BERGERAT MONNOYEUR: Afaceri de peste 150 de milioane de euro

Pe o piață a construcțiilor și utilajelor de construcții cu creștere semnificativă, Bergerat Monnoyeur anunță, pentru finalul de an, depășirea bornei de 150 de milioane de euro, plasând compania în top 500 cele mai mari companii din România.

Bergerat Monnoyeur, dealer Cat de peste 90 de ani și parte a Grupului Monnoyeur, a prezentat rezultatele obținute de companie în ultimii ani, dar și contribuția pe care o aduce compania, alături de ecosistemul domeniului de construcții și finanțări europene.

Analiza pieței autohtone

„Cu evoluții oscilante pe componente, volumul lucrărilor de construcții înregistrează o creștere totală de circa 14% pe parcursul primelor 9 luni din acest an, consolidând rolul unui sector strategic în creșterea economiei. Chiar dacă segmentul construcțiilor rezidențiale înregistrează o contracție cu 6%, pe fondul scăderii cererii din cauza majorării dobânzilor, creșterea sectorului de construcții inginerești cu 34% din acest an este fără precedent, în ultimele decenii, și este puternic susținută de investițiile realizate din fondurile europene sau PNRR. Cred că un potențial interesant de creștere pe termen mediu îl vor avea și construcțiile nerezidențiale, în special pe componenta parcurilor logistice, a căror suprafață totală s-a triplat, în ultimii șapte ani”, a declarat Iancu Guda, analist financiar.

Anul 2023 reprezintă un an-record în evoluția pieței utilajelor de construcții din România și va înregistra circa 3.800 de utilaje vândute. Impulsul s-a datorat extensiei programului de finanțare, derulat în perioada 2014-2020, precum și proiectelor de infrastructură mare, cum ar fi partea de autostrăzi. Buldoexcavatoarele reprezintă 27% din totalul de utilaje de construcții, iar cota de piață a Cat pe această categorie este de 33% (1 din 3).

Liviu Neagu

„Piața se îndreaptă spre maturitate, iar acest lucru se vede prin creșterea numărului de utilaje specializate, așa cum sunt excavatoarele – cu dimensiuni de la 1,5 la 90 t. În 2023, excavatoarele vor reprezenta 36% din totalul utilajelor vândute și unul din patru excavatoare este Cat”, a declarat Liviu Neagu, CEO Bergerat Monnoyeur Romania.

Fonduri europene

Una dintre veștile bune este că rata de absorbție a fondurilor europene a crescut, în timp, de la 79%, pentru programul 2007-2013, la 83,04%, pentru programul 2014-2020, datorită extensiilor de timp acordate de la an la an. Ceea ce ne arată că este o corelație directă între finanțările europene și evoluțiile din piață, dar nu ne asigură și o predictibilitate pentru anii care vor urma – dacă nu se păstrează acest trend al absorbției.

Dan Bold

„Bergerat Monnoyeur, ca dealer Caterpillar, își asumă rolul de a participa la construirea unei piețe mature, luând unele măsuri-cheie, de a-și susține partenerii și clienții prin consultanță pentru obținerea de fonduri europene, cu perioade de grație pentru clienții fideli, programe de finanțare personalizate, prin Cat Finance, sau extensie de garanție. Grupul se va implica mai ales prin reducerea amprentei de carbon cu 3%, printr-o serie de măsuri bine planificate, cum ar fi utilizarea de materiale 98% reciclabile, folosite de producători în realizarea noilor echipamente, prin tehnologiile inovatoare, care vor reduce cu circa 25% consumul de combustibil, precum și optimizând utilizarea tehnologiei, prin reducerea cu 10% a timpului la ralanti și cu 7% a amprentei de carbon, prin operarea eficientă a utilajelor. Fiecare divizie din grupul Monnoyeur are un calendar bine stabilit, pe partea de inovație, pentru a îndeplini planul de reducere a impactului asupra mediului”, a declarat Liviu Neagu.

În cadrul conferinței de prezentare a rezultatelor, s-a analizat impactul măsurilor fiscale care se anunță, precum și provocările pe care le au companiile care ar putea beneficia de finanțările din PNRR.

Pe partea de recomandări și provocări în relația beneficiar-consultant-autorități, Dan Bold, consultant REI, a punctat concis câteva lucruri esențiale și de impact precum: dificultățile de gestionare și respectare a unor termene în programele de finanțare, precum și la nivel de comunicare și pregătire a acestora. Bold a venit cu o serie de recomandări, precum: reconfirmarea surselor de cofinanțare, efectuarea studiilor de piață corespunzătoare pentru a putea proba în timp util contribuția proprie, pentru a accelera procesele de implementare.

Alexandru STOIAN

alexandru.stoian@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.