Bozankaya a livrat primul tramvai din noul lot pentru Timișoara

Producătorul de material rulant Bozankaya a livrat primul dintre cele 17 tramvaie de culoare galben cu negru, pe baterii, contractate de Primăria Timișoara în ianuarie.

Dominic Fritz, primarul Timișoarei: „Testăm tramvaiul galben. Până la finalul anului, vor ajunge încă 16 tramvaie nou-nouțe.”

Valoarea contractului este de aproximativ 33 de milioane de euro (în jur de 1,9 milioane de euro per tramvai). Noile vehicule au lungimea de 30 de metri, o capacitate de transport de 251 de locuri, podea 100% coborâtă și aer condiționat. În plus, sunt dotate cu încălzire, Wi-Fi, GPS, panouri LED, sisteme de climatizare, sisteme de avertizare în caz de coliziune, reprezentând o investiție în viitorul mobilității urbane din municipiul Timișoara.

Toate vehiculele din noul lot vor fi puse în circulație, eșalonat, până la sfârșitul acestui an. Ele se vor alătura în trafic celorlalte 23 de la Bozankaya, de culoare mov, achiziționate în anii trecuți.

Autonomie de 70 km

Noile tramvaie pot funcționa autonom, fără a fi conectate la rețeaua electrică, pe o distanță de până la 70 de kilometri, cât le asigură bateria. Aceasta este cea mai mare performanță realizată până acum în istoria sistemelor de tranzit feroviar ușor. „Suntem încântați să continuăm colaborarea cu Primăria Timișoara. Tramvaiul cu baterie produs de Bozankaya este o inovație care va aduce beneficii semnificative pentru oraș, oferind o opțiune de transport mai ecologică și mai eficientă energetic. Este un pas important către un viitor mai sustenabil, pentru întreaga comunitate”, a declarat Aytunç Günay, președintele Consiliului de Administrație al companiei Bozankaya. 

Finanțarea-record de 75 de milioane de euro

Dominic Fritz, primarul municipiului Timișoara, a declarat, la rândul său, că „tramvaiele noi fac parte din finanțarea-record de 75 de milioane de euro pe care am câștigat-o, anul trecut, prin PNRR și cu care urmează să modernizăm întreaga flotă de transport public”. „În următorii doi ani, timișorenii vor beneficia de cele mai moderne mijloace de transport public din țară. Ținta noastră este ca tot mai mulți cetățeni să aleagă tramvaiul, autobuzul sau firobuzul, în deplasările zilnice, în oraș”.

58 de tramvaie Bozankaya, în România

Bozankaya are contracte pentru 58 de tramvaie în România și a livrat 40, dintre care 24 la Timișoara, unul fiind cel din noul lot, conform comenzilor existente, iar 16 la Iași. Acestora din urmă li se vor adăuga 18, pentru care producătorul de material rulant a câștigat, în ianuarie, licitația Primăriei Municipiului Iași.

Fondată în urmă cu aproape trei decenii, în Germania, cu o rapidă extindere în Turcia, Bozankaya are o experiență solidă ca inovator în dezvoltarea și fabricarea vehiculelor ecologice pentru transportul public urban, cu economii importante de energie în exploatare și un nivel de zgomot redus. „Bozankaya deține drepturile de proprietate intelectuală asupra vehiculelor și tehnologiei produse în centrele de cercetare din Ankara și în vastele sale unități de producție și design, cu o suprafață de 100.000 mp”, potrivit reprezentanților companiei. Bozankaya a doborât un record mondial și a câștigat premiul la categoria „The Most Innovative Company of Europe”, în octombrie 2021, din partea ERCI (European Railway Cluster Initiative), cea mai prestigioasă instituție din domeniul tehnologiilor sistemului feroviar european.

Magda SEVERIN
magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.