Page 62 - Revista ZIUA CARGO
P. 62

    Mircea Fartais, director general Memento Bus:
„Cel mai greu a fost pentru cei care au autocare noi, Euro 6, și care au de plătit ratele de leasing. Situația este cu atât mai dificilă, cu cât aceste firme au mici șanse să acceseze alte piețe, cum ar fi transportul de convenție, în condițiile în care, pe acest segment, se caută în general, tarifele cele mai mici.”
Turismul – începem
să avem încredere
În ianuarie 2020, turismul atinsese o adevărată perioadă de extaz, cu rezultate record... și apoi a venit pandemia! Am discutat despre schimbările radicale din turism cu Mircea Fartais, director general Memento Bus.
 ZIUA CARGO: Anul trecut
a aruncat turismul într-o stare de agonie. Cum a traversat grupul Memento această perioadă?
Mircea Fartais: Anul trecut a
început foarte bine, iar ianuarie 2020 a fost cea mai bună lună din întreaga istorie a companiei, din punct de vede- re al vânzărilor. Februarie a continuat în același ritm și apoi a venit lock- down-ul.
A urmat o perioadă haotică – vân- zările s-au oprit brusc, lumea renunța la rezervări, autocarele și avioanele nu mai plecau pline... Am intrat într-o fază de supraviețuire.
Din punct de vedere al transporturi- lor, a fost o mare șansă faptul că nu a trebuit să plătim ratele de leasing, mai ales că, la final de 2019, achiziționasem 7 autocare noi, Setra și Mercedes-Benz, pe care abia apucasem să le rulăm puțin.
Erau multe vacanțe plătite în avans. Astăzi, comportamentul turiștilor s-a modificat?
În anii trecuți, vacanțele se vindeau cu jumătate de an înainte. Lumea își programa din timp concediile și înce- peau achizițiile încă de la târgul de turism din noiembrie, pentru anul următor.
Early booking însemna mult pentru agențiile de turism, care dispuneau, astfel, de sume importante, cu care puteau plăti avansurile către hoteluri.
Anul acesta, lucrurile s-au schimbat radical și se vinde mai mult last minute, iar vacanțele sunt achiziționate cu o săptămână sau două înainte.
Acele încasări record de la început de 2020 au plecat mai departe către hoteluri, însă atât noi, cât și hotelierii și companiile aeriene ne-am adaptat la situație și, practic, am permis trans- formarea acelor sume în vouchere ce pot fi utilizate anul acesta.
2020 a fost un an pe care ai vrea să îl uiți, din punct de vedere al turis- mului.
Care este situația, anul
acesta?
Acum piața începe să se miște și este evident faptul că oamenii își do- resc să călătorească. La rândul nostru, ne-am adaptat și am lansat cursele de iarnă, care au avut destinații pre- cum Zanzibar, sau Egipt (destinația
vedetă a acestui început de sezon). Spre Egipt pleacă, zilnic, avioane pline. Discutăm de avioanele noastre (Christian Tour și TUI). Iar, din luna aprilie, au început să plece și autoca- rele, Sărbătorile de Paști aducând o majorare a flotei operate.
De asemenea, avem multe vacan- țe în România. Organizăm circuite Senior Voyage, care reprezintă un succes și autocarele sunt pline tot timpul. Avem destinații în Maramureș, Bucovina, Banat, Clisura Dunării, Delta Dunării.
De altfel, Memento Bus este și partener al Asociației de Management al Deltei Dunării și încercăm să susți- nem această destinație cât se poate de mult.
Flota noastră are, în acest mo- ment, 30 de autocare și 15 microbuze. Probabil cea mai mare flotă din Româ- nia specializată pe zona de transport ocazional, turistic.
Flota este nouă și 90% dintre auto- care sunt Euro 6, modelele fiind cele de top ale unor producători consacrați – Setra, Mercedes-Benz și Neoplan.
Anul trecut, ne-am limitat la circuite și chartere în Balcani – Turcia, Grecia, Bulgaria.
La acestea s-au adăugat circuitele interne în România.
Nu am putut să plecăm în restul Europei și, pe zona de Vest, este po- sibil ca lucrurile să se pună în mișcare mai târziu.
Din luna mai a acestui an, am în- ceput să operăm chartere cu destina- ția Grecia. În fiecare zi, pleacă auto-
 62 ...................................................................................................................................................... mai 2021
PIAȚĂ ȘI COMPANII




































































   60   61   62   63   64