Cel mai mare centru logistic Lidl

Lidl a deschis cel mai mare centru logistic din portofoliul său. Amplasat strategic, în apropierea Autostrăzii București-Constanța (A2), în comuna Fundeni, județul Călărași, noul depozit deservește aprovizionarea a peste 55 de magazine.

De dimensiuni impresionante – peste 56.000 mp suprafață totală construită, pe un teren ce depășește 173.000 mp –, acest al șaselea sediu regional al Lidl este un punct logistic extrem de important pentru eficientizarea procesului de distribuție în zona de sud și sud-est a țării și, în paralel, pentru reducerea impactului negativ asupra mediului, generat de transportul logistic.

Soluție digitală Quintiq

În plus, cu scopul de a reduce amprenta de carbon generată de aprovizionarea magazinelor, Lidl a implementat, începând din anul 2021, soluția digitală Quintiq, care ajută la eficientizarea transportului, prin comunicarea permanentă a ratei de utilizare a camioanelor și a timpilor de livrare.

„Eficiența face parte din strategia noastră de business sustenabil, așadar aplicăm acest principiu în toate domeniile noastre de activitate, inclusiv în expansiune și vânzări. Deschiderea depozitului din comuna Fundeni, din apropiere de Autostrada A2, a venit ca un pas firesc, odată cu extinderea rețelei noastre de magazine. Pentru că suntem la cel de-al șaselea depozit din portofoliul nostru, experiența ne-a oferit ocazia să testăm și să dezvoltăm mai multe soluții care ne permit să optimizăm timpii de aprovizionare a magazinelor, să avem o și mai mare acuratețe a stocurilor de produse și, totodată, să reducem amprenta de carbon generată de activitatea din depozit”, a spus Cezar Rotaru, director Sediul Regional Fundeni, Lidl România.

Sistem ALMA, rafturi gravitaționale, rotirea paleților

În scopul eficientizării procesului de stocare și distribuție a produselor în magazine, depozitul logistic din Fundeni dispune de o serie de soluții și măsuri: sistemul ALMA, instrument care permite gestionarea eficientă a procesului de încărcare și descărcare a camioanelor; sistemul de rafturi gravitaționale de tip PDR, o soluție prin care se eficientizează spațiul de depozitare; sistemul LPV de rotire a paleților – o soluție de gestionare a stocurilor de produse care au termen de valabilitate scurt, măsură care permite, totodată, reducerea risipei alimentare în cadrul depozitului.

2.650 de panouri solare

Mai mult, în cadrul noului depozit din Fundeni, s-au implementat o serie de soluții alternative pentru economisirea energiei, dar și pentru reducerea cantității de emisii de dioxid de carbon din transport. De exemplu, noul sediu regional este dotat cu 2.650 de panouri solare, care au capacitatea de a produce în jur de 30% din cantitatea de energie destinată funcționării clădirii.

Pictură de 6.000 mp pe laturile depozitului

O pictură murală de peste 6.000 mp, ce acoperă două dintre laturile noului depozit, urmărește demersurile Lidl România de reducere a impactului clădirilor asupra mediului. Realizată de artistul Irlo, în parteneriat cu The Institute, pictura a fost creată integral din vopsea ecologică Airlite, care are rolul de a purifica aerul din apropierea clădirii. Astfel, această vopsea reduce poluarea din aer, atunci când este expusă la lumina naturală, eliminând anual aproximativ 330 kg de oxizi de azot. Mai mult, anulează zilnic efectul a 1.294 autoturisme Euro 6 benzină sau 970 autoturisme Euro 6 diesel și ține locul a 240 de arbori.

Stații de alimentare electrică și CNG

În plus, centrul logistic este dotat cu o stație de încărcare electrică, destinată alimentării bateriilor pentru camioane, așa cum este cel 100% electric, primul de pe piața din România, lansat de Scania, Blue River și Lidl, anul trecut, sau cele două camioane electrice, de la Mercedes-Benz Trucks & Buses Romania și Volvo Trucks Romania, care au intrat în flota Blue River, luna aceasta, pentru a deservi aprovizionarea magazinelor Lidl arondate acestei regiuni.

Alternativ, odată cu inaugurarea noii clădiri, retailerul construiește, în premieră, o stație de alimentare CNG (Gaz Natural Comprimat). Aceasta este destinată unei părți din flota de camioane care transportă marfă pentru magazinele Lidl.

Peste 250 de locuri de muncă

Inaugurarea celui mai mare depozit logistic din portofoliul Lidl are un impact pozitiv și asupra economiei locale, prin crearea a peste 250 de locuri de muncă, atât în zona operațională, cât și în cea administrativă.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.