ANADOLU AUTOMOBIL ROM: La autobuze electrice, înainte!

Anadolu Automobil Rom a încheiat anul 2023 cu un serios avans, în domeniul vânzărilor și livrărilor de autobuze electrice. Performanța importatorului român se datorează atât experienței sale pe piață, cât și a ofertei foarte variate de produse disponibile.

Compania românească, având sediul în Ciolpani, jud. Ilfov, a fost printre primii importatori de autobuze din România care a văzut potențialul de dezvoltare a transportului public urban cu vehicule electrice. La momentul în care a început parteneriatul cu marca cehă SOR, prezența acestui autobuz pe străzile din București și din alte orașe a fost clasificată drept una insolită. S-a dovedit, în timp, că strategia de dezvoltare urmărită de Anadolu Automobil Rom a fost una câștigătoare. Chiar dacă, inițial, majoritatea autobuzelor urbane livrate de către această companie erau cu motoare clasice, ulterior, balanța a înclinat, cum era și firesc, în favoarea celor cu emisii zero.

Oferta de transport

  • Autobuzele SOR au reușit să convingă prin capacitățile lor tehnice, intrând în parcurile auto ale societăților de transport public din Zalău, Turda sau Brașov. Evoluția acestora a convins mai multe companii că autobuzele electrice sunt o alternativă viabilă pentru cele diesel.
    • O altă marcă de mare succes este Karsan. Producătorul turc de autobuze a încheiat un parteneriat cu BMWi și a creat e-Jest. Mini-autobuzul de doar șase metri lungime a dovedit că, deseori, utilizarea unui vehicul de transport public de mici dimensiuni are avantaje foarte mari. Orașele vechi, cu străzi înguste, sunt ușor accesibile pentru acest vehicul. Alături de e-Jest, Karsan propune și modelele e-ATA sau ATAK Electric. Aceste vehicule pot fi întâlnite la Suceava, Beclean, Slatina, sau Mangalia. În plus, Karsan produce și autobuzul articulat de 18 metri e-ATA 18, care poate fi văzut pe străzile din Brașov.
    • Anadolu Automobil Rom este cunoscut la nivel național datorită modelului Turquoise, produs de către Anadolu Isuzu. Constructorul are, la ora actuală, un portofoliu foarte variat de produse, ce se pot plia pe orice nevoi de transport, urbane, interurbane sau, chiar, naționale. Evoluția producătorului Anadolu Isuzu s-a extins foarte mult și în domeniul autobuzelor destinate transportului public local. După modele precum NovoCiti sau Citimark, a urmat Citibus. Acel autobuz de 10 metri a reușit să se impună pe piața vehiculelor de sub zece metri. A urmat premiatul Citiport pentru amenajarea interioară și, ulterior, a urmat expansiunea în domeniul vehiculelor cu emisii zero. Anul trecut, Anadolu Automobil Rom a livrat, deja, câteva modele din gama NovoCiti Volt, dar acesta este, cu siguranță, doar începutul.
    Temsa este, cu siguranță, un nume binecunoscut celor care au făcut sau fac transport de persoane, la nivel național sau internațional. Acest producător turc a investit masiv în cercetare și a dezvoltat game electrice pe segmentul de 10 și 12 metri. Anadolu Automobil Rom, ca importator al acestei mărci, a livrat, în 2023, modelele MD9 și Avenue Electron, în Arad și Chitila. Noile produse au reușit să surprindă nu doar prin aspectul lor modern, ci și prin capacitățile lor de transport și de funcționare în orice condiții.

Piața de electrice

Atunci când a tras linie, la finalul anului trecut, Anadolu Automobil Rom a reușit să însumeze aproape 400 de autobuze electrice livrate în România. Este o realizare greu de egalat de către alți importatori. Toate aceste performanțe au fost posibile nu doar datorită produselor pe care importatorul român le aduce, ci și mulțumită echipei profesioniste, ce s-a concentrat, în primul rând, pe nevoile transportatorilor.

Alexandru STOIAN
alexandru.stoian@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.