acum, se pot bucura de o a doua viață ca unități de stocare a energiei în locuințe”, a explicat Andreas Carlén, director de eficiență energetică și mediu la Volvo Buses.
Alexandru STOIAN
alexandru.stoian@ziuacargo.ro
   Despre Instalația de Energie Regenerabilă a companiei Volvo Buses din Borås:
• Este hubul Volvo Buses pentru producția de șasiuri de autobuz și autocar
• Are o capacitate de circa 10.000 de șasiuri, aceasta fiind și targetul anual de construcție
• Aproximativ 300 de oameni sunt angajați în cadrul unității de producție.
 martie 2020 .................................................................................................................................................. 63
 PIAȚĂ ȘI COMPANII












































































   61   62   63   64   65