A plouat cu amenzi în trafic, la vehiculele de marfă și de pasageri

Polițiștii rutieri au aplicat peste 4.200 de amenzi, în doar două zile de controale efectuate în trafic, la aproape 9.000 de vehicule de transport marfă cu capacitatea mai mare de 2,5 sau 3,5 tone, precum și la cele destinate transportului public de persoane cu autovehicule având mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului auto.

Ca urmare a verificării a 8.953 de autovehicule, au fost constatate 55 de infracțiuni, dintre care 20 pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice și 35 pentru alte infracțiuni. Din totalul de 4.239 de sancțiuni contravenționale, 3.515 au fost date pentru nerespectarea Codului rutier, 152 pentru încălcarea prevederilor HG 69/2012, iar 243, pentru nerespectarea prevederilor OG 37/2007 privind perioadele de conducere, pauzele și perioadele de odihnă ale conducătorilor auto și utilizarea aparatelor de înregistrare a activității acestora. Alte 196 de amenzi au fost aplicate pentru încălcarea altor acte normative privind transporturile rutiere și 133 pentru nerespectarea prevederilor diverselor acte normative.

251 de permise reținute, 35 de șoferi băuți la volan

Totodată, polițiștii reținut 251 de permise de conducere, dintre care 35 pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice și 216 pentru alte abateri.

În plus, polițiștii au reținut 220 de certificate de înmatriculare și au dispus 52 de măsuri complementare, dintre care 31 de imobilizări a autovehiculului și 21 de suspendări ale dreptului de utilizare a autovehiculului.

6 exemple de încălcări ale legii

  1. Un șofer a fost depistat pe DN13, în jud. Brașov, în timp ce conducea o autoutilitară fără a purta centura de siguranță și intervenind asupra aparatului tahograf, prin aplicarea unui magnet pe impulsor, pentru a manipula timpul de conducere. A fost amendat cu 9.000 de lei și i s-a imobilizat autoutilitara.
  2. Un alt conducător auto, angajat al unui operator de transport rutier, a fost depistat conducând un microbuz, în municipiul Brașov, transportând persoane fără a deține copie conformă a licenței de transport valabilă, pentru autovehicul. Operatorul a fost sancționat contravențional și s-a dispus suspendarea dreptului de utilizare a microbuzului, pentru 6 luni, conform HG 69/2012.
  3. Un șofer a efectuat cu microbuzul transport de persoane, pe ruta Oltenița-Călărași, și a fost prins în localitatea Spanțov, jud. Călărași, având mai mulți pasageri decât numărul de locuri prevăzut în certificatul de înmatriculare. A fost sancționat conform HG 69/2012.
  4. Un șofer a efectuat o cursă regulată de transport persoane cu microbuzul, pe DN31, pe ruta Oltenița-Mănăstirea, jud. Călărași, fără a elibera tichete de călătorie pentru 8 pasageri. A fost amendat cu 9.000 de lei conform HG 69/2012.
  5. Un șofer a fost depistat în timp ce conducea o autoutilitară, pe DN25, în localitatea Independența, jud. Galați, efectuând transport de mărfuri fără a avea introdusă în aparatul tahograf digital cartela tahografică, alterând, astfel, datele înregistrate privind perioadele de conducere, pauzele și perioadele de odihnă. A fost amendat cu 4.000 de lei, în baza OG 37/2007. Totodată, nu deținea poliță RCA pentru autoutilitară, astfel că a fost amendat și cu 1.000 de lei, în baza Legii 132/2017, fiindu-i reținut certificatul de înmatriculare al autoutilitarei și plăcuțele cu numărul de înmatriculare.
  6. Un șofer a fost prins conducând, în București, o autoutilitară, în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice – 0,22 mg/l alcool pur în aerul expirat. A fost amendat cu 1.305 lei și i-a fost reținut permisul, pentru 90 de zile.

260 de accidente, în 7 luni

În primele șapte luni ale anului, pe linia de transport public de persoane, polițiștii au aplicat 6.319 amenzi. Din cauza conducătorilor de astfel de autovehicule, s-au produs 260 de accidente de circulație, în urma cărora au decedat 5 persoane, 15 au fost rănite grav și 198 au fost rănite ușor.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.