ANGAJAȚII TOXICI. cum influențează negativ organizațiile și cum pot fi gestionați

Fiecare organizație se bazează pe colaborare, comunicare și relații interpersonale, pentru a atinge obiectivele și pentru a prospera. Cu toate acestea, în mediul de lucru, există angajați care pot dăuna acestor aspecte esențiale.

Marius Dumitrenco-Keller

Cunoscuți sub numele de „angajați toxici”, acești indivizi pot săvârși acțiuni care afectează negativ mediul de lucru și bunăstarea celor din jur.

În acest articol, vom explora în detaliu cine sunt acești angajați toxici, cum își pot influența organizațiile și cum pot fi gestionați.

Cine sunt angajații toxici?

Angajații toxici pot avea diverse comportamente dăunătoare, care afectează echipa și organizația în ansamblu. Acești angajați pot include:

 1. Criticii cronici

Aceștia sunt angajații care critică în mod constant eforturile și ideile celorlalți, fără a oferi soluții constructive. Ei pot distruge încrederea și entuziasmul colegilor.

 1. Manipulatorii

Angajații toxici pot utiliza manipularea sau jocurile psihologice, pentru a-și atinge scopurile personale, ignorând consecințele asupra altora.

 1. Purtătorii de zvonuri

Aceștia răspândesc zvonuri sau informații false, care pot duce la conflicte și neîncredere în organizație.

 1. Sabotorii

Angajații care sabotează eforturile altora sau care subminează activitatea colegilor, reducând, astfel, eficiența echipei.

 1. Angajații care demonstrează un egocentrism exagerat

Aceștia au tendința de a se considera centrul universului și nu dau importanță opiniilor sau sentimentelor celorlalți.

Impactul…

Prezența angajaților toxici poate avea un impact semnificativ asupra organizației:

 1. Scăderea moralului și a satisfacției angajaților

Mediul de lucru negativ poate determina angajații să se simtă nesatisfăcuți, ceea ce poate duce la o creștere a ratei de plecare.

 1. Creșterea conflictelor și a tensiunii

Angajații toxici pot genera conflicte constante și tensiune în echipă, ceea ce poate distrage atenția de la sarcinile principale.

 1. Scăderea productivității

Un mediu de lucru toxic poate reduce motivația și productivitatea angajaților, având un impact direct asupra performanței organizației.

 1. Deteriorarea culturii organizaționale

Organizațiile care nu abordează problema angajaților toxici pot vedea erodarea valorilor și culturii lor organizaționale.

Gestionarea angajaților toxici

Gestionarea angajaților toxici reprezintă o provocare, dar este esențială pentru menținerea unui mediu de lucru sănătos. Iată câteva măsuri pentru a gestiona această problemă:

 1. Identificarea și conștientizarea problemei

Identificarea angajaților toxici este un prim pas crucial. Acest lucru poate fi realizat prin intermediul feedback-ului 360 de grade, al sondajelor de angajare sau al discuțiilor cu colegii.

 1. Comunicare deschisă

Încurajați dialogul deschis și oferiți sprijin pentru a aborda preocupările angajaților toxici. Încercați să înțelegeți motivațiile și problemele lor.

 1. Intervenție și coaching

Angajații toxici pot beneficia de sesiuni de coaching sau dezvoltare personală pentru a-și îmbunătăți comportamentul și relațiile cu colegii.

 1. Stabilirea unor limite clare

Definiți și comunicați regulile de conduită și comportamentul acceptabil în organizație.

 1. Monitorizarea și raportarea

Continuați să monitorizați comportamentul angajaților toxici și să raportați incidentele la nivelul corespunzător.

 1. Recompense pentru comportament pozitiv

Recompensați și recunoașteți comportamentul pozitiv și contribuția angajaților care promovează un mediu de lucru sănătos.

În concluzie…

… Angajații toxici pot avea un impact semnificativ asupra organizațiilor, dar gestionarea acestor probleme este esențială pentru a menține un mediu de lucru pozitiv și productiv. Prin identificarea, comunicarea deschisă și gestionarea adecvată, companiile pot crea un mediu de lucru sănătos care să încurajeze colaborarea, creativitatea și bunăstarea angajaților.

Marius DUMITRENCO-KELLER

trainer și psihoterapeut

marius.dumitrenco@gmail.com

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.