Profesorii au ramas singuri cu protestele

Dupa o discutie „buna si pragmatica” cu reprezentantii sindicatelor din invatamant, inainte de sedinta de Guvern de la Iasi, prim-ministrul Emil Boc nu a convins, insa, cadrele didactice sa renunte la pichetari, mitinguri si greve pentru salarii mai mari. \”Daca nu pastram un control sporit asupra sporurilor, fondul de salarii va fi egal cu bugetul Romaniei\”, si-a argumentat premierul decizia de a nu ceda presiunilor.

Seful Executivului a aratat ca sunt doua probleme in aplicarea legii salarizarii unitare: pe de o parte, contractele colective de munca, incheiate intre administratiile locale si sindicate, care includ o serie de sporuri care nu se regasesc mentionate in legislatie – fapt semnalat si de Curtea de Conturi – , iar, pe de alta parte, deciziile diferite date de instanta in ceea ce priveste situatii similare, in fapt, referitoare la acordarea drepturilor salariale – in cazul cadrelor didactice. \”S-a sesizat de catre Curtea de Conturi ca exista foarte multe contracte colective de munca, incheiate intre primarii si sindicate, agentii si sindicate, care contin foarte multe drepturi, care nu se regasesc in legile in vigoare; de exemplu, sporul de reintoarcere din concediu sau sporul de zambet. Aceste contracte s-au incheiat intre autoritati, sindicate si nu sunt recunoscute de vreo lege in vigoare\”, a declarat Emil Boc. Acesta a precizat, insa ca \”daca avem intelepciunea sa ne uitam la sporuri, din resursele economisite putem sa discutam de majorari salariale unitare, peste tot in tara\”.

130 de scoli din Buzau raman inchise

In concluzie, Legea salarizarii unitare va fi aplicata fara nicio concesie, astfel incat sa nu existe discriminari. „Din aceasta aplicare unitara a legii se vor realiza economii si, in conditiile in care ne incadram in ceea ce avem in buget, in cheltuielile cu salariile de la 9% din PIB acum, la 7% din PIB in 2015, putem acorda unele mariri salariale pentru toti”, a mai precizat seful Guvernului. In aceste conditii, sindicalistii din invatamant nu vor renunta la proteste, si cu atat mai mult cei din judetul Buzau, care au castigat in justitie majorari salariale de 34% si vad ca nu le primesc. Totusi, nu tot personalul din invatamant a intrat in greva, asa cum anuntasera initial liderii FSLI, ci doar 1.900 de dascali din totalul de 5.300. Joi va fi a treia zi de greva, dar Ministerul Educatiei e hotarat sa nu cedeze. Mai mult, zilele de neprezentare la catedra nu vor fi platite, asa ca protestul lor pare mai mult o pierdere financiara. In celelalte judete din tara, cadrele didactice isi continua calendarul pichetarilor, pana pe 2 aprilie, cand vor incepe mitingurile.

Legea Educatiei, in dezbatere publica

Proiectul Legii educatiei a fost avizat de Guvern si va intra in dezbatere publica pentru doua saptamani, la finalul carora va fi dezbatut din nou in Guvern pentru aprobarea finala. \”Actuala programa este supraincarcata, iar copiii alearga ca niste robotei. Prin noua lege, ea va fi redusa cu aproximativ 25%, prin eliminarea datelor care nu sunt necesare, iar profesorii vor avea la dispozitie 25% din timp pentru a adapta predarea in functie de caracteristicile elevului – cu cei mai buni sa profeseze un nivel avansat, cu ceilalti un nivel adecvat\”, a anuntat premierul Boc la finalul sedintei. Alta modificare se refera la reducerea numarului orelor de curs de la 25 la 20 pe saptamana, in invatamantul primar, si de la 30 la 25 de ore la gimnaziu.

In privinta reducerii celor 15.000 de posturi didactice la 1 septembrie se pare ca seful Guvernului s-a razgandit. \”Cadrele didactice nu pleaca automat in somaj, ci se incadreaza in cadrul noilor norme, cu programul «scoala dupa scoala»\”, a sustinut premierul.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.