COLLIERS: Predicții pentru piața imobiliară

Anul 2022 ar putea fi unul record, dar și o perioadă de tranziție pentru sectorul imobiliar din România, previzionează consultanții Colliers, care au făcut un top 10 al predicțiilor pe piața de profil.

Piața imobiliară din țara noastră are suficiente resurse pentru o creștere puternică a activității, în 2022. Reevaluarea riscului și alte evoluții post-pandemice vor influența în mare măsură apetitul și valoarea investițiilor imobiliare. O oportunitate majoră este legată de fondurile UE: pachetul de ajutor pentru coronavirus, plus alocarea din exercițiul financiar 2021-2027 ating aproximativ 80 miliarde de euro, adică o treime din PIB-ul României.

O nouă epocă de aur pentru piața logistică și industrială

Consultanții Colliers anticipează o nouă epocă de aur pentru piața logistică și industrială. Chiar dacă stocul modern de spații de depozitare s-a mărit, anual, cu aproximativ 10-20%, în țara noastră, din 2016 încoace, ceea ce înseamnă că s-a dublat, mai este destul loc de creștere. Mai mult, piața primește un nou impuls, după recentele tensiuni geopolitice și problemele din 2021 legate de lanțurile de aprovizionare. Acestea evidențiază importanța de a avea cel puțin o parte din capacitățile de producție/stocare mai aproape de casă, iar Europa Centrală și de Est este o opțiune excelentă de relocare a acestor operațiuni pentru țările din Europa de Vest.

Stocul modern de depozite din România rămâne subdimensionat, având în vedere că nivelul consumului de aici este deja comparabil cu cel al multor țări din Europa de Est (sau chiar de Vest). Dezvoltările de infrastructură din zona Bucureștiului (noua Șosea de Centură) și autostrăzile planificate vor deveni cu atât mai relevante, cu cât vor deschide/stimula noi sub-piețe.

Retailerii clasici învață să trăiască alături de comerțul electronic

În același timp, retailerii clasici învață să trăiască alături de comerțul electronic. Deși consultanții Colliers se așteaptă ca o parte semnificativă a pieței de retail să fie supusă unor presiuni sporite, marile centre comerciale dominante din marile orașe ar trebui să își recâștige statutul de „mall magnet”, atrăgând clienții cu mixul lor diversificat de chiriași. Românii sunt mult mai predispuși să vrea să vadă un produs înainte de a-l cumpăra, decât majoritatea europenilor. Totodată, parcurile de retail din orașele mici și mijlocii, unde oamenii nu au tendința să cumpere atât de mult de pe internet, sunt văzute ca o alternativă sigură și au avut vânzări în creștere, chiar și în pandemie.

Lucrul hibrid sau de la distanță va rămâne și după pandemie

Totodată, sistemul de lucru hibrid sau de la distanță va fi o practică obișnuită în cadrul multor companii, chiar și după pandemie. În lumea post-pandemică, consultanții Colliers vorbesc, de asemenea, despre o abordare mult mai atentă la criteriile de mediu, sociale și de guvernanță (ESG) și despre o accelerare fără precedent a digitalizării/automatizării.

Protejarea birourilor împotriva epidemiilor, cu scopul de a asigura continuitatea afacerilor, în cazul unor astfel de situații în viitor, va fi un aspect pe care majoritatea proprietarilor și chiriașilor îl vor lua în considerare permanent, ca o cheltuială suplimentară. În paralel, deținerea sau închirierea unei clădiri eficiente energetic nu mai pare deloc un moft.

Pornind strict de la tranzacțiile mari (majoritatea cu clădiri de birouri), 2022 are potențialul de a fi cel mai bun de după 2008 pentru investițiile imobiliare, poate cel mai bun din istorie, pentru România, în ceea ce privește volumul total. Există mari șanse să se depășească pragul de 1 miliard de euro, iar investițiile în active trofeu/cele mai bune pe care le poate oferi piața vor deveni mult mai vizibile.

Pe de altă parte, anul 2022 pare să fie un moment de cumpănă pentru sectorul rezidențial. Există câteva certitudini, cum ar fi schimbarea obiceiurilor de muncă post-COVID-19, actualul context inflaționist, care sporește atractivitatea investițiilor rezidențiale, posibilitatea ca dinamica prețurilor rezidențiale să o depășească, în sfârșit, pe cea a salariilor, pentru prima dată în ultimii ani, plus scumpirea materialelor de construcții.

Ar putea exista și o încetinire a pieței terenurilor, mai previzionează Colliers.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.