Planul cresterii economice pentru 2012: Bani europeni pentru infiintarea si dezvoltarea IMM-urilor

Romania are doua obiective in planul cresterii economice pentru 2012: stimularea cu bani europeni a infiintarii si dezvoltarii IMM-urilor si reglementari pe piata fortei de munca, a declarat presedintele Traian Basescu duminica, intr-o declaratie la Palatul Cotroceni. Seful statului va fi prezent luni, la lucrarile reuniunii informale a Consiliului European, unde un subiect important il vor constitui discutiile pe tema crearii locurilor de munca “pentru tineri, in special”.

Traian Basescu a spus ca nu era planificat un Consiliul European informal, dar “nevoile de decizii” au impus organizarea lui in afara celor regulate. “Principalele doua obiective ale acestui consiliu informal sunt formularile definitive in ceea ce priveste acordul statelor membre cu privire la Tratatul vizand stabilitatea, coordonarea si convergenta in Uniunea Economica si Monetara. Deci, vedeti ca numele celebrului tratat s-a schimbat. Era, initial, Tratatul de stabilitate fiscala, acum ultima varianta a denumirii este Tratat privind stabilitatea, coordonarea si convergenta in Uniunea Economica si Monetara, si probabil inca se vor mai face schimbari pe titlu pana la 1 martie, pana la urmatorul consiliu ordinar”, a explicat seful statului.

Locuri de munca pentru tineri, croite la Bruxelles

Presedintele a precizat ca un subiect important pe care il va discuta Consiliul este legat de “convenirea unui plan politic de actiune pentru stimularea cresterii economice si a ocuparii fortei de munca, in special in randul tinerilor”. “Este o initiativa care vine de la mai multe state, printre care si Romania, si ni se pare ca, avand in vedere situatia economica a Uniunii Europene, este imperativ necesar sa abordam la nivel politic si problematica legata de cresterea economica”, a spus seful statului.

Daca Eurozona intra in recesiune, Romania va fi in dificultate

Presedintele a adaugat ca “daca Eurozona intra in recesiune, asa cum multi analisti prognozeaza, in partea a doua a anului 2012, Romania va fi in dificultate si cresterea noastra economica va fi franata”. “De altfel, veti vedea ca si evaluarile de crestere pentru 2012, care sunt in momentul de fata legate de o cifra in jurul a 1,5% din PIB pentru anul acesta, au in vedere exact o posibila recesiune in Zona Euro. De aceea, si pentru Romania este extrem de important ca la nivel politic sa se ia niste decizii pe care ulterior Comisia Europeana sa le puna in aplicare”, a precizat Basescu.

Bani europeni pentru IMM-uri

Seful statului sustine ca Romania vizeaza cateva obiective in acest plan de crestere. “Unu: poate fi creat de stimularea cu bani europeni a infiintarii si dezvoltarii de intreprinderi mici si mijlocii, si doi: reglementari pe piata fortei de munca. Vorbim de o piata unica europeana, dar Romania inca are restrictii pentru forta de munca in noua state ale Uniunii Europene, deci iata doua obiective de interes major din punctul nostru de vedere: libera circulatie a fortei de munca nu poate fi desprinsa de libera circulatie a capitalului, spre exemplu”, a spus presedintele.

Basescu: “Vom ridica problema delocalizarii industriilor din UE catre Asia”

Seful statului a explicat ca “daca vrem sa vorbim despre solutii de crestere economica in Uniunea Europeana – si aici nu stiu daca va fi un subiect foarte usor de digerat -, noi vom ridica problema delocalizarii industriilor din UE catre Asia”. “Eu am convingerea, este o apreciere personala, ca Europa are probleme de crestere si problemele de forta de munca neangajata, in primul rand din cauza proceselor severe de delocalizare a marilor industrii catre alte zone din afara Uniunii Europene. Si sigur ca va trebui sa ridicam subiectul sau sa-l discutam. Bine-bine, si pana unde mergem cu delocalizarea? Pentru ca numai IMM-urile nu pot rezolva problema ocuparii fortei de munca, mai ales ca, priviti in Romania, cea mai mare parte din IMM-uri sunt legate in functionarea lor de marile companii’, a precizat Basescu.

El a exemplificat cu Uzinele Dacia, Santierul Naval Constanta si SIDEX Galati: “Priviti la Dacia, cate IMM antreneaza pe orizontala! Priviti la Santierul Naval Constanta sau Mangalia, sau la SIDEX Galati, sau la orice mare intreprindere! Daca vom continua cu delocalizarea, in mod categoric nu vom putea crea atatea IMM-uri incat sa garantam un nivel de ocupare a fortei de munca mai bun la nivelul UE. Sigur, in ceea ce ne priveste, inca nu avem un proces de delocalizare alarmant, cu exceptia Nokia, care nici macar nu s-a delocalizat, ci pur si simplu s-a inchis. Problema noastra este sa cream IMM-uri”.

Fara speculatii

Traian Basescu a mai spus ca “daca ne batem pentru libera circulatie a fortei de munca, trebuie sa stim ca, indiferent ce se intampla in Franta sau in Germania sau in Italia, afecteaza si forta de munca din Romania, care-si gaseste mai greu un loc de munca”. El a cerut ca “aceasta afirmatie absolut reala sa nu fie speculate”. “Ar fi pacat sa fie speculata. Eu nu ii invit pe romani sa plece la munca in strainatate, dar tot mai mult discutam de o piata globala a fortei de munca. Si este clar ca a privi cu atentie catre delocalizarea industriilor din Uniunea Europeana este un lucru obligatoriu. Poate ca ar trebui sa gasim stimulente fiscale pentru ca marile industrii sa nu se mai delocalizeze catre Asia, lasand un gol imens si in forta de munca direct angajata, dar si in colaborarile pe care le aveau pe orizontala cu intreprinderi mici si mijlocii. Nu stiu daca acest subiect va deveni o tema la acest consiliu, dar la acest consiliu voi ridica acest subiect al marilor intreprinderi delocalizate si poate sa pregatim pentru consiliul urmator o discutie pe aceasta tema, legata de mentinerea fortei de munca in Europa”, a conchis seful statului.

Seful statului va fi prezent, luni, si la intalnirea cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, in vederea pregatirii summit-ului NATO ce va avea loc la Chicago in perioada 20-21 mai.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.