Page 27 - Revista Ziua CARGO
P. 27

   Lucian Bode, ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor: „Este foarte important să finalizăm Autostrada Sibiu-Pitești, să închidem coridorul Constanța-București-Pitești-Sibiu-Nădlac, să finalizăm Autostrada Transilvania, Drumul Expres Craiova-Pitești, pentru tot ce înseamnă mediul de afaceri din această zonă, dar este extrem de important și să legăm Moldova de Transilvania, să legăm prin autostrăzi Moldova de București, de Muntenia, pentru a avea o dezvoltare unitară la nivelul tuturor regiunilor din România.”
de atribuire a contractului de proiecta- re și execuție este în faza de evaluare a ofertelor și se estimează finalizarea acesteia în luna iunie.
Autostrada Târgu Mureș-Ungheni și Drumul de Legătură, contractate
CNAIR a semnat, în 29 mai, con- tractul pentru construirea sectorului de Autostradă Târgu Mureș-Ungheni și a Drumului de Legătură, care fac parte din Autostrada Transilvania. Va- loarea investiției pentru lucrare, ce va fi realizată de compania STRABAG, este de circa 192 de milioane de lei, fără TVA. Sursa de finanțare: fonduri europene nerambursabile. Contractul prevede execuția lucrărilor pentru 9,2 km, din care 4,5 km de autostradă și 4,7 km drum de legătură. Lucrările vor fi realizate într-o perioadă de 18 luni, cu termen de garanție 9 ani și prevăd inclusiv construirea a 3 poduri și pa- saje pe drumuri de legătură, 6 poduri și pasaje pe autostradă, precum și două noduri rutiere pentru conecta- rea autostrăzii la rețeaua de drumuri existentă.
DN28B Târgu Frumos-Botoșani și DN29D Botoșani- Ștefănești, la lucru
Totodată, CNAIR a încredințat Asocierii Aqua Parc-Mavgo Holding- Vahostav-Trameco proiectarea și con- struirea DN28B Târgu Frumos- Botoșani, de 71,5 km. Valoarea contractului este de peste 267,3 milioane de lei, fără TVA, iar sursa de finanțare, fonduri europene nerambur- sabile. Perioada de proiectare este de 5 luni, iar cea de execuție a lu- crărilor, de 24 de luni. De asemenea, a fost contractată modernizarea DN29D Botoșani-Ștefănești. Asocie- rea Autotehnorom-Opr Asfalt-Obras Publicas Y Regadios-Evalcons Tech va realiza proiectarea în 6 luni, iar lu- crările, în 24 de luni. Valoarea con- tractului este de 208,45 milioane de lei, fără TVA.
Magda SEVERIN
magda.severin@ziuacargo.com
Contract semnat pentru Secțiunea 5 Sibiu-Pitești
Directorul general interimar al CNAIR, Mariana Ioniță, a semnat, cu directorul de țară al companiei Astaldi, Pier Luca Canino, contractul pentru proiectarea și construirea Secțiunii 5 a Autostrăzii Sibiu-Pitești, cuprinsă între Pitești și Curtea de Argeș. Valoa- rea estimată a contractului este de circa 1,83 miliarde de lei, iar finanțarea va proveni din fonduri europene ne- rambursabile.
Prezent la eveniment, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a dat asigurări pentru banii europeni: „Am răspuns la observațiile suplimentare solicitate de Comisia Europeană, în ceea ce privește impactul asupra me- diului. Așteptăm răspunsul Comisiei Europene și am convingerea că vom primi, în perioada următoare, aproba-
Directorul general interimar al CNAIR, Mariana Ioniță, și directorul de țară al companiei Astaldi, Pier Luca Canino.
rea cererii de finanțare pentru secțiu- nile 1, 4 și 5”.
4 ani pentru 30 de kilometri
În lungime de 30,35 km și cu ter- men de proiectare 12 luni, Secțiunea 5 va fi construită timp de 4 ani, până în 2025. Perioada de garanție a lu- crărilor ofertată de constructor este de 120 de luni (10 ani). Reprezentan- tul firmei constructoare, Pier Luca Canino, a dat asigurări că se intențio- nează scurtarea termenelor de exe- cuție, dacă nu vor apărea alte impe- dimente.
Acesta este al doilea contract pen- tru Autostrada Sibiu-Pitești, după cel semnat, în aprilie, pentru Secțiunea 1 Sibiu-Boița, în lungime de 13,17 km. Pentru Secțiunea 2 Boița-Cornetu (in- clusiv Secțiunea 1, Lot 2) în lungime de 31,33 km (din care Secțiunea 2: 30,35 km și Secțiunea 1, Lot 2: 0,98 km) sunt în curs de realizare investi- gații geotehnice suplimentare, cu finan- țare din asistența tehnică acordată de Ministerul Fondurilor Europene, ur- mând ca, după efectuarea acestor studii, să se finalizeze documentația tehnică și să fie demarată procedura de atribuire a contractului de proiectare și execuție.
Secțiunea 3, Cornetu-Tigveni, în lungime de 37,4 km, are ca termen estimat pentru lansarea licitației sfâr- șitul lunii iunie. Pentru Secțiunea 4 Tigveni-Curtea de Argeș, procedura
 iunie 2020 .................................................................................................................................................... 27
 ACTUALITATE
















































































   25   26   27   28   29