Adunarea Generală USER, la TransLogistica 2022

Uniunea Societăților de Expediții din România (USER) a fost prezentă, anul acesta, în calitate de partener, la TransLogistica, Expoziția Internațională de Transport și Logistică organizată la Romexpo, în perioada 12-14 octombrie. Deschiderea oficială a expoziției a fost făcută, de către organizator, alături de Constantin Isac, președintele UNTRR, și de Marius Cae, președintele USER.

Președintele UNTRR s-a adresat participanților la eveniment, prezentând situația transporturilor rutiere din România la momentul actual, cu toate provocările apărute din cauza Pachetului de Mobilitate, a scumpirii carburanților și energiei, sau din lipsa șoferilor, adresând, în același timp, un apel societăților de expediții și logistică să înțeleagă nevoile cărăușilor și să le fie alături.

În discursul său, Marius Cae și-a exprimat mulțumirea că sunt prezenți destul de mulți expozanți, atât companii de renume, cât și firme mici și mijlocii din domeniul transporturilor, expedițiilor și logisticii. De asemenea, a menționat faptul că printre expozanți se află și furnizori de echipamente și servicii auxiliare logisticii, precum și reviste de specialitate. Președintele USER a încheiat mulțumind tuturor entităților expozante pentru participare și exprimându-și speranța de a fi prezenți și la ediția de anul viitor a expoziției.

Consiliul USER, reales

Cu această ocazie, într-una din zilele expoziției, USER a organizat și Adunarea Generală a membrilor, în cadrul căreia a fost reales Consiliul Director și secretarul general pentru un nou mandat, au fost stabilite obiectivele pentru anul 2023 și au fost premiate unele societăți de expediții membre ale USER.

Întrucât Statutul USER prevede existența unor secțiuni de lucru în cadrul uniunii, coordonate de responsabili din rândul Consiliului Director, membrii acestuia – aleși pe criteriul teritorialității și al specializării pe domenii de activitate – au fost desemnați astfel:

 • Secțiunea I – Expediții de mărfuri în trafic rutier – Cătălin Păduraru, Adrian Petrișor
 • Secțiunea II – Expediții de mărfuri în trafic feroviar și probleme de pregătire profesională – Amedeo Neculcea
 • Secțiunea III – Expediții de mărfuri în trafic fluvial și maritim – Simona Dumitru
 • Secțiunea IV – Expediții de mărfuri în trafic aerian – Simona Dumitru
 • Secțiunea V – Transport multimodal. Logistică – Rafael Niculescu, Adrian Petrișor
 • Secțiunea VI – Comisionari în vamă – Marian Neagu, Cătălin Păduraru
 • Secțiunea VII – Legislație, probleme juridice și economico-financiare în activitatea de expediții, formalități vamale și asigurări – Marius Cae, Marian Neagu
 • Secțiunea VIII – Relații, colaborări și reprezentări, schimburi de experiență cu organizații similare din străinătate și cu organisme internaționale – Marius Cae.

Printre obiectivele stabilite pentru anul 2023, se numără:

 • Măsuri pentru atragerea de noi membri, având în vedere potențialul foarte mare din domeniul expedițiilor și logisticii (momentan sunt 140 de membri USER, dar societățile de expediții licențiate de ARR sunt peste 1700).
 • Promovarea cursurilor organizate de USER sub egida FIATA (cu obținerea Diplomei FIATA în Expediții de Mărfuri și Diplomei USER de competență profesională) și continuarea derulării acestora în două sesiuni: primăvară și toamnă.
 • Demers la Direcția Generală a Vămilor, pentru luarea în evidență a USER ca reprezentant al comisionarilor vamali.
 • Demersuri pe lângă autoritatea vamală pentru îmbunătățirea activității comisionarilor în vamă.
 • Implicarea mai mare a USER în transportul multimodal, intermodal (USER este membru partener al UIRR – Uniunea Internațională a Transportului Combinat Rutier-Feroviar).
 • Acțiuni ce rezultă din rolul de coordonator național al campaniei CT4EU (Transport Combinat pentru Europa), lansată de UIRR.
 • Semnarea memorandumului de colaborare cu asociația TITR (Trans-Caspian Internațional Transport Route – Middle Corridor).
 • Demersuri pentru ca USER să obțină statutul de asociație de interes public, potrivit OG 26/2000.
 • Campanie de acțiuni pentru cunoașterea în instituții și în mediul de afaceri a rolului societăților de expediții:
 • Manifestări la aniversarea a 30 de ani de la înființarea USER
 • Măsuri pentru creșterea numărului de abonați la newsletterul USER.
 • Elaborarea unui sistem eficient de asigurări, cu ajutorul unor specialiști.
 • Participarea la seminarii, conferințe, târguri, congrese interne și internaționale de interes pentru membrii USER.
 • Extinderea folosirii de documente de transport FIATA și altele, în format digital.
 • Încheierea de noi acorduri cu alte asociații cu profil similar.

Premii pentru companii

USER, fiind constant preocupată de evoluția membrilor săi, a urmărit progresele acestora și a decis premierea unor societăți, pe baza unor criterii obiective. Așadar, premiile au fost acordate astfel:

 1. Pentru inovație și curaj – Routier European Transport
 2. Pentru fidelitate – Sorceti Expediții și Transporturi
 3. Premiul I pentru creșterea cifrei de afaceri în perioada pandemiei – Top Expert DCE
 4. Premiul II pentru creșterea cifrei de afaceri în perioada pandemiei – Cargomind (România).

Un eveniment de marcă

Expoziția TransLogistica România 2022, desfășurată la Romexpo, în perioada 12-14 octombrie, a fost concepută pentru a fi principalul eveniment de afaceri din regiune, dedicat companiilor care își doresc să-și dezvolte serviciile din domeniul logisticii, transportului și expediției interne și internaționale, precum și pentru toți cei care au legătură profesională cu industria TSL (Transport Servicii și Logistică).

Evenimentul a oferit posibilitatea proprietarilor de mărfuri (producători, lanțuri de retail și distribuitori din toate domeniile) să identifice servicii de calitate în domeniul transportului intern și internațional, expediere și servicii logistice complete pentru mărfurile lor. Datorită participării conducerii companiilor de transport și logistică (inclusiv transportatori și proprietari de flote de vehicule), târgul a fost un loc ideal pentru prezentarea produselor, sistemelor și serviciilor care facilitează managementul companiilor TSL. Între expozanți, s-au numărat companii precum: Marvicon, Frigonet, CFR Marfă, Grupul Feroviar Român (GFR), Ep-Rail, Heisterkamp, Contransport, Jungheinrich, DTS Logistic, Portul Constanța, Yawo Services și EuroTeam BG. De asemenea, după cum am amintit, standuri au avut și asociații patronale din domeniul transporturilor.

adaptarea: Raluca MIHĂILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.