ANTICORUPȚIE: AȘA NU SE FACE!

Darea de mită, traficul de influență și cumpărarea de influență sunt infracțiuni de corupție pentru care pot fi trași la răspundere nu doar funcționarii publici, ci și orice alt cetățean.

Un exemplu concludent în acest sens îl reprezintă o cauză în care Direcția Generală Anticorupție (DGA) – Serviciul Județean Anticorupție Bacău (SJA) a finalizat cercetările, iar procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției la inițiativa celui care a oferit o sumă de bani cu titlu de mită.

În fapt, un cetățean a urmat cursurile unei școli de șoferi și a fost programat să susțină proba practică pentru obținerea permisului de conducere, la data de 19 octombrie 2018.

La acea dată, ofițerul de poliție din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Bacău, desemnat în comisia de examinare a candidaților în vederea obținerii permisului de conducere, l-a invitat pe inculpat, penultimul candidat, pentru a susține proba practică. Înainte de începerea examinării, acesta a verificat dosarul inculpatului, ocazie cu care a identificat în interior două bancnote de 50 de euro. În urma depistării sumei de bani în interiorul dosarului, ofițerul de poliție a solicitat prezența unui alt coleg, din cadrul aceluiași serviciu, dar și prezența instructorului auto și, împreună, i-au cerut inculpatului să precizeze motivul pentru care a introdus în dosarul de candidat suma de 100 de euro. Inculpatul a început să manifeste o stare de emoție excesivă și a răspuns inițial că știe că „așa se face”, după care a afirmat ambiguu că a uitat banii în interiorul dosarului.

Din cauza stării emoționale în care se afla, inculpatul nu a mai fost examinat la acel moment, fiindu-i restituit dosarul de candidat și suma de 100 de euro aflată în interior.

 

Un an și patru luni de închisoare…

 

Ulterior, ofițerul de poliție examinator s-a prezentat la sediul DGA – SJA Bacău și a formulat un denunț în care a menționat aspectele prezentate, denunțul fiind înaintat de urgență la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău.

Fiind audiat în cursul urmăririi penale, inculpatul a recunoscut că a introdus suma de 100 de euro în dosarul de candidat cu scopul de a o oferi cu titlu de mită examinatorului, declarând că a dat banii ca să obțină permisul mai ușor.

În urma încheierii acordului de recunoaștere, inculpatul a recunoscut săvârșirea faptei așa cum a fost reținută și a acceptat soluția de condamnare la pedeapsa de 1 an și 4 luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită, a cărei executare se suspendă sub supraveghere, a acceptat să îi fie aplicată pedeapsa complementară (pe o durată de 1 an) și pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de Stat. De asemenea, a fost de acord să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității.

În concluzie, oferirea de bani sau alte foloase nu reprezintă o soluție pentru obținerea permisului de conducere. Acest tip de practică poate avea printre cele mai tragice consecințe, prin prisma faptului că șpăgile pot naște ucigași în trafic. Din punct de vedere al legislației penale, fapta este încadrată în infracțiunea de dare de mită și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Ionuț-Bogdan BĂNICI

inspector de poliție

Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Prevenire

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.