ANTICORUPȚIE. Viza integrității

V-a trecut vreodată prin minte ideea că tot ceea ce sunteți dumneavoastră în prezent depinde în integralitate de rezultatele faptelor dumneavoastră? Altfel spus, suntem ceea ce suntem pentru că alegem să acționăm sau să nu acționăm într-un anume mod, fiind coordonați de propriile noastre valori, principii sau credințe.

Sintagme precum ,,liberul arbitru” (free will), ,,libertatea de exprimare” etc. au în esența lor conștientizarea propriilor limite, impuse pe de o parte de moralitate și etică profesională, iar pe de altă parte de norme, legi și coduri deontologice pe care omul și le asumă să le respecte.

Responsabilitatea și, mai ales, conștientizarea faptelor noastre delimitează copilul de adult, în anumite ipostaze, iar în altele poate constitui un parapet între libertate și captivitate. Responsabilitatea este, de altfel, principala caracteristică a maturității, fiind în strânsă legătură cu motivația și succesul.

Conștientizarea faptului că ești în totalitate capabil de a lua cele mai raționale decizii în cele mai neplăcute situații, precum și asumarea faptelor tale, reprezintă un prim pas spre evoluție personală, spre maturitate. Există persoane care preferă, în schimbul acestui comportament asumat, să găsească diferite scuze și să învinovățească alte persoane pentru ceea ce li se întâmplă negativ, în viața lor. Și cum obișnuința este a doua natură, cei care preferă aceste scuze, vor încerca să găsească și o cale de a evita responsabilitățile. În consecință, dacă își propun un obiectiv, își creează imediat și o cale de scăpare, pentru situația în care apar dificultăți.

Putem afirma cu tărie că suntem liberi în ceea ce privește propriile noastre idei, alegeri, gânduri, dar ține în exclusivitate de noi dacă ne vom focusa atenția pe lucrurile negative sau pozitive care rezultă din aceste procese cognitive. Dacă ne mutăm atenția către cotidian, remarcăm, la o scurtă introspecție, faptul că oamenii care își asumă responsabilități sunt mult mai apreciați, iar cei care încearcă să se sustragă consecințelor faptelor lor devin frustrați, agitați, încercând să găsească permanent o alternativă care să le confere o cale de scăpare, indiferent de legitimitatea actelor lor.

Conform studiilor în neuroștiință (experimentul lui Benjamin Libet, neurolog), s-a stabilit că omul are capacitatea de a împiedica o acțiune care urmează unei decizii luate conștient de creier, iar credința în ,,liberul arbitru” conduce oamenii către un comportament moral, iar în societățile în care indivizii cred în liberul arbitru se observă o mai mare ,,aderență la coduri de comportament ce stimulează o viață sănătoasă, bogată și fericită” (Kathllen Vohs, psiholog).

Spre exemplificare

La data de 3 ianuarie 2023, organele de cercetare penală din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Sibiu, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, au procedat la prinderea în flagrant a unei persoane în vârstă de 31 de ani din județul Harghita, în timp ce oferea, cu titlu de mită, o sumă de bani unor agenți de poliție din cadrul Poliției Municipiului Sibiu – Secția 1 Poliție Urbană, pentru ca aceștia să nu își îndeplinească atribuțiile de serviciu.

Anterior, persoana în cauză, care are în prezent calitatea de suspect, a fost oprită în trafic și testată cu aparatul etilotest de către agenții de poliție, rezultând o valoare de 0,97 mg/l alcool pur în aerul expirat. Pentru a-i determina pe polițiști să nu dispună măsurile legale incidente în cauză, inițial, suspectul a promis acestora suma de 5.000 de lei, cu titlu de mită.

Agenții de poliție au sesizat fapta de corupție lucrătorilor din cadrul Serviciului Județean Anticorupție Sibiu care, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, au prins în flagrant persoana în cauză, în timp ce oferea suma de 2.100 de lei, cu titlu de mită.

În cursul aceleiași zile, procurorul de caz a dispus măsura reținerii pentru 24 de ore a suspectului.

Stabilitate și maturitate

Neasumarea propriilor fapte reprezintă o fugă de responsabilitate. Atât de consecințe, cât si de imaginea pe care o observi în oglindă atunci când rememorezi cele întâmplate. Capacitatea umană de asumare a celor întâmplate la un moment dat, de recunoaștere a greșelii, dar mai presus de toate de percepere a efectelor greșelii comise, nu este altceva decât o formă de stabilitate și maturitate interioară.

Pe lângă această asumare, putem afirma că un comportament bazat pe integritate va constitui întotdeauna o ,,viză a integrității la purtător”, ceea ce ne va permite ,,liberă trecere” la toate punctele de control.

În acest context, Direcția Generală Anticorupție vă recomandă să rămâneți onești, verticali și implicați, apelând cu încredere call center-ul nostru 0800.806.806, atunci când vreți să demascați o faptă de corupție, pentru că doar împreună putem schimba mentalități și putem acorda o nouă șansă generațiilor viitoare, prin crearea unei societăți sănătoase!

Adrian GRIGORE

inspector principal de poliție

Direcția Generală Anticorupție

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.