130 DE CITARO HYBRID ÎN PARCUL CAPITALEI: Final de livrare

Mercedes-Benz finalizează, în luna noiembrie, livrarea celor 130 de autobuze Citaro Hybrid achiziționate de Primăria București pentru Societatea de Transport București (STB).

Ultima tranșă din contract este de 11 vehicule ecologice, după ce, în luna octombrie, a sosit un lot de 29 de autobuze. Începând din luna iulie, au fost puse în circulație primele autobuze hibrid din Capitala, pe liniile 131 și 105, iar celelalte au intrat etapizat, după recepție, pe liniile 178, 133 și 123.

Acest tip de vehicul, din gama de 12 metri, a primit, în cadrul IAA 2018, premiul „Bus of the Year 2019”. Interiorul autobuzelor este modern, practic, dotat cu scaune tapițate, vehiculele dispunând de instalație de climatizare automată. Autobuzele ultramoderne sunt prevăzute cu funcții special destinate persoanelor cu dizabilități, prize USB pentru încărcarea rapidă a dispozitivelor mobile, precum și un sistem informatic performant, care permite furnizarea informațiilor despre călătorie pasagerilor, în timp real, precum și furnizarea unor date importante despre starea de funcționare a autobuzului către Societatea de Transport București.

Vehiculele au o capacitate de până la 107 pasageri, 27 așezați și 80 în picioare. Motorul este EURO 6, cu emisii scăzute de noxe. Autobuzele respectă normele de poluare fonică, valoarea nivelului sonor în mers fiind mai mică de 77 dB(A). Noile autobuze Mercedes-Benz Citaro hibrid au o garanție de tip Full Warranty, de 8 ani și 480.000 km.

Valoarea contractului a fost de aproximativ 195,3 milioane de lei (50 de milioane de euro), fără TVA, iar finanțarea a provenit de la Administrația Fondului pentru Mediu, în cadrul Programului privind îmbunătățirea calității aerului și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, utilizând autovehicule mai puțin poluante în transportul public local de persoane.

100 de troleibuze noi

Contractul de finanțare prin AFM prevede și achiziționarea a 100 de troleibuze noi. Primăria Municipiului București a semnat, în luna martie a acestui an, contractul cu singurul ofertant la licitație: asocierea turco-germană Bozankaya Otomotiv Makina Imalat Ithalat Ve Ihracat-Sileo GmbH, care a și îndeplinit cerințele solicitate în caietul de sarcini. Potrivit contractului, livrarea trebuie începută în luna noiembrie 2020 și se va întinde pe o perioadă de 16 luni, după cum urmează: primul troleibuz va fi livrat în această lună, pentru omologare, iar, ulterior, restul troleibuzelor vor fi livrate până în februarie 2022.

100 de tramvaie de la Astra

Municipalitatea trebuie să semneze și contractul cu Astra Vagoane Călători, care îi va livra 100 de tramvaie noi, în valoare de 840 de milioane de lei, după ce Curtea de Apel București a dat câștig de cauză companiei, definitiv, în urma contestației formulate împotriva câștigătorului desemnat de PMB, compania turcească Durmazlar. Astra Vagoane Călători a participat la licitație în asociere cu compania CRRC Qingdao Sifang, din China.

Primăria Capitalei a lansat și două licitații pentru achiziționarea a 100 de autobuze electrice, însă le-a anulat pe amândouă. La ultima procedură, a respins, în 22 iulie, toate cele trei oferte, ca inacceptabile și/sau neconforme, conform informațiilor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

Ofertele au fost depuse de doi producători din Turcia (asocierea Temsa Ulasim Araclari San Tic-Anadolu Automobil ROM și Bozankaya Otomotiv), precum și de o asociere formată dintr-un importator de tractoare și o firmă din China (Asocierea Costa Utilaje-Zhengzhou Yutong Bus).

Parcul auto al STB a fost înnoit, în anii trecuți, cu 400 de autobuze Otokar Euro 6.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.